Eiwitdieten ongezond en nutteloos

Inleiding

Eiwit- of proteïnediëten zijn erg populair. Wie op zeer korte tijd zoveel mogelijk overgewicht wil kwijtspelen, kiest meestal voor zo'n crashdieet. Moeilijk is dat niet, want met het Dukandieet, Montignac, Atkins, Dokter Frank en Kyalin heb je keuze te over. Toch zijn deze eiwitdiëten zeker niet onbesproken, integendeel. Wetenschappers raden ze zelfs af, en omschrijven ze als ongezond, tijdverlies en dus nutteloos. Vanwaar dezeforse tegenwind? Je kan zich inderdaad afvragen of het sowieso wel gezond is zoveel kilo's te vermageren in zo'n korte tijd. Wat zijn eigenlijk de basisprincipes van dit dieet, en op wat moet je letten wanneer je een of ander eiwitdieet wil uit proberen?

Wat zijn eiwitten?

In een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding nemen deze eiwitten een belangrijke plaats in. Samen met koolhydraten en vetten geven ze ons lichaam de nodige energie om goed te functioneren. Eiwitten zijn noodzakelijk voor de bouw van zowat alle lichaamscellen. Ze zijn nodig bij je celstructuur, bij het aanmaken van hormonen en voor je spieropbouw.

Razendsnel vermageren

Wie in een korte tijdspanne zoveel mogelijk wil vermageren, vindt in dit eiwitdieet een geschikte bondgenoot. Het is nochtans een bijzonder eenzijdig dieet, en hierin schuilt dan ook een zeer groot gevaar. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek dat door Schotse universiteitsprofessoren werd uitgevoerd en waar heel wat patiënten met ernstig overgewicht hun medewerking aan verleenden, hebben alle eiwitdiëten een negavieve invloed op je gezondheid. Door zijn eenzijdigheid kan weinig of niemand zo'n dieet langer dan enkele weken vol houden. En dan wordt je met het overbekende jojo- effect geconfronteerd, dat je in even korte tijd meer kilo's doet winnen dan je eerder bent verloren.

Principes eiwitdieet

Volgens alle eiwitdiëten mag je naar hartelust eiwit- en vetrijke voeding naar binnen werken. Daartegenover staat de beperkte inname van koolhydraten. Zij die met al deze crachdiëten grof geld willen verdienen, geven al diegenen met gezondheidsproblemen als gevolg van hun overgewicht, niks méér dan valse hoop. Met het eiwit- of proteïnedieet wordt hun hongergevoel volledig uitgeschakeld, en dat is ronduit ongezond. Niet alleen dat, een eiwitdieet is alleen tijdverlies en volkomen nutteloos.

Ongezonde diëten

Volgens de Schotse wetenschappers zijn alle eiwitdiëten ongezond. Ze tasten je darmflora. Een verstoorde darmflora ligt dan weer aan de basis van andere gezondheidsklachten. Zij die toch doorzetten en een eiwitdieet langere tijd volgen, lopen groot gevaar op ondervoeding. Zo'n eiwitdieet tast ook je spieren aan. Omdat het hongergevoel is uitgeschakeld ga je extreem hard diëten, waardoor je hongerende lichaam je spierweefsel zal afbouwen. Met een eiwitdieet verlies je hoofdzakelijk vocht én spierweefsel, en weinig of geen vet. Een eiwitdieet is niet alleen ongezond voor je darmflora, maar zeker ook voor je nieren.

Menu eiwitdieet

Toegestaan in deze eiwitdiëten zijn alle soorten vlees (dus ook rood vlees!), vis, schaaldieren, eieren (dagelijks!), alle zuivelproducten en groenten. Ook magere voeding als kip, kalkoen, konijn, en eend mogen regelmatig op het menu evenals cashew noten, walnoten, pistachenoten, pinda's en sojabonen. Daartegenover staan aardappelen, alle soorten deegwaren, pasta's, rijst, brood, suikers, zoetigheden als chocolade, fruit- en vruchtensappen en alcoholische draken. Al deze voedingsstoffen horen in een eiwitdieet dan weer niet thuis.