Waarom is een kant en klare maaltijd slecht

Wat eten we vandaag?

Een kant-en-klaremaaltijd is enorm makkelijk als je weinig tijd hebt, maar is het ook echt lekker? En waarschijnlijk nog belangrijker, is het voedzaam? Tegenwoordig heb je volop de keuze.

Zet je vanavond een Hollandse, Oosterse, Quiche, de Mexicaanse chili con carne, een salade of een Italiaanse maaltijd in de magnetron? Kant-en-klaremaaltijden zijn best geliefd en qua smaak de afgelopen tien jaar vooruit gegaan, maar hoe zit het met de inhoud? Is zo’n kant-en-klaremaatlijd wel gezond? En hoe zit het dan met de smaak? Is het echt zo lekker als de reclames het doen voorkomen? 

Hoe zit het nu echt?

Niet altijd volwaardig

Als consument denk je er goed aan te doen een kant-en-klaremaaltijd te kopen waarop een logo staat. Helaas betekent dit niet automatisch dat het ook daadwerkelijk gezond is. Een “blauw vinkje” of een “gezonde keuze klavertje” als logo wil niet zeggen dat de betreffende kant-en-klaremaaltijd een volwaardige (avond)maaltijd is. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de maaltijden niet altijd voldoen aan de voedselvoorschriften. Deze kunnen evengoed te weinig groente of vezels bevatten of in een ander geval kan er te veel verzadigd vet of zout in de maaltijd zitten. Daarnaast is een portie in veel gevallen ook niet genoeg voor een volwaardige maaltijd, waardoor de trek om weer iets te eten toeneemt. 

De nieuwe richtlijn voor gezonde voeding heeft al bepaald dat er in een hoofdmaaltijd niet meer dan 2 gram zout mag zitten. Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat de onderzochte maaltijden zich boven die gestelde richtlijn kunnen bevinden. Helaas bevatten veel maaltijden ook te weinig groente.

Een maaltijdsalade, dus veel groente?

Ook deze lijken gezond maar uit onderzoek is tevens gebleken dat ze vrij vaak te veel vet, zout en calorieën bevatten. Als je aan ‘de lijn’ doet http://www.leerwiki.nl//gezondheid/zorg/noodgevallen/gezondheidrisicos/44299/hoe-af-te-vallen-bij-overgewicht/ is het handiger te kijken naar het aantal calorieën. In de geitenkaassalade zit veel meer dan in de caesarsalade. Wil je letten op de hoeveelheid zout in je maaltijd is de geitenkaassalade weer beter.

Het woord salade suggereert dat er veel groente in zitten, maar ook hierbij is dit meestal onder de aanbevolen 150 gram! 

We hebben het dan nog niet eens gehad over de kant-en-klare dressings die daarbij horen. Deze zitten over het algemeen bomvol suikers of zoetstoffen.

Als deze dressings (ook de kant-en-klare dressings uit de supermarkt) veel gebruikt worden, maakt het de salade (nog) ongezonder. In dat geval kun je er nog beter voor kiezen een patatje met een kroket te eten of een andere vorm fast-food.

Wil je het gezond en vetarm aanpakken dan kun je in een handomdraai zelf ook een dressing maken van magere yoghurt, citroensap, Franse mosterd, verse peterselie en bieslook. 

Over smaak valt niet te twisten

Wat de één lekker vindt, is voor de ander weer niet zo smakelijk. Toch blijkt uit gegevens op het Internet dat de voorkeur qua smaak met name uitgaat naar diverse kant-en-klare stoommaaltijden.

Een goede kant-en-klaremaaltijd

Wil je nu toch snel een maaltijd op tafel zetten van ongeveer 450-750 kilocalorieën per persoon, zorg er dan in ieder geval voor dat er ten minste 150 gram groente in zit. Desnoods door dit zelf aan te vullen met rauwkost en/of een salade. Controleer ook op de verpakking van de maaltijd de hoeveelheid vet en zout. Sowieso zijn de maaltijden met aardappelen of peulvruchten beter. Hierin zitten meer voedingsvezels en de trek in eten blijft hierdoor langer weg. Deze zijn dus gezonder dan de maaltijden met pasta en witte rijst.

Herkenbaarheid

Als consument zie je door de bomen het bos niet meer en daarom pleit de gezondheidsraad voor één herkenbaar logo. Daarop moet het aantal aan calorieën, vrije suikers en ongezonde vetten komen te staan.

Samenvatting

Voor mensen die weinig tijd hebben om te koken is een kant-en-klaremaaltijd gemakkelijk, maar is het een volwaardige maaltijd? Uit onderzoek is gebleken dat dit niet altijd het geval is door het teveel aan calorieën, zout, vet of te weinig groenten. Om toch gezond en snel iets op tafel te kunnen zetten is het raadzaam maaltijden met peulvruchten of aardappelen te nemen en deze zelf aan te vullen met rauwkost of salade. Hopelijk zorgt het lezen van onder andere dit artikel ervoor dat u een bewuste en gezondere keuze zult maken. 

Bron afbeeldingen: Wikimedia.org - Magnus Manske

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden