Hoe kunt u 1 kilo per week afvallen

Algemeen

Er zijn afslankprogramma’s te over, van Weight Watchers tot Sonja Bakker. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Nu is dokter Frank de nieuwe trend met zijn dieet. Het doel: 1 kilo per week afvallen.

Frank van Berkum

De dokter is internist, vasculair geneeskundige (vaatziekten) en diëtist. Hij is verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente en aan een kliniek voor gewichtsmanagement. Deze laatste kliniek draagt de naam Previtas. Zijn specialiteit ligt op het gebied van overgewicht, voeding en diëten.

Hij heeft te maken gehad met het opzetten in 1999 van de Travel Health Clinic welke gevestigd was in Hengelo. Hier konden toekomstige reizigers naar de tropen hun vaccinatie(s) halen, welke men voorheen bij de GGD moest halen. Tegenwoordig ligt zijn aandacht bij mensen met overgewicht en promoot via het internet de kliniek Previtas en zijn nieuwe afslankprogramma.

Wat is Previtas

In totaal zes klinieken vormen samen Previtas en zij zijn alle zes gespecialiseerd in, zoals dat zo mooi heet, “gewichtsbeheersing”. Aan deze klinieken zijn artsen, diëtisten en psychologen verbonden. Er wordt niet alleen gewerkt aan gewichtsverlies, maar ook de psychische oorzaak van het eetgedrag wordt onder de loep genomen en waar nodig aangepakt. Er wordt onder andere gewerkt met het “eiwitdieet” dat Frank van Berkum heeft geïntroduceerd en van dit dieet is een wetenschappelijke onderbouwing.

De doelstellingen van mensen met overgewicht kan door middel van drie verschillende programma’s worden bereikt, of te wel welke vorm het beste bij iemand past:

 • Individuele begeleiding
 • Duo begeleiding
 • Groepsbegeleiding

Na aanmelding gaat er eerst gezocht worden naar de oorzaak van het overgewicht, dit gebeurt door middel van de Vragenlijst voor Eetgedrag. Hieruit wordt bepaald wat voor type eter de cursist is, dit kan zijn een:

 • Lijngericht eetgedrag
 • Extern eetgedrag
 • Emotioneel eetgedrag

Waaruit bestaat het programma

Het eiwitdieet van dr. Frank bestaat uit drie fasen, namelijk”

 • Start it
 • Do it
 • Keep it

Start it Deze eerste fase kan gekozen worden uit twee verschillende diëten:

 • Low Fat-Dieet, oftewel een energiebeperkt dieet
 • Low Carb-Dieet, oftewel een koolhydraatbeperkt dieet. Deze vorm lijkt in de eerste fase veel op het dieet van Atkins, maar dan wel met een intensieve begeleiding.

Do it Er wordt geleerd over en hoe men gezonde voeding in het dagelijkse leven kan worden ingevoerd. Tevens wordt ook bewegen gestimuleerd en tot een vast patroon in een (nieuw) levenspatroon gevormd.

Keep it In deze fase komt men in een soort stabilisatieperiode. Men dient het gezonde levenspatroon vast te houden en het bereikte (lagere) gewicht te houden. Via Previtas wordt aangeboden om in een korte, intensieve, periode het ideale streefgewicht te behalen.

Wanneer deze manier van diëten optimaal wordt gevolgd (dus via een strak regime), is het volgens dr. Benkum mogelijk 1 kilo gewicht per week te verliezen.

Afvallen via het internet

Ook via het internet, www.eenkiloperweek.nl kan men zich aanmelden voor dit afslankprogramma. Hier is intensief gebruik van gemaakt, meer dan 18.000 mensen met overgewicht hebben zich aangemeld. Ook op het internet vult men een vragenlijst in en krijgt men een persoonlijk advies over welke manier van afvallen het beste is.

Het Dagblad “De Telegraaf” heeft aangegeven dat uit al deze aanmeldingen tien kandidaten worden uitgekozen die tien weken lang worden gevolgd, met een hopelijk totaal gewichtsverlies van 10 kilo.

Het dieetplan van dr. Frank

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men meer eiwitten eet en minder vet en koolhydraten, men sneller afvalt. Echter aan deze methode zit ook een nadeel. Een dieet als genoemd mag maar maximaal 2 weken gevolgd worden, anders ontstaan gevaren in verband met de hoge inname van eiwitten. Na deze twee weken zou men moeten overstappen op een dieet waarin geen pasta, suiker en aardappelen verwerkt zijn. Wel mag men 2 sneetjes brood en een kleine hoeveelheid alcohol gebruiken.

Dit is al aangetoond door dr. Tarnower in 1979. In het boek Scardal dieet wordt de methode van dr. Frank al volledig uitgelegd. Het ziet er dus naar uit dat dr. Frank een reeds bestaande afvalmethode heeft afgekeken en nieuw leven heeft in geblazen.