De terugkeer van het brooddieet

Het brooddieet

brooddieetDit dieet is niet nieuw: in de jaren tachtig en negentig kwam het al eens in de pers. Omdat het een brooddag afwisselt met een gewone eetdag wordt het ook wisseldieet genoemd. Het succes van dit dieet op basis van brood is tweevoudig: het is bijzonder eenvoudig en doeltreffend. Ook hoef je geen extra kosten te maken. Van alle bestaande dieten het meest de moeite om te proberen waard?

 

Wisseldieet en het brooddieet

  • Zo wordt deze afvalmanier ook genoemd. Het concept is van een Nederlandse arts (C.M. de Vos) die het in 1984 introduceerde. In die tijd staarden wij ons nog niet zo blind op Amerika: nu komt elke afslankformule steevast van over de oceaan. Dat is eenvoudig uit te leggen: een dieet wordt daar altijd verbonden met één of andere hippe Hollywood-ster anders heeft het geen kans van financieel slagen!
  •  Bedoeling: de ene dag eet je alleen maar brood (je vastendag) en de volgende dag gewoon eet je zoals altijd. Eenvoudig toch? En dat terwijl brood toch een naam en faam heeft van 'dikmaker'!

De brooddag

Tijdens deze dagen eet je 'alleen maar brood': bij voorkeur volkoren of meergranen brood, en (helaas) zonder beleg. Wit brood mag zo nu en dan ook. Het gaat met name om vezels, mineralen en vitaminen en die zitten er (iets) meer in bruin dan in wit brood.

Wat mag nog?

  • Koffie of thee maar puur: geen suiker (zoetmiddel mag wel) of melk toevoegen.
  • Water: naar hartenlust! Altijd nuttig om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Ben je het echt zat die dag dan mag een kop heldere bouillon ook nog.

De niet brooddag

Op deze dag doe je gewoon zoals altijd. Voldoende groenten en fruit zijn altijd een pluspunt natuurlijk. En zoals altijd, dieet of niet, bewegen is de boodschap!

Belofte

Met dit brooddieet is het mogelijk om 2 kilo per week te verliezen. Wel wordt aangeraden om het brooddieet niet langer dan 6 weken achter elkaar te volgen. De reden hiervan is onduidelijk aangezien testen (o.a. TNO) hebben aangetoond dat je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt dus vanwaar dan de beperking in tijd?

Broodmachines: zelf je brood bakken?

Met de moderne, handige broodmachines is het kinderspel om jezelf bij dit dieet te motiveren om variatie aan te brengen tijdens je brooddag.

Enkele merken:

  • Panasonic: 2 modellen,
  • Domo: 3 modellen, handig bij het model B 3955: je kunt kiezen uit een brood van 450 gram of 1050 gram.

Ingrediënten

Zowel in Nederland als in België heeft Aveve intussen een goede naam opgebouwd met zijn kant en klare 'all-in-mixen' van alleen natuurlijke ingrediënten: alleen maar water toevoegen!

En het gevarieerde aanbod is enorm: volkorenbrood, omega 3 brood, fitnessbrood, huishoudbrood, speltbrood, roggebrood, sojabrood: niet voor niets noemt Aveve zich 'bakspecialist'. Dit assortiment vindt je niet in elke supermarkt!

Er is wel een nadeel van zelf bakken: omdat het brood dagvers is (en het ruikt zo lekker in huis!), heb je de neiging om er te veel van te eten!

Conclusie

Dit is uiteraard het zoveelste dieet in een lange rij. Pluspunt is inderdaad de eenvoud: geen shakes, geen dure zakjes, geen speciale ingrediënten en punten tellen… En omdat je de volgende dag weer gewoon mag eten, lijkt het een aangenaam, ongevaarlijk en best enige tijd vol te houden dieet!

Links

Aveve winkel bij jou in de buurt (NL of BE)