Wat is vloeibare XTC

Vloeibare XTC

Vloeibare XTC is een drug die zeer populair is in het uitgaansleven. Zoals de naam al doet vermoeden is de drug vloeibaar. Maar met XTC heeft het in principe niets te maken. Deze naam wordt in de volksmond aan het product gegeven. De werking van beide drugs is echter verschillend en ook de chemische samenstelling is anders. Hoe komt men dan tot de naam 'vloeibare xtc' en waar schuilt het gevaar van dit product?

GHB

Vloeibare XTC is eigenlijk GHB, ofwel 4-hydroxybutaanzuur. Deze stof komt in kleine hoeveelheden voor in onze hersenen. In de jaren 60 kon men het ook synthetisch ontwikkelen en werd het product gekend als slaap-en verdovingsmiddel. In de jaren 90 ontwikkelde GHB zich meer en meer als partydrug. GHB is een verboden middel en valt onder de opiumwet. Omdat de naam GHB commercieel niet zo interessant was als het populaire XTC, ging men GHB ook wel 'vloeibare XTC' noemen. Bij inname van een lage dosis lijken de effecten ook wel een beetje op XTC. De dealers brandmerkten GHB op die manier tot 'vloeibare XTX' of kortweg 'vloeibare'. Mensen die voorheen reeds XTC geprobeerd hadden waren dus sneller geneigd dit nieuwe product te kopen. De naamswijziging ontstond dus vooral om commerciële redenen.

Gebruik en effecten

GHB wordt meestal vloeibaar verkocht. Glazen buisjes of kleine 'flûgel' flesjes worden vaak gebruikt. Bij de inname begin je na een half uur de eerste effecten te voelen. Gebruikers omschrijven de effecten als volgt:

  • een rustig, relax, warm gevoel
  • aangeschoten toestand
  • opgewekte, vrolijke stemming
  • praterig
  • verminderde angsten en remmingen
  • verhoogde seksuele lust, zin om te vrijen
  • sterker orgasme

Deze effecten houden zo'n drie à vier uur aan. Ze gelijken een beetje op de effecten van alcohol en voelen ook zo aan voor de gebruiker. Maar net zoals bij alcohol kan de gebruiker ook baldadig, overmoedig of extreem slaperig worden.

Risico's

  • Het grote risico bij gebruik van GHB zit in de dosering. Het is moeilijk om te weten hoeveel milliliter drugs je juist inneemt. Het lichaam van een ervaren gebruiker is toleranter en kan meer GHB aan dan een beginner. Veel hangt ook af van je lichaamsgewicht, je emotionele toestand en de invloed van andere stoffen in je lichaam zoals alcohol. Bij een te hoge dosis kan je in een diepe slaap en zelfs in een coma terecht komen. De juiste dosis kan soms maar enkele milliliters verschillen met een overdosis.
  • GHB wordt ook wel eens gebruikt als date rape drug. Tal van slachtoffers werden aangerand nadat ze zonder het te weten GHB hadden gedronken. Meestal werd dit door de dader onopvallend in hun drankje gedaan. De bewijsvoering achteraf wordt dan zeer moeilijk omdat de slachtoffers meestal het bewustzijn waren verloren en zich achteraf niets van de feiten konden herinneren. Je kan dit echter voorkomen door altijd je drankje bij te houden. GHB heeft ook een zeer sterke zoute smaak. Een voldoende hoge dosis proef je normaal gezien in je drankje.
  • Het gebruik van GHB kan leiden tot ernstige verslaving, zowel lichamelijk als psychisch. Om lichamelijk af te kicken bestaan er klinische behandelingen. Onthoudingsverschijnselen zijn onder meer zweten, trillen, spierpijn, depressies, angst, slaapstoornissen,... Ernstigere symptomen zijn hallucinaties of psychoses. De psychische afhankelijkheid is groot en afkicken vergt een sterke persoonlijkheid.

Tips

Als iemand het bewustzijn verliest na het gebruik van GHB is dringende medische hulp nodig. Waarschuw een ambulance en let op het slachtoffer. Probeer het slachtoffer wakker te houden en zorg dat hij niet stikt in braaksel of zijn eigen tong. Gebruik GHB nooit alleen, zorg dat er altijd iemand hulp kan zoeken als er iets misloopt. Test indien mogelijk ook de kwaliteit van de drugs. Dealers voegen soms uit geldzucht goedkope producten zoals rattenvergif of ontstopper toe aan hun GHB.

Alle informatie over drugs: drugsinfo