Visolie en gezondheid

Voordelen van visolie voor de gezondheid

Als de woorden oliën en vetten worden vermeld hebben de enkelingen die zich bewust zijn van hun gezondheid de neiging om te gaan lopen. Wat ze zich niet realiseren is dat er goede en slechte vetten zijn. Het compleet vermijden van inname van oliën en vetten zou heden ten dage eerder schadelijk dan voordelig zijn voor de gezondheid. 

De waarheid over visolie

Essentiële vetzuren moeten altijd deel uitmaken van onze dagelijkse voeding. Zonder hen staan we al een stap dichter bij de dood. De essentiële vetzuren zijn verdeeld in twee families : Omega-6 EFAS en Omega-3 EFAS. Alhoewel er een miniem verschil is om de twee groepen essentiële vetzuren van elkaar te onderscheiden, hebben studies aan het licht gebracht dat een te grote inname van Omega-6 EFAS kan leiden tot ontstekingen, bloedklontering en tumoren. Het goede nieuws daarentegen is dat het omgekeerde waar is voor Omega-3 EFAS. Omega-6 kan men aantreffen in plantaardige oliën, Omega-3 EFAS in visolie met andere voeding. Omega-6 versus Omega-3

Wetenschap

Geneesheren en wetenschappers zijn dezelfde mening toegedaan dat de oorzaak van het toenemen van hartziektes, hypertensie of hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, diabetes, vroegtijdige veroudering en bepaalde soorten kanker niets anders is dan een slecht uitgebalanceerde inname van Omega-3 en Omega-6 EFAS.  Zoals hierboven reeds vermeld kan men Omega-6 EFAS vinden in plantaardige oliën, waaronder maïsolie en sojaolie waarin heel veel geconjugeerd linolzuur zit. Omega-3 EFAS daarentegen kan men aantreffen in dierlijke organismen van de zee, walnoten en lijnzaadolie. Het zou van betekenis moeten zijn er nota van te nemen dat vette vis en visolie de vetzuren EPA en DHA bevatten waarvan men vastgesteld heeft dat ze weldadig zijn voor het menselijk lichaam. In de vroege 70er jaren heeft het bestuderen van de Eskimo's in Greenland uitgewezen dat één van de belangrijkste redenen dat ze zelden lijden aan hartziektes gelegen is in het feit dat ze zich te goed doen aan vetrijke voeding (vooral samengesteld uit vis). De twee essentiële vetzuren EPA en DHA helpen bij het voorkomen van slagaderverkalking, hartaanvallen, depressie en verschillende vormen van kanker. Het is bewezen dat visoliesupplementen nuttig zijn bij de behandeling van ziektes zoals reumatoïde artritis, diabetes, de ziekte van Raynaud en ulceratieve colitis. Er bestaan heel wat andere ziektes en situaties waarbij het bewezen is dat inname van visolie baat.

Een gezonder hart

Het hart is ongetwijfeld één van de belangrijkste delen van het lichaam. Een ongezond hart kan leiden tot een beperkte levensduur. We hebben natuurlijk het grootste belang bij een gelukkig en gezond hart en één manier om hier aan te voldoen is het eten van voeding met visolie. In Griekenland, Athene wou men via een studie achterhalen of er een direct verband bestond tussen het eten van veel vis en een ontsteking van de bloedvaten. Het resultaat was dat degenen die meer vis aten dan de anderen een lager peil vertoonden van C-reactief proteïne en interleukin-6, factoren die over het algemeen gebruikt worden om de waarschijnlijkheid te meten van een ontsteking van de bloedvaten. Deze voordelen bleven bestaan, zelfs wanneer men rekening had gehouden met de verschillende risico's geassocieerd met vetrijke diëten.

Vis eten maakt je slanker

In Australië heeft een studie uitgewezen dat de visconsumptie helpt tegen hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid. Onderzoekers aan de Universiteit van West-Australië hebben ontdekt dat een dieet om gewicht te verliezen waarbij vis op regelmatige basis wordt geconsumeerd nogal effectief is om de bloeddruk te verlagen en de suikertolerantie te verbeteren.

Visolie om astma te bestrijden

Mensen die lijden aan ademhalingsproblemen zoals astma zien er ongezond en niet fit uit. Dat studies de voordelen uitgewezen hebben van visolie voor astmapatiënten, zal hen dan ook plezieren. Statistieken tonen aan dat vandaag ongeveer 20 à 25 % van de kinderen lijden aan één of andere vorm van astma op een bepaald moment in hun leven. Dat voeding met heel wat geconjugeerde linolzuren op regelmatige basis hieraan ten grondslag ligt is in zekere mate evident. Onderzoekers aan de Universiteit van Wyoming vingen aan met een studie en onderwierpen daarbij een aantal kinderen aan een visrijk dieet, terwijl de rest verder hun gewoonlijke voeding verorberde. De resultaten wezen uit dat de deelnemers die meer vis aten minder vatbaar waren voor astma-aanvallen en gemakkelijker ademden.

Tot slot: Raadpleeg een voedingsdeskundige 

Overdadig gebruik is nooit goed maar het compleet negeren van bepaalde voeding is even schadelijk. Vraag uw voedingsdeskundige naar de juiste hoeveelheid vis die je nodig hebt voor uw leeftijd en gezondheidsstatus.