Waar gaat de muziek van Amy Winehouse over

Inleiding

Amy Winehouse was één van de meest gerespecteerde songwriters van de 21e eeuw. Helaas is ze in 2011 op slechts 27-jarige leeftijd overleden. Toch zal haar muziek waarschijnlijk nog vele jaren meegaan. Waarom? Omdat ze prachtige teksten maakte met een diepe betekenis. In haar liedjes gaf ze zichzelf geheel bloot en onthulde ze persoonlijke zaken. Maar waar zong ze dan precies over?

Frank (2003)

Winehouse was pas 19 jaar oud toen ze in 2003 haar debuutalbum Frank uitbracht. Aan het overgrote deel van de nummers op deze CD heeft ze zelf meegeschreven (alleen ‘’No Greater Love’’ komt niet van haar hand). Het is daardoor logisch dat dit een grotendeels autobiografisch album is. Het begint al bij de titel van dit album: Frank. Dit verwijst naar de CD van Frank Sinatra die ze ooit van haar ex-vriend heeft gekregen. Deze man speelt een grote rol in de nummers op het album. Ook kan de albumnaam een verwijzing zijn naar Amy’s hond. Die heette Frank. Op de albumhoes is ook te zien hoe ze die hond uitlaat.

Stronger than me: dit is het eerste en meest succesvolle nummer van het album. Hiermee heeft ze verschillende prijzen gewonnen. Het lied gaat over een vriendje dat ze had. In het lied heeft ze geen goed woord over voor hem en hun relatie. Ze vond dat hij een te slap en laf karakter had en zich niet als een goede vriend en man gedroeg tegenover haar. Dit komt naar voren in onder andere de volgende zinnen:

- ‘’You used to be stronger than me. You’ve been here 7 years longer than me.’’ Vrij vertaald naar het Nederlands: jij hoort een sterker persoon te zijn dan ik. Je bent namelijk 7 jaar ouder. Hiermee impliceert Winehouse dat haar vriend juist niet een sterker persoon was.

- ‘’You my lady boy.’’ In deze zin maakt ze haar ex-vriend uit voor een verwijfde man. Sterker nog, ze vindt eigenlijk niet hij zich een man kan noemen.

Verder vraagt ze zich in het lied nog af of haar vriend niet toevallig homoseksueel is, en zich daarom vrouwelijk gedraagt. Verder is ze in het lied nog boos dat haar vriendje zich altijd passief gedroeg en Amy alle beslissingen liet maken.

Een aantal andere nummers op deze plaat gaan ook over deze slechte relatie. Eén daarvan is ‘’Take the Box’’. In dit lied gaat het erover dat hun relatie over is. Winehouse heeft thuis een doos (‘’the box’’) staan waar allerlei spulletjes inzitten die ze ooit van hem heeft gekregen. Ze wil deze spullen niet meer en wil alles aan haar ex teruggeven. Ze wil dat hij die doos overneemt: take the box! Het overgeven van de spullen gaat echter niet soepel. Dat wordt in de eerste zin al duidelijk:

‘’Your neighbours are screaming (…) I punched all the buzzers.’’ Ze ging naar de flat van haar ex toe om de spullen terug te geven, maar hij deed de deur niet voor haar open. Dus ze drukte op de bellen van alle andere flatbewoners, in de hoop dat één van hen de deur voor haar opendeed. De buren tolereerden dit niet en werden kwaad op Winehouse. Later in het lied maakt ze duidelijk dat het haar toch gelukt is de spullen af te geven.

Back to Black (2006)

Back to Black is een heftiger en veel rauwer album dan Frank. Ze bracht het in 2006 uit en had in die periode veel meegemaakt: ze was verslaafd geraakt aan drugs en alcohol en had een knipperlichtrelatie met de eveneens verslaafde Blake Fielder Civil. Met hem is ze een tijdje getrouwd geweest. Dit album werd een monstersucces. Bijna 20 miljoen exemplaren werden er wereldwijd van verkocht en in onder andere Nederland bereikte het album de 1e plaats in de hitlijsten.

- Rehab: het album begint met het op het eerste oog vrolijke nummer ‘’Rehab’’. Vooral de eerste zin ‘’They tried to make me go to rehab, and I said no, no no!’’ is een bekende meezinger geworden. Maar wanneer je de tekst eens goed bestudeerd merk je dat het lied helemaal niet zo vrolijk is. Ze hoort namelijk van iedereen om haar heen dat ze moet afkicken (naar ‘’rehab’’ moet gaan) van haar verslavingen. Ze wil dit echter zelf niet. Ze zegt dat ze hier geen tijd voor heeft (‘’I ain’t got 70 days‘’) en ze denkt dat de behandeling toch niet zal helpen. Uit protest tegen iedereen die wel wil dat ze in behandeling gaat, heeft ze dit nummer geschreven. Wellicht is dit haar bekendste nummer.

- Back to Black: verder gaat een groot deel van het album over de relatie die ze met Blake had. In het meesterlijke nummer ‘’Back to Black’’ wordt hun moeizame relatie heel goed beschreven. Het nummer gaat over een periode dat het uit is met Blake en dat hij een nieuwe vriendin heeft. In het lied laat ze merken dat ze niet zonder hem kan leven.

‘’You go back to her, and I go back to black.’’ Dit betekent: jij gaat weer terug naar haar (de vriendin van Blake) en ik ga weer op zwart. Zodra Blake bij haar weg is, is ze niks meer. Zo stelt ze.

Ook in de nummers ‘’Just friends’’, ‘’Tears dry on their own’’ en ‘’Wake up alone’’ spreekt ze erover hoe moeilijk ze het heeft met de breuk tussen haar en Blake. De liedjes gaan erover dat ze hoopt dat zij en Blake ooit nog een keer goede vrienden kunnen worden, dat ze zeker weet dat ze ooit nog over haar verdriet heen komt en dat ze het mist om ’s ochtends naast hem wakker te worden.

Conclusie

De muziek en liedjes van Amy Winehouse gaan vooral over haar eigen leven en dan met name over de moeilijke relaties die ze heeft gehad. Haar teksten zijn intrigerend en verdrietig tegelijk, wat haar misschien tot één van de beste singer-songwriters van de eeuw maakt. Het overlijden van deze zangeres is een groot verlies en we zullen het helaas moeten doen met slechts twee albums die ze in haar korte carrière uitbracht: Frank en Back to Black.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons (albumhoes), Flickr user: Amy