Krijg inzicht in diëten (voeding)

Inleiding.

Wanneer we aan het dieten starten dan vergeten we meestal deze belangrijke voedinsstoffen. Een dieet is nu eenmaal geen eenzijdige voeding! Op volgende dingen moeten we toch beginnen letten wanneer we gezond gaan eten of aan een dieet beginnen.

Eiwitten

Streef vooral naar hoogwaardige eiwitten, deze kan je terugvinden in vis, kip, mager rundsvlees, tonijn, kalkoen, struisvogel,... ik kan zo nog een eindje doorgaan dus wees er maar zeker van op jouw dieet staan biefstukken en andere lekkere dingen.

Eiwitten hebben een dubbele werking in het lichaam. Sommige eiwitten (bespreken we later) zijn moeilijker af te breken door het menselijk lichaam waardoor het lichaam meer energie nodig heeft om ze te verteren, wat natuurlijk weer in extra verbranding wordt omgezet.

Als tweede werking zijn eiwitten broodnodig voor de aanmaak en onderhoud van onze spieren, dus zoals voorheen al aangehaald onvoldoende eiwitten = spierafbraak. En zeg nu zelf dat is toch het laatste wat je wil is dat die spieren verdwijnen en het vet blijft.

Koolhydraten

Koolhydraten is dan weer een heel ander verhaal, 60% van de diëten zal koolhydraten verbieden! Nee dat is verkeerd koolhydraten mag je niet verbieden omdat die broodnodig zijn als energiebron voor ons lichaam (koolhydraten worden omgezet in suikers in het lichaam maar meer verder daarover), dus als je deze gaat schrappen dan gaat je lichaam energie nemen uit je eiwitten die uit je spieren komen.

Maar er is wel een maar aan de koolhydraten, we streven om koolhydraten te eten met veel vezels. Hierbij denk ik bv aan bruine pasta in plaats van witte pasta, bruine rijst in plaats van witte rijst en om niet te vergeten volkorenbrood in plaats van wit brood.

Je zal nu denken wat is het nut daarvan wel wit brood bv bevat naast zetmeel bijna geen vezels, vezels hebben de eigenschap om moeilijker te verteren dus terug extra energie gewonnen + door de combinatie van zetmeel en vezels mag je hiervan een hele hoop meer eten dan bv wit brood. En om nog niet te vergeten, vezels nemen vocht op en zetten uit, dus bij voldoende watergebruik zorger deze voor een voldaner gevoel, en zijn ze goed voor de darmtransit, dus veel minder last van obstipatie en constipatie.


Vloeistoffen

wanneer u een dieet of gezonde levensstijl gaat volgen zullen er in uw lichaam veel afvalstoffen(van jaren ongezonde voeding) vrijkomen, daarvoor is het belangrijk dat u veel drinkt. Bij drinken spreken we makkelijk van minimum 2 tot 4 liter water per dag. Enerzijds voor de afvalstoffen maar anderzijds ook voor de optimale werking van uw vezels die u in uw voeding opneemt.

Wat dan wel weer niet als vloeistof kan meetellen is "alcohol", alcohol heeft voordelen voor het menselijk lichaam maar heeft zeker en vast meer nadelen. Nu ik kan u al geruststellen u zal wel degelijk alcohol mogen drinken maar wel met mate en wij zullen ook niet alle soorten aanraden.

Een niet oninteressant weetje van alcohol is dat ethanol (basis van alcohol) in het lichaam wordt omgezet naar oestrogeen, nu bij de mannen is dit goed te merken aan de zogenaamde "manboobs" of borstvorming alsook een vetlaag die enkel voorkomt rond de buikstreek. En zeg nu zelf dat willen we toch niet !

Maar u zal zien, u zal regelmatig een cheatmaaltijd mogen eten, dit kan een etentje op restaurant zijn of een stuk pizza of MacDonalds of ... De boog kan niet altijd gespannen staan, als u 6 dagen op rij een goed afslankconcept volgt kan u met een gerust hart 1000 calorieën extra eten op de zevende dag zonder dat deze invloed heeft op uw lichaam. Maar daar leest u terug verder over.

Vetten

Ok bij vetten komen we wel aan een heel belangrijk puntje! Vetten bestaan nu eenmaal in verschillende vormen; onverzadigde vetten, verzadigde vetten (verder dan deze 2 gaan we niet uitbreiden omdat de essentie hier begint).

Verzadigde vetten vinden we vooral terug in vetten van dierlijke oorsprong. We denken hierbij aan bijvoorbeeld vlees. De bedoeling in een gezonde levenswijze is dat we toch de verzadigde vetten tot een minimum gaan beperken.

Daarentegen gaan wij ons in een gezonde levensstijl richten op onverzadigde vetten, hierbij denken we meer aan vetten van plantaardige oorsprong. Zoals bv olijfolie (!), noten, enz.Vooral bij olijfolie blijven we eventjes stil staan. Olijfolie vind ikzelf een van de beste oliën voor in de keuken. Olijfolie kan u dagelijks gebruiken voor te koken en bij andere bereidingen zoals bijvoorbeeld een salade.

Doch echter een andachtspunt, olie dient u altijd met mate te gebruiken! Ook al is het olijfolie. Vet blijft vet.Ook niet vergeten dat u dagelijks vet nodig hebt om normaal te kunnen functioneren, bijvoorbeeld voor de hersenen. Daarom is het noodzakelijk bij gezonde voeding of een dieet om toch een minimaal gebruik van vetten te maken.

Veel succes in uw gezonde levensstijl of dieet. Mocht u nog vragen hebben kan u altijd contact met ons opnemen voor meer info over gezonde voeding of surf naar www.dieetweb.be