Wat wil je weten over een waterpijp

Waterpijp

Net terug van een vakantie naar Turkije en vooral opvallend daar: de groepjes mannen ergens in de straat lurkend aan een waterpijp! In al mijn onwetendheid dacht ik dat het echt om waterroken ging maar niets blijkt minder waar te zijn! Waterpijpen lijkt mij geen goed idee als poging om gezonder te roken (als dat al bestaat!) en er op termijn helemaal mee te stoppen!
 

Wat is nu eigenlijk een waterpijp?

 • Een waterpijp is een alles behalve onschuldig apparaat! Je rookt wel degelijk tabak en zelfs hasj of marihuana behoort tot de mogelijkheden. De tabak is speciale pijptabak met een smaakje (fruittabak): what's in a name?
 • Waterpijpgebruikers ontkennen trouwens dat de waterpijp ook maar iets met drugs te maken zou hebben: er wordt slechts tabak met een smaakje gerookt. Ieder zijn of haar mening.
 • De tabak wordt bovenaan in een soort kommetje gedaan en is via een metalen buis verbonden met een glazen reservoirtje dat is gevuld met water, maar alcohol kan ook! Het roken zelf bestaat erin om aan een flexibele slang te zuigen die voorzien is van een mondstuk. Op het gevulde kommetje wordt aluminiumfolie gelegd met daarop een speciaal kooltje dat wordt aangestoken.

Waterpijp voor leken in het vak

Voor verontruste ouders die op zoek zijn naar informatie:

 • Waterpijpen kan je in gespecialiseerde shops kopen en natuurlijk op internet.
 • Als voorbeeld het model Diwan: 76cm hoog, komt uit Egypte, gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal, met 6 slangen, brede rookpijp en terugslagsysteem, gezandstraald glas. Inclusief: tabakkop, glasbowl, rookpijp, asopvanger, slangen, metalen filter, kooltjestang, zeefje, afdichtrubbers, reinigingsborstel, 1 gratis rol kooltjes, 2 gratis, hygienische mondstukjes. Prijs: ca. EUR 85. De prijs xordt uiteraard bepaald door het aantal slangen en het model: 3 slangen: ca. EUR 58; 2 slangen: ca. EUR 53.
 • Tabak: in diverse smaken, verpakt per 50 gram. Prijs: ca. EUR 5,80 (Nakhla), EUR 5,25 Habibi (40 gr.), EUR 9,50 (Tembo, 100 gr.)

Zeker niet gezond

 1. Waterpijp klinkt onschuldig maar is het zeer zeker niet! Waterpijpen is integendeel zeer schadelijk: je inhaleert 4x meer koolstofmonoxide, meer zware metalen (arseen, chroom, nikkel en lood) en meer rook! Ter vergelijking: rokers met 15 tot 40 sigaretten per dag komen niet aan deze hoeveelheden!
 2. Volgens een studie van de Wereld Gezondheid Organisatie zou 1 uur waterpijp roken ongeveer overeenkomen met het inhaleren van 100 à 200 sigaretten: de doorgang door water verwijdert immers niet de toxische bestanddelen zoals waterpijprokers wel eens durven denken! Het water koelt alleen de rook!
 3. Een tweede ongezond aspect is het mondstuk dat aan iedereen in de rokende groep wordt doorgegeven en op die manier een oord van besmetting (tuberculose, longinfectie, hepatitis) kan zijn.

Conclusie

Het gaat hierbij dus niet om een ongevaarlijk alternatief voor de sigaret maar om een gevaarlijke poort naar tabaksverslaving voor jongeren die verleid worden door deze nieuwe manier van meestal in groep dus gezellig roken/gebruiken.

Weetjes

 • Trouwens: ook de vrouwen hangen aan de pijp...
 • Een waterpijp wordt in die landen een chicha, 'sisha, hookah, huka, hooka, shesa, nargila of hubbly-bubbly genoemd.
 • In het Midden-Oosten is waterpijp roken al meer dan 850 jaar een traditie.
 • In Amsterdam werd in juni 2001 een waterpijp met 64 slangen gemaakt. Record tot op heden!