Detox doe je in een detoxweek

Detox

Detox-fruit.JPGWil je gaan detoxen dan zal je eerst goed moeten nadenken want je moet de cellen die afvalstoffen bevatten aansporen om die afvalstoffen vrij te geven. Je planning voor je detox opmaken is een must want je kan beter een rustige periode uitkiezen voor je detox dan een drukke periode. De reden om voor een rustige periode te kiezen is om dat je bij een detox- kuur ook mentaal veel van je lichaam vergt en er ook allerlei opgeslagen emoties kunnen vrijkomen, denk eens aan het spreekwoordelijke " iets op je lever liggen hebben. Heel vaak gaan we niet zo vriendelijk om met onze katalisator die we lever noemen.

Lever en gal

Gal wordt gevormd door de lever en opgeslagen in de galblaas. Dus wanneer je vet eet dan wordt de galblaas samengetrokken, op deze manier is het mogelijk voor de galblaas om gal af te geven aan de dunne darm. Het is precies dit gehele proces die nodig is om voor een goede gezonde afbraak van vetten te zorgen.

De stofwisseling van koolhydraat, eiwit en vet

Lever.jpgIn het dagelijks voedsel dat we eten zit er ook suiker, suiker die we niet allemaal nodig hebben. Het zijn juist die suikers die de weg vinden naar de lever en daar opgeslagen wordt als Glycogeen. Dit Glycogeen kan weer omgezet worden naar suikers bij zware inspanning of sport. Er zijn ook nog de eiwitstofwisselingen, als je voedsel verteert ontstaan er aminozuren, het zijn deze aminozuren die uit je darmen opgenomen worden door de bloedvaten en doorgestuurd worden naar de lever. Er kan door de lever nieuwe eiwitten gemaakt worden van de aminozuren en ja deze eiwitten kunnen weer door je lichaam gebruikt worden. En dan als laatste de vetstofwisselingen, bij de vertering van je voedsel komen ook vetzuren vrij, dit kunnen verzadigde vetten of onverzadigde vetten zijn. Het zijn de onverzadigde vetten kunnen door het lichaam weer gebruikt worden als brandstof. De verzadigde vetten kunnen door de lever terug omgezet worden naar onverzadigde vetzuren. Dus men heeft alle belang bij een goed werkende lever.

Het reinigen en ontgiften

Er kunnen veel schadelijke stoffen in je lichaam terechtkomen. Je mag daarbij denken aan medicijnen en alcohol maar ook andere stoffen. Het is dan de taak van de lever om die stoffen onschadelijk te maken en te doen afvoeren via de galvloeistof en urine. Behalve het aangemaakte glycogeen (zie koolhydraatstofwisseling) worden ook nog andere stoffen opgeslagen in de lever. Wanneer je lichaam nu die stoffen nodig heeft dan zal de lever ze loslaten. Bijvoorbeeld vitamines, mineralen en vetten. Om alles in goede banen te leiden heeft de lever 2 afzonderlijke systemen: namelijk het bloedvatsysteem en het galgangsysteem. Er zit heel veel bloed in de lever, dit bloed komt binnen via de poortader. Dit bloed is afkomstig van het darmstelsel. Dus de voeding- stoffen aanwezig in het darmstelsel die door het bloed worden opgenomen kunnen door de lever worden opgenomen. De lever kan dan die stoffen omzetten, bewaren of terug afstaan aan het lichaam.

Het galgangsysteem

Gal wordt aangemaakt door de lever. Deze aangemaakte gal moet ook afgevoerd kunnen worden, daarvoor zijn er in de lever veel galkanaaltjes aanwezig en een iets grotere galwegen. De aangemaakte gal wordt via deze kanalen afgevoerd naar de galblaas. Een heel belangrijke die lever en ook heel apart want stel dat je er een deel zou van weg snijden dan zal en kan de lever terug aangroeien en uitgroeien tot een volledige lever. Wel moet de overblijvende lever gezond zijn. Zelfs met het weggesneden stuk lever zou die nog heel lang zijn werk kunnen doen, dus ook als een deel van je lever ziek is dan zal de rest zijn werk verder doen. Je kan gerust stellen dat de lever een grote reservecapaciteit heeft.

Is een detox 1 à 2 keer per jaar nuttig

Detox1.jpgOok mensen met een gezonde levensstijl hebben baat bij een detox. Soms krijg je ongewild giftige stoffen binnen via de lucht, je kan daarbij denken aan: schoonheidsproducten, vaat- en wasmiddelen. Je zou een detox kunnen doen met zuiver Kangenwater die is aangevuld met bloemenwater of hydrolaten, op deze manier ga je jezelf heel natuurlijk gaan ontgiften. Het is de kracht van de kruiden die het ontgiftingsproces een evenwichtige balans geeft, ook Rozemarijn kan zorgen voor een gezonde ontgifting of detox. Het zorgt ervoor dat maag en darmen terug in evenwicht gebracht worden. Voordelen van een detox zijn:

 • betere darmwerking
 • stoelgang is aanzienlijk beter
 • een geactiveerd metabolisme
 • nieren worden gestimuleerd
 • het cardio vasculair systeem wordt gestimuleerd
 • een metamorfose van de huid
 • een reiniging van je lichaam van binnenuit

Cassis is het middel als het gaat om te helpen ontgiften van je lichaam, het gaat ook ontstekingen tegen. Ook een betere spijsvertering, heb je even een emotionele of een fysieke dip dan is cassis je helper om er bovenop te raken. Mocht je in China detoxen dan zou je aangeraden worden dit in de lente te doen, omdat volgens de Chinese geneeskunde de lever een vertraagde functie heeft. Doe een detox best niet langer dan een week, want in die week zal je voornamelijk afvalstoffen verliezen, beslis je om het langer dan een week aan te houden dan ga je je lichaam oneer aandoen. Je zal dan niet alleen afval verliezen maar ook vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft, dit zou dus een belasting worden voor je lichaam die helemaal niet nodig is. 

Wat nog meer

Eens de detox- week achter de rug zal je weer aan krachten moeten opbouwen, je lever en gereinigt lichaam zal makkelijker vitaminen en de broodnodige stoffen kunnen opnemen. Dus water blijven drinken is de boodschap, je kan het water verijken met verbena citroensap. In de volksmond noemt men dit bloemenwater Ijzerhard. Het immuunsysteem krijgt een gezonde boost en dit zorgt er meteen voor dat je je heel goed zal voelen.

Lekker eten

Nu je terug goed in je vel zit is het aangeraden een gezond voedingspatroon te handhaven, leer bijvoorbeeld koken zonder melk, gluten en suikers. Ook het gebruiken van meer vet wordt aangeraden, er zijn verschillende soorten olie die je kan gebruiken en ook nog eens lekker smaken, bijvoorbeeld: advocado, sesam, macademia deze zijn heel makkelijk te gebruiken in de keuken en heel positief voor de huid.

Hapje_van_rauwe_zalm_met_advocado_olie.jpgEen voorbeeldgerechtje: Hapje van rauwe zalm met advokado olie

 • Pijnboompitten bruinen in een pan met olijfolie
 • Bestrooien met een beetje zout
 • Laten afkoelen en dan pletten of hakken

Vinaigrette: 2 el advocado olie, 1 el olijf olie, 1 deel citroen, 1 deel pompelmoes, 1/2 tl balsamico, peper

 • Alles lekker samenmengen
 • De gehakte pijnboompitten erbij doen
 • De zalm in stukjes snijden
 • Een beetje vinaigrette erop doen
 • Laat het je smaken!

Verbod van detox

Mensen met nieraandoeningen zoals: nierstenen, nierontsteking laten het best achterwege om een detox- kuur te doen. Er wordt extra werk van je nieren gevraagd tijdens een detox en het zou wel eens kunnen dat je nieren erdoor teveel belast worden. In feite komt het erop neer dat je een gezond lichaam moet hebben om aan detox te doen. Dus ook geen detox als je herstellend bent van één of andere ziekte, je kan dan beter vermijden om je lichaam extra te belasten.

Tot slot: Het E-book 125 Groene Smoothie Recepten Met 4 Bonus E-books