Wat zegt de BMI meter Body Mass Index u

Slank worden, slank zijn en je mooi voelen

Hoe_snel_afvallen_in_je_slaap-IntroPlaatje.jpg

Wat is mijn BMI eigenlijk? Slank zijn met mooi zijn. Mooi zijn willen we natuurlijk allemaal, maar slank zijn of slank worden kan nog wel eens een obsessie zijn die juist ten koste gaat van uw gezondheid. Niet met het juiste dieet voor gezond afvallen. Ik zal dit uitleggen aan de hand van de BMI meter, de Body Mass Index. Het ideale gewicht voor een strakke buik en billen is zo binnen handbereik. Bepaal met de Body Mass Index uw ideaal streefgewicht en ga ermee aan de slag.

Wat zegt de BMI meter Body Mass Index u

De BMI is niets anders dan uw gewicht in kilo’s gedeeld door uw lengte in meters en dat dan nog eens gedeeld door uw lengte in meters. Dus als u 60 kilo weegt en 1,70 meter lang bent is uw BMI gelijk aan 60 gedeeld door 1,7 gedeeld door 1,7 = 20,76. Maar wat zegt deze uitkomst van de Body Mass Index u eigenlijk.

Zeg BMI ben ik wel gezond

Wat is de BMI. De BMI geeft aan of uw gewicht in balans is met uw lengte. Niet meer en niet minder. Het is een indicatie of uw gezondheid meer risico loopt, doordat u zwaarder bent dan eigenlijk goed voor u is. En dat werkt twee kanten op:

  1. U kunt duidelijk te licht in gewicht zijn gegeven uw lengte, waardoor u een verhoogd risico heeft op allerlei gezondheidsproblemen. De grens ligt bij volwassenen tussen de 18 en 70 jaar bij een BMI van 18,5. Is uw BMI lager of gelijk aan 18,5 dan moet u proberen aan te komen door regelmatig te eten. Sla daarbij vooral geen maaltijden over. Valt de BMI waarde zelfs onder de 17,6 dan kunt u spreken over een ernstig ondergewicht.
  2. U kunt duidelijk last hebben van te veel overgewicht, obesitas. Ook dat geeft duidelijk gezondheidsrisico’s en gezondheidsproblemen. Probeer dan af te vallen. Valt de waarde hoger uit dan 40 dan spreken we zelfs over morbide obesitas

Ben ik te zwaar en moet ik afvallen?

De World Health Organization, WHO heeft de classificatie van ondergewicht tot overgewicht als volgt in beeld gebracht voor volwassenen tussen de 18 en 70 jaar:

BMI waarde Classificatie Risico gezondheid
lager dan 18,5 Ondergewicht Verhoogd risico op aandoeningen
18,5 - 24,9 Normaal Gemiddeld
25-29,9 Iets te zwaar Iets verhoogd
groter dan 30 Obesitas Duidelijk verhoogd

Hieruit blijkt meteen dat uit oogpunt van de gezondheid een BMI waarde tussen de 18,5 en 24,9 de voorkeur heeft, maar ook bij een iets hogere waarde is er nog geen man over boord.

Afslanken en BMI waarde

Maar dat betekent ook dat afslanken uit oogpunt van gezondheid vaak niet nodig is. Ik zal twee voorbeelden geven:

Voorbeeld 1

Stel u bent 1,60 meter lang, dan hoort de volgende BMI bij het volgende gewicht:

Gewicht BMI
47,5 18,55
63,7 24,9
76,6 29,9

Met andere woorden: alarmbellen gaan rinkelen onder de 47,5 kilo en boven de 76,6 kilo. En bij de 63,7 kilo doet u er goed aan om uw gewicht wat in de gaten te houden.

Voorbeeld 2

Stel u bent 1,70 meter lang, dan hoort de volgende BMI bij het volgende gewicht:

Gewicht BMI
53,5 18,5
72 24,9
86,5 29,9

Met andere woorden: er is een duidelijk ondergewicht bij 53,5 kilo of lager en een duidelijk overgewicht bij 86,5 kilo. Bij 72 kilo of meer doet u er goed aan, om uw gewicht wat in de gaten te houden.

Vetopslag in het lichaam

Te zwaar zijn betekent te veel vet in het lichaam. Vooral de vetopslag rondom uw organen vormen een verhoogd risico. Maar ga ook dan niet plotseling uw lichaam uithongeren, maar kies in overleg met uw huisarts of diëtist een bij u passend dieet uit en overleg over meer lichaamsbeweging en een gezonder leefpatroon. Er zijn ook allerlei afslankproducten in de handel die de vetopname in uw lichaam helpen vertragen, zoals Alli.

70 jaar en ouder zijn

Wie 70 jaar of ouder is kan niet zo maar op de BMI meter vertrouwen doordat ook andere factoren voor een goede gezondheid een rol gaan spelen. Het beste advies is voor deze doelgroep om op gewicht te blijven, genoeg te bewegen en over verder afvallen vooraf te overleggen met de huisarts. Bekend is ook dat sommige bevolkingsgroepen, zoals Aziaten en Hindoestanen, een merkbaar andere lichaamsbouw hebben dan Europeanen en dat ze dus niet zo maar gebruik kunnen maken van de gewone BMI meter.

Meer info op de WIKI4YOU homepage