Wat is NicVax

Het nieuwste rookstopmiddel

rookstop leerwikiNog even geduld: er komt weer een nieuw middel op de markt dat u gaat helpen met stoppen met roken. Het zoveelste rookstopmiddel denkt u? Ja, maar dat maakt niet uit. Als men er met dit vaccin in slaagt om enkele tienduizenden rokers wereldwijd te doen stoppen met roken dan is dat altijd aan te bevelen.

 

NicVax en nieuwe aanpak

  • Uiteindelijk wil men komen tot een antirookvaccin dat NicVax gaat heten. Dit vaccin gaat helemaal anders werken dan de antirookmiddelen die we tot nu toe kennen, zoals pleisters, druppels, kauwgom en pillen. Deze bekende middelen voorzien het lichaam van de roker op een alternatieve manier van nicotine zonder dat de roker een sigaret opsteekt. Het grote verschil met het in ontwikkeling zijnde vaccin is dat dit ervoor moet zorgen dat de nicotine niet meer (via het bloed) in de hersenen terecht komt. Zodoende wordt de verslaving opgeheven. Nicotine zorgt immers voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Het is juist dit dopamine dat verslaving veroorzaakt. Het vaccin gaat dus het nicotinegehalte in de hersenen sterk doen dalen.
  • Volgens de eerste voorzichtige testresultaten blijkt dat ca. een derde van de proefpersonen (blijvend?) stopten met roken. In het onderzoek- en teststadium is men echter niet tevreden met dit resultaat. Daarom is de lancering van het vaccin op de markt uitgesteld: aanvankelijk bedoeld in 2010 is dit nu naar verwachting 2012.

Wie is Nabi Biofarmaceuticals?

Nabi Biopharmaceuticals, kortweg Nabi, is gevestigd in Rockville (Maryland) en heeft in Amerika reeds een stevige reputatie gebouwd als medisch research en innovatief bedrijf. Toch is Nabi niet de originele bedenker van het nieuwe middel tegen tabaksverslaving. Het bedrijfje dat het vaccin ontwikkelde, kwam in financiële problemen en Nabi nam de productie over.

In Nederland ondersteunt de Universiteit Maastricht het project. De testfase met dieren is achter de rug en sinds 2009 wordt het vaccin met behulp van 600 proefpersonen uitgetest.

Licentie voor GlaxoSmithKline

  • Nabi Biopharmaceuticals heeft nu reeds een exclusieve licentie gegeven aan Glaxo Smith Kline Biologicals (GSK) dat daarvoor 40 miljoen dollar heeft betaald. Lijkt veel geld maar voor dit gigantische bedrag mag alleen GSK het antirookvaccin verdelen èn nog wereldwijd ook.
  • Naast dit startbedrag schat Nabi dat het uit de wereldwijde verkoop extra nog eens 460 miljoen dollar aan fees zal ontvangen.

Een extra marketing argument?

Bedenkelijk in dit hele verhaal wordt misschien het volgende! Het vaccin zou als extra ‘mogelijk’ voordeel met zich meebrengen dat je er van gaat afvallen. Het is nog maar de vraag in hoeverre dit extra verkoopargument de commerciële wereld gaat beheersen, of misschien wel overheersen? Het is immers al ontelbare keren bewezen: iemand die stopt met roken gaat vervangende middelen tot zich nemen. Meestal allerlei hapjes, snoepjes, tussendoortjes, ook om het hongergevoel te onderdrukken. Gevolg: de ex-roker komt meestal kilo’s bij ! Als men nu een vaccin produceert dat èn helpt met stoppen met roken èn nog doet vermageren ook… dan is het verkoopsucces gigantisch onvoorspelbaar! Als dat maar niet uit de hand gaat lopen!

Link

Hoe gaat het intussen met Nicobloc?