Calorieën tellen helpt niet

Calorieën tellen helpt niet

35864.jpegOoit geprobeerd om calorieën te tellen in een poging om gewicht te verliezen? Dan ben je niet alleen. Veel mensen denken dat het bijhouden van elke gram voedsel dat ze eten, de meest effectieve manier is om hun streefgewicht te bereiken. Wat als ik je vertel dat dit vervelend karwei niet de moeite waard is. Je hoeft echt je voedsel niet af te wegen en je kan gerust je keuken weegschaal opbergen samen met je calorieteller. Het is gewoon een feit dat calorieën uit verschillende voedingsmiddelen niet allemaal dezelfde zijn. Lees verder om de waarheid over calorieën tellen te ontdekken.

Calorieën zijn niet allemaal dezelfde

Nee niet alle calorieën zijn gelijk, en gewichtsverlies is niet alleen een kwestie van minder calorieën eten dan je verbrandt. Natuurlijk lijkt dit op het eerste zicht logisch, wanneer men minder calorieën naar binnen werkt dan de calorieën die ons lichaam verbrandt dat men zou vermageren. Zeker, op het eerste gezicht lijkt het logisch genoeg, dat 500 kcal uit een blikje cola hetzelfde zijn als 500 kcal van boerenkool. Maar het menselijk lichaam is veel complexer dan dat en veel mensen vergeten dit belangrijke punt in hun berekeningen: "Alles wat je eet of drinkt zal een totaal andere metabolische reactie veroorzaken".

Calorieën en cola als voorbeeld

Laten we eens een blikje cola bekijken als voorbeeld: cola bestaat voornamelijk uit suiker, die suikers worden onmiddelijk door je lichaam opgenomen en geven je suikerspiegel een boost, de reactie van je lichaam op suiker is de afgifte van insuline, die afgifte van insuline zal leiden tot de opslag van vet en je krijgt sneller een toegenomen gevoel van honger.

Calorieën en boerenkool als voorbeeld

Boerenkool aan de andere kant, zal uw bloedsuikerspiegel geen boost geven, dus je zal ook niet sneller een hongergevoel krijgen. Je zal veel langer een voller gevoel hebben en geen dips in je energie balans, dus ook geen behoefte aan snacks of snoep. Dat is waarom het belangrijk is om gezond voedsel te eten om gewicht te verliezen.

HET IS NIET JUIST DE WETENSCHAP

Als we aannemen dat alle calorieën hetzelfde zijn, dan zou er nog steeds een groot probleem zijn. Je calorieën tellen zou niet genoeg zijn. Want in staat zijn om de calorieën die je verbruikt tijdens de dag precies te berekenen is een grote misvatting.

Laten we de calorieën die je verbruikt te bespreken

  1. De calorie schattingen in voedsel databases, handboeken of websites zijn vaak onjuist, als gevolg van verkeerde etikettering, voedselkwaliteit en laboratoriummetingen.
  2. De bereidingsmethode wordt de hoeveelheid energie voor de vertering en absorptie. Ten derde, iedereen absorbeert calorieën anders, dit is o.a. te wijten aan ieders individuele darmbacteriën.

Dezelfde onnauwkeurigheid doet zich voor wanneer je de calorieën die je verbrandt zou berekenen. Calorie trackers, daar kan een meetfout in zitten, vooral omdat ieder individu zijn calorieën anders verbrandt. Dit komt o.a door hun genen, de kwaliteit van slaap en hormonen.

Waarom calorieën tellen kan aanvoelen als een voedsel gevangenis

Calorieën tellen kan ertoe leiden dat veel mensen een ongezonde relatie met voedsel ontwikkelen. Ze worden echt geobsedeerd door wat ze eten en kunnen niet stoppen met denken over calorieën. Als ze kijken naar voedsel zien ze alleen cijfers en calorieën, en dit kan een obsessie geworden. Je moet jezelf afvragen of het echt de moeite waard. Dit soort beperking is niet goed voor je geestelijke of lichamelijke gezondheid. Vooral omdat voedsel je lichaam en ziel moet voeden en je een energiek en goed gevoel moet geven.

Soms kan calorieën tellen wel zinvol zijn

Calorieën tellen kan zinvol zijn voor professionele atleten of bodybuilders die streven naar een bepaalde lichaamssamenstelling. Bovendien kan het nuttig zijn voor mensen die niet echt een idee hebben hoeveel calorieën ze ongeveer consumeren op een gemiddelde dag.

Een paar puntjes: Als je wil afvallen, is calorieën tellen niet de ideale aanpak.

  • Eerst en vooral, de calorieën uit verschillende voedingsmiddelen zijn niet hetzelfde.
  • Ten tweede, de berekening van de calorieën die je verbruikt en verbrand zijn niet nauwkeurig te tellen.
  • Ten derde kan het tellen van calorieën leiden tot een ongezonde relatie met voedsel.

Conclusie

Calorieën tellen is dus niet echt de oplossing om vet te verliezen, dit om de éénvoudige reden dat men deze niet juist kan berekenen. Wil men vet verliezen zal men gezond voedsel moeten eten. Door het steeds tellen van calorieën en het bezig zijn met eten kan het wel eens een obsessie worden, want dan weer een weerga heeft op je welzijn. Tel vooral hoeveel verse groenten en fruit je elke dag eet.

Link

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden