Is een e-sigaret roken gezond

Het nieuwe roken "De e-sigaret"

Kan de e-sigaret je verlossen van die tabaksverslaving? De Nederlandse huisartsenbond en het Vlaamse Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vragen toch om voorzichtig te zijn met het nieuwe roken "de e-sigaret". Is het nieuwe roken nu minder schadelijk of minder toxisch. Bevat een e-sigaret nicotine, is het een succes en is het duur of is het een duurkoop? In dit artikel gaan we dieper in op het nieuwe roken.

Helpt het als behandeling van tabaksverslaving

Er is geen bewijs dat een e-sigaret zou helpen als behandeling bij een tabaksverslaving. Dit is een nieuwe richtlijn van het Nederlandse kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, maatschappelijke zorg en de Nederlandse huisartsenbond over de behandeling van een tabaksverslaving. Volgens dit kennisinstituut is er veel meer onderzoek nodig om een besluit te kunnen nemen als het gaat om de e-sigaret en het stoppen met roken. Dus meer onderzoek is nodig om het bewijs te kunnen leveren dat de e-sigaret mensen van een tabaksverslaving kan afhelpen. Het aanmoedigen van rokers om over te stappen naar de e-sigaret is geen bewijs dat dit hulpmiddel een succes is om van een tabaksverslaving af te raken.

Minder toxisch

Maar er zijn ook andere standpunten. Zoals het standpunt van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspreventie, dit zegt "ben je een roker, dan moet je weten dat de e-sigaret veel minder schadelijk voor je gezondheid is" We omschrijven de e-sigaret nu niet als gezond, maar we kunnen stellen dat de e-sigaret niet zo ongezond is als de tabaksigaret. Dit zou zijn doordat er bij een e-sigaret geen tabak verbrand wordt. Dus komt er op neer dat een e-sigaret minder ongezond zou zijn, op voorwaarde dat deze voldoet aan de Europese richtlijnen voor veiligheid en kwaliteit. Want bij het roken komen slechts een beperkt aantal toxische producten vrij, en helemaal geen verbrandingsresten van tabak.

Er is meer onderzoek nodig

De Hoge Gezondheidsraad gaat ervan uit dat het wetenschappelijk adviesorgaan van het Belgisch overheidsdepartement Volksgezondgheid meer onderzoek moet doen. Zo is er onderzoek nodig naar de effecten van de dampen op de algemene gezondheid, er is dan ook meteen meer opvolging nodig rond de stoffen in de vloeistof van een e-sigaret.

Volgende stoffen bevinden zich in de vloeistof van een e-sigaret:

  • nicotine
  • propyleenglycol
  • polyethyleenglycol
  • smaakstoffen

De reden waarom er nog geen betrouwbare lange termijngegevens of lange termijngevolgen zijn, komt door het feit dat deze rookstop nog maar pas enkele jaren op de markt is. Men moet nog de schadelijke gevolgen onderzoeken van de nicotine die erin zit, de mogelijke toxische stoffen van de gebruikte kleur- en smaakstoffen. Het propyleenglucol die erin zit heeft geen toxische gevolgen voor de huid zegt de Wereldgezondheidsorganisatie, maar men moet nog onderzoeken wat voor gevolgen er zijn wanneer  propyleenglucol ingeademd wordt.  

De e-sigaret met nicotine of zonder nicotine

Zelfs de e-sigaret zonder nicotine is nog niet onschadelijk verklaard. Dus hier het bewijs om "de gezonde rooktrend" met enige omzichtigheid te bekijken. Er is zelfs nog niet geweten welke effecten sommige bestandsdelen zoals de geproduceerde aerosol op lange termijn zou kunnen hebben. Dus een goede raad: wees voorzichtig met die e-sigaret.

Het grote succes

Alhoewel er nog veel twijfels bestaan rond de e-sigaret is deze toch een heel groot succes. Er duiken overal winkels op zoals Vaporshop, Artismook en Dampwinkel. Ook online wordt er heel wat verkocht, behalve in België want daar is online inkoop en online verkoop verboden bij wet. Online kopen in het buitenland met bestemming België kan en mag door de douane in beslag genomen worden.

Is goedkoop duurkoop

Is er twijfel over welke e-sigaret je nu moet kopen? Dan kan je beter voor je gezondheid denken aan de regel "Goedkoop is duurkoop". Er zijn heel veel wanpraktijken bij internet aanbieders als het om rookstoppers gaat, er zijn aanbieders met goedkope middeltjes, die goedkope middeltjes doen dan weer niet wat ze beloven. Gewoon omdat ze niet meteen begaan zijn met onze gezondheid. Er is een groot aanbod in merken en types, maar ook een groot verschil in kwaliteit als het om e-sigaretten gaat. Ook heel weinig controle op de kwaliteit van deze producten. Maar wil je toch een goede keuze maken, ga er dan vanuit dat je moet kiezen voor een bekend merk met een goede reputatie. Wat ook nog interessant is, zou het kunnen dat de invloedrijke lobby van de tabaksindustrie de doorbraak van e-sigaretten probeert tegen te houden en zwart te maken. Tenslotte is de e-sigaret een grote concurent voor de tabaksindustrie. Het kan ook wel een complot theorie zijn, maar het is zeker voer voor een gezonde discussie omdat er veel onduidelijkheid heerst alom.

Wil je meer weten over stoppen met roken