De Eetbare tuin:Tomaat

Het Kweken van Tomaten (Solanum tycopersicum)

De mooie rode vruchten van de tomaten, zijn lekker en sappig. En bij de zomerdag een heerlijke lekkernij. Zeker als ze uit eigen kweek komen. De tomaat is familie van de paprika en peper. De wijze van kweken is dan ook bijna hetzelfde.

Tomaten

Zaaien van de Tomaat

De Tomaten kunnen binnen gezaaid worden vanaf februari. Liefs in een wat hoger kiemtemperatuur boven de 20ºC. De kiemduur is 10 tot 14 dagen. Zaad kan ook zelf worden gewonnen, van de tomaat. De tomaat moet hiervoor gedroogd worden.

Verpotten, uitplanten of verspenen van de Tomaten planten

Als de plantjes tussen de 5 en 10 cm groot zijn en duidelijke blaadjes hebben. Dan kunnen de plantjes verpot worden naar een potje met meer ruimte. Pas eind mei, kunnen ze eventueel buiten op een zonnige plek in de volle grond worden geplaatst.

Standplaats van de Tomaten planten

Bij de tomatenplanten ga je in principe uit van groei in een kasje. Deze komen dan in potten, en moeten met touwen die naar boven gaan. Elke keer opgebonden worden. De zijtakken worden net als bij de komkommer verwijderd. Er zijn ook cherrytomaten, waarvan de planten vrij klein blijven. Deze hebben een groeiwijze die lijkt op de van veel paprika planten. Deze kunnen in potten op een warme plek op het terras ook groeien. Bij heel veel natte koude dagen, zijn ze dan eventueel naar binnen te halen.

Omdat de plant familie is van de aardappel, is het beter deze niet op de plaats te zetten. Waar de aardappelen hebben gestaan. En ook niet te dicht erbij. Ze trekken namelijk dezelfde ziektes aan. En kunnen elkaar dan aansteken daarmee.

Groei en verzorging van de Tomaten
De bloemen van de tomaat

De tomaten hebben wat harig blad. Ze hebben dan ook een hekel aan water op het blad. Het water geven moet altijd in de pot gebeuren. Wel moet er voldoende water worden gegeven. En mag de grond niet uitdrogen. Van de lange tomatenslierten, mogen elke keer de zijtakken worden afgehaald net als bij de komkommer

Bemesten van de Tomaten

De tomaat houdt er van om op goed bemeste grond te staan. De verteerde resten van plantmaterialen zijn dan ook zeer welkom.

Bestuiving van de Tomaten

De Tomaten die binnen staan, hebben wat hulp nodig bij de bestuiving. Hiervoor ga je met een penseeltje langs verschillende bloemetjes. Heb je de mogelijkheid om wat insecten je kas in te lokken, dan zullen zij zeker nog met dit karwei helpen. Als je dit niet doet, is er de kans, dat er geen vruchten aan de plant komen.

Oogsten van de Tomaten

Bij een mooie warme zomer kan er in juli geoogst worden. De plant zal daarna nog enige tijd doorbloeien, dus het oogsten kan dan nog even verder gaan daarna. Door het oogsten, bloeit de plant ook langer. De tomaten oogsten als ze mooi rood zijn. Ze zijn dan zoeter dan wanneer ze later nog rood moeten worden.

Tomaten kweken is erg leuk. De oogst is over algemeen de moeite waard. Zeker wanneer je tomaten gaat kweken op het moment dat tomaten erg duur zijn.

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde