De rammenas is niet enkel gezond maar ook nog lekker

De rammenas is terug van weggeweest

De rammanas die zo goed als vergeten was is terug van weggeweest, de rammenas heeft een opmerkelijke comeback gemaakt. Hij wordt steeds meer en meer gebruikt als smaakmaker bij salades. Hij is niet alleen gezond maar ook nog eens lekker, heeft een rijke geschiedenis en heeft een geneeskundige achtergrond.

Rammenas, familie van de radijs

De rammenas behoort tot de familie van de radijs, hij is wel groter en milder van smaak dan zijn soortgenoot. 

Er zijn drie soorten:

 • De zwarte rammenas: wit aan de binnenkant en bedekt met een zwarte schil. Is een typische wintergroente die geoogst wordt vanaf oktober tot november.
 • De zomer rammenas: wordt eerder in het jaar geoogst en heeft ook een andere smaak.
 • De daikon: dit is een geval apart, heeft het uitzicht van een zomer rammenas en kan het gehele jaar door geoogst worden. Kan heel lang bewaard worden en is daardoor ook het ganse jaar verkrijgbaar.

Een peperachtige smaak

Een zwarte rammenas is scherper van smaak dan zijn soortgenoten. Zijn peperachtige smaak vloeit voort uit de mosterdolie die aanwezig is in de wortel. Alhoewel er een deel van de mosterdolie vervliegt tijdens het schillen of raspen van de zwarte rammenas blijf deze toch heel pittig van smaak. Het vaakst wordt de rammenas rauw geraspt en gegeten net zoals de radijs. Men nuttigt hem bij salade of als kruidig beleg bij een broodje. Een goed schoongemaakte rammenas kan tot veertien dagen bewaard worden bij een temperatuur van 12°. Het beste steek je hem dan in een afgesloten zak. 

De rammenas heeft een rijke geschiedenis

Alhoewel de rammenas in de vergeethoek geraakt was heeft deze groente heeft een rijke geschiedenis. Er zijn aanwijzingen gevonden in de piramide van Cheops dat de rammenas tot de voedselketen van de Egyptenaren behoorde. Ook de oude Grieken prezen deze groente, en dit voor zijn hoestwerende eigenschappen. In het westen raakte hij pas bekend rond de zestiende eeuw, hij werd voorgeschreven door dokters als geneesmiddel tegen gal en lever problemen. Er zijn natuurlijk tal van geneeskundige krachten aan deze groente toegeschreven die wetenschappelijk niet onderbouwd zijn. Maar je zal er zeker en vast niet ongezonder door worden.

Als geneeskundig recept

Last van een moeilijke spijsvertering? Inderdaad, probeer eens een rammenas! De rammenas is een bron van de volgende vitaminen: B1, B2, vitamine C, vitamine K met daarnaast een grote dosis magnesium, kalium, calcium en ijzer. Magnesium heeft een krampstillende werking, kalium op zijn beurt is goed voor de spieren en de zenuwen, kalcium heeft dan weer een versterkende werking voor de botten en onze tanden, ijzer op zijn beurt zorgt voor een optimaal zuurstof transport in het lichaam. De rammenas werd gebruikt in tal van geneeskundige recepten. Men maakte er vroeger in oma's keuken zelfs tandpasta en hoestsiroop van.

Ingrediënten tandpasta

 • 30 gram rammenas
 • 30 gram venkelzaad
 • 15 gram pepermunt
 • 1 liter brandewijn
 • Men mengt alles samen en laat het geheel vijftien dagen staan

Ingrediënten hoestsiroop

 • een diep bord vol met schijfjes rammenas
 • bestrooien met rietsuiker of honing
 • men laat het geheel vierentwintig uur trekken
 • men giet het geheel in een flesje

Tot slot: twee succesvolle ramanasgerechten

Rammenasspaghetti met grijze garnalen en kruiden uit de tuin (bron recept en foto:  koken vtm)

 1. ingrediënten 1 kg ongepelde of 500 gr gepelde grijze garnalen, ¼ rammenas, 1 el appelazijn, 1 el koolzaadolie, sap van een halve limoen, kruidenzout, 1 eigeel, 1 tl mosterd, tijm, laurier, 1 appel, kruiden uit de tuin

  Bereiding Pel de grijze garnalen, hou ze gekoeld tot gebruik en maak van de schalen en koppen een bouillon door ze op te zetten met een takje tijm, laurier en 1 liter water (kan vervangen worden door een visbouillonblokje). Breng aan de kook en laat gedurende 2 uur pruttelen. Zeef en kook in tot 1 dl. Laat afkoelen en maak hiervan een vinaigrette door op te mixen met 1 el koolzaadolie, 1 eigeel, 1 el appelazijn, 1 theelepel mosterd en het sap van een halve limoen. Breng op smaak met kruidenzout. Maak spaghetti van de rammenas met behulp van een mandoline en leg deze in koud water. Serveer de garnalen met de appelrondjes, de rammenas, kruiden uit de tuin en de vinaigrette van garnalen.

Gesmoord rundvlees met pastinaak, pompoen en rammenas (bron recept en foto: lekkervanbijons)

 1. Ingrediënten 1 kg rundvlees, 1 aardappel, 2 wortels, 1 pastinaak, 300 g pompoen, 1 ui, 330 ml streekbier, 50 g boter, tijm, peterselie, peper, zout, 120 g appel, 1 citroen, 1 mierikswortel

  Bereidingswijze Schil de groenten en snijd ze in vrij grote stukken. Houd de appels, mierikswortel en citroen over voor het bijgerecht. Verhit wat boter in een ovenvaste pan, kruid het vlees met peper en zout en schroei het rondom dicht. Draai het vuur lager en doe de groenten bij het vlees. Voeg de tijm toe en stoof de groenten even aan. Blus vervolgens met het bier en zet het deksel op de pan. Zet de pan in de oven en laat anderhalf uur smoren op 170°C. Schil de appelen en de mierikswortel. Rasp de appelen en mierikswortel naar smaak in een kom. Verfris met het sap van een halve citroen. Werk het rundvlees af met flink wat gesnipperde peterselie en serveer met het pittige bijgerecht. Tip Om twee redenen snijd je de groenten in deze bereiding groot. Ten eerste is de gaartijd vrij lang en te klein gesneden groenten dreigen tot moes te koken. Ten tweede zorgen grote stukken voor een heldere jus.