Welke invloed hadden drank en drugs op Amy Winehouse

Inleiding

Amy Winehouse staat onder andere bekend als zangeres van de enorme hits ‘’Rehab’’ en ‘’Valerie’’. Wekenlang stonden deze nummers hoog in de hitlijsten overal ter wereld. Er is echter ook nog iets anders waar deze in 2011 overleden zangeres bekend om stond: haar ernstige drank- en drugsverslavingen. Maar hoe hebben deze genotsmiddelen eigenlijk haar leven beïnvloed? En zaten er nog positieve kanten aan de verslavingen?

De verslavingen tijdens haar leven

Amy Winehouse heeft tijdens haar leven slechts twee albums gemaakt. In 2003 kwam het eerste album ‘’Frank’’ uit. Dit album ging voornamelijk over liefdesverdriet, relaties en dergelijke. In 2008 kwam het album ‘’Back to Black’’ uit. Op deze plaat kwamen naast liefde ook nog andere onderwerpen aan bod: drank en drugs. Op deze manier kwam het grote publiek in ‘’aanraking’’ met de verslavingen van Winehouse. Zo gaat het nummer ‘’Rehab’’ erover dat iedereen wil dat ze gaat afkicken, maar dat ze dit weigert. Op het album heeft ze het ook vaak over Blake Fielder Civil (onder andere in het lied ‘’Back to Black’’), met wie ze een knipperlichtrelatie had en met wie ze een tijdje getrouwd was. Naar verluid is ze door deze man in aanraking gekomen met drugs en drank. Bekend is dat ze met deze man ook deed aan zelfkastijding.

Naast het nummer ‘’Rehab’’ was nog op een andere manier te zien dat Winehouse leed aan een drank- en drugsverslaving. Vaak verscheen ze namelijk deels of geheel dronken op het podium. Haar optreden op Pinkpop 2007 moest ze zelfs geheel afzeggen omdat ze teveel had gedronken om nog fatsoenlijk op te kunnen treden. Ook werd er vaak door reporters van kranten en tijdschriften geklaagd dat het onmogelijk was om Amy Winehouse te interviewen. Ze was te afwezig om de vragen te beantwoorden. Hierdoor was onder andere muziekblad ‘’Mojo’’ genoodzaakt om terug te blikken op een interview van een aantal jaren eerder.

Op 28 juli 2008 ging het helemaal mis met Winehouse: ze belandde in het ziekenhuis. Geruchten dat ze 36 uur lang wiet zou hebben gerookt, werden de wereld in geslingerd. Er werd gevreesd dat Amy Winehouse, door een combinatie van verschillende drugs, een hersenbeschadiging zou hebben opgelopen. Ze kwam echter met de schrik vrij. In november van hetzelfde jaar werd ze weer opgenomen. Ditmaal omdat ze allergisch was voor de medicijnen die ze nam. Winehouse deed in 2009 een poging om van haar verslavingen af te komen. Ze verbleef een aantal maanden op het Caribische eiland St. Lucia. Ze werd daar echter nog steeds opgejaagd door de pers en haar producers, waardoor het afkicken mislukte.

Haar dood

In juni 2011 gaf ze een optreden in Belgrado, de hoofdstad van Servië. Het was duidelijk te zien dat het afkicken niet was gelukt. Ze was te dronken om haar teksten te zingen. Ze werd uitgejouwd door zo’n 20.000 toeschouwers en ook de pers had geen goed woord voor het optreden over. Wat niemand wist, was dat dit één van de laatste optredens van Winehouse zou zijn. Op 23 juli 2011 werd haar levenloze lichaam gevonden in haar appartement in Camden, Londen. Een lijfwacht vond haar. Twee dagen later werd een autopsie op haar lichaam verricht. Een doodsoorzaak werd nog niet gevonden, hoewel velen vermoedden dat drank of drugs de boosdoener moet zijn geweest. Op 26 oktober 2011 werd dit bevestigd: Amy Winehouse stierf door alcoholvergiftiging. Op 26 juli 2011 is haar lichaam gecremeerd.

Nasleep

De wereld was geschokt door de dood van één van de populairste zangeressen van die tijd. De dagen na haar dood verzamelden duizenden fans zich bij haar huis in Camden. Bloemen, kransen en posters werden op de grond gelegd. Ook eerden veel artiesten haar. Green Day schreef een lied voor haar en Bruno Mars coverde Amy's bekende nummer Valerie. Vlak voor haar dood had ze met zanger Tony Bennett het nummer ‘’Body and Soul’’ ingezongen. De opbrengsten van dit lied gaan geheel naar de kliniek voor drugsverslaafden die door haar vader n Amy’s dood is opgericht, ‘’de Amy Winehouse Foundation’’. Ook de opbrengsten van de verkoop van haar huis en het boek dat vader Mitch heeft geschreven, gaan naar deze organisatie.

Conclusie

De drank- en drugsverslaving van Amy Winehouse heeft ervoor gezorgd dat ze op slechts 27-jarige leeftijd al overleefd. Ook tijdens haar leven heeft ze veel negatieve effecten van de verslavingen ondervonden: ze kreeg vernietigende kritieken op haar optredens, fans joelden haar uit en ze belandde een aantal keren in het ziekenhuis. Het enige gevolg dat je nog enigszins positief kunt noemen is dat ze door de drank en drugs het meesterlijke album ‘’Back to Black’’ heeft gemaakt waarmee ze nog lang herinnerd zal worden.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Etrevino