Eieren zijn een natuurlijke nutriënten bom voor de atleet

Ei paranoia 

35619.jpegDegenen die lijden aan ei paranoia zullen zeggen dat eieren slecht voor je zijn. Dat zij bloed cholesterol verhogen en de kans op een hartziekte doen toenemen. Maar het zit wel even anders, het is namelijk een oeroud gerucht dat eieren gevaarlijk zouden zijn voor de gezondheid, het zou dan vooral gaan om het eigeel en niet om het eiwit. Het is in de loop der tijd bewezen dat het gerucht niet zo juist is. Dus het is tijd om de schelp te breken en eens op zoek te gaan naar de echte waarheid of een ei nu wel of niet gevaarlijk is voor de gezondheid. 

De natuurlijke nutriënten bom

Denk eraan dat een ei alles bevat wat nodig is om een baby kip te laten groeien. Ok misschien niet zo een smakelijke gedachte, maar beschouw het als voedingsstoffen en bouwstenen die nodig zijn om dit te doen. Een ei bevat eiwitten van hoge kwaliteit en alle 9 essentiële aminozuren. Niet alleen is dit net wat je spieren willen voor regeneratie, maar de hoge eiwit hoeveelheden zal je een tevreden en vol gevoel geven.

Sterk immuunsysteem

Eieren zijn rijk aan ijzer - essentieel voor het transport van zuurstof in je lichaam, vitaminen A, B12, B2 en B5 (alleen om er een paar te noemen) belangrijk voor een sterk immuunsysteem, energieproductie, metabolisatie van vetten en eiwitten en de verlichting van stress en hartproblemen.

Wat weten we over de cholesterol

We hebben het allemaal al eerder gehoord dat eieren cholesterol zouden bevatten, en ja: eieren bevatten cholesterol. Maar voor een normale persoon zal het eten van eieren slechts een klein effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Natuurlijk is het niet altijd hetzelfde voor iedereen, en mensen met al hoge cholesterolgehaltes moeten hun arts raadplegen voordat ze elke dag een omelet bakken als ontbijt. 

Alleen het eiwit

De meest recente tendens is om de dooier van het ei weg te gooien. Men zou kunnen kiezen om de dooier weg te gooien als men een dieet volgt, de dooier bevat nu eenmaal de meeste calorieën bevatten. Alhoewel de dooier eigenlijk het beste is van smaak aan een ei en ook nog eens een rijke bron van choline, vitamine D en essentiële vetzuren bevat. Wat is choline denk je nu, choline is een essentiële voedingsstof. Essentiële voedingsstoffen betekent dat je lichaam dit nodig heeft om normaal te functioneren en gezond blijven. Choline is nodig voor dingen zoals gezonde hersenontwikkeling en metabolisme, en hoewel sommige door de lever kunnen worden gemaakt, moet de meerderheid van je voeding komen. Dus stop met het weg gooien van de dooier.

Nu komt het beste deel

Afgezien van hun vele voordelen voor de gezondheid, het beste bij eieren is hoe veelzijdig deze wel niet zijn. Eender welke maaltijd we nu gaan verbruiken, of het nu gaat om ontbijt, middagmaal, avondmaal of zelfs als tussendoortje, altijd is er wel een gerecht waar je een ei kan aan toevoegen. Eieren voldoen aan onze behoeften en wensen. Ze kunnen het meest flexibele ingrediënt zijn dat er is.

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Ontbijt - zoet roerei
  • Lunch - gebakken ei met avocado
  • Diner - salade nicoise snack - artisjok en champignonsmuffins
  • Dessert - gebakken havermout met gedroogde vijgen

Geniet niet alleen van eieren tijdens Pasen, maar geniet en gebruik optimaal hun vele voordelen voor het lichaam het gehele jaar door. 

Link