Hoe af te vallen bij overgewicht

Overgewicht… wat nu? 

Wanneer de spiegel, de weegschaal, BMI index of de huisarts een persoon confronteert met overgewicht, weet men ook dat het tijd is om af te vallen. Diegene is er dan hoogstwaarschijnlijk ook van op de hoogte dat overgewicht slecht is voor de algehele gezondheid en dat het verstandiger is om lichaamsgewicht kwijt te raken. Wat geeft het beste resultaat en hoe kan men dit bereiken, is te lezen in dit artikel. Vooropgesteld dat elk mens anders is en wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien niet. Deze tips worden door veel mensen toegepast en zijn met name bedoeld voor mensen met een overgewicht, maar het is ook een goede methode om op gewicht te blijven voor mensen zonder een overgewicht.

 

Een gewichtig punt

Hoe ontstaat overgewicht? 

Er zijn verschillende groepen mensen met overgewicht. Bij de eerste groep - en dat is het grootste aantal - ontstaat overgewicht door te veel eten en/of drinken. Er worden meer calorieën ingenomen (gemiddelde voor mannen: 2500, vrouwen: 2000) dan het lichaam kan verbranden. 

Overgewicht door erfelijke factoren is ook goed mogelijk. Deze groep mensen eet het gemiddelde aantal aan calorieën en is evengoed zwaarlijvig. Het kan ook komen door een ziekte, zoals een té trage schildklierwerking. 

Body Mass Index (BMI) 

Er wordt beweerd dat er sprake is van overgewicht als de BMI meer dan 25.0 bedraagt. BMI is een index, gewicht in kilo’s gedeeld door de lengte en slechts een indicatie om te bepalen of er sprake is van over- of ondergewicht. Volgens “Wikipedia” is de BMI index geen betrouwbare bron voor overgewicht van een persoon. Elk (volwassen) mens is verschillend qua lichaamsbouw en dat wordt in deze berekening niet meegenomen. Toch wordt de BMI in de gezondheidszorg gebruikt als leidraad. 

Wat zijn de ingrediënten voor succes?

Wat werkt, wat werkt niet 

Voor met name de eerste groep mensen – overgewicht door teveel eten en/of drinken - zijn deze tips waardevol om verantwoord af te vallen. Voedsel, drinken, beweging en gedrag zijn dan ook de belangrijkste aanwijzingen zoals u hieronder zult lezen. 

Veel drinken 

Als u besloten heeft om (veel) af te vallen is het verstandig om dit langzaam, maximaal 1 tot 2 kilogram per maand, te doen. Gifstoffen – welke in de vetcellen opgeslagen zitten – zullen tijdens het afvallen vrijkomen en zich verplaatsen naar de bloedbaan. Deze gifstoffen moeten worden uitgescheiden, daarom is  het belangrijk om veel te drinken! 

Wat werkt: Denk hierbij aan: mineraalwater (eventueel met citroensap), groene thee en kruidenthee.

Wat werkt niet: Het is ten zeerste af te raden alcoholische drankjes te nuttigen. Deze bevatten enorm veel calorieën. Eén glas bier komt qua calorieën overeen met twee bruine boterhammen.

Wat te eten?

Een inname van teveel calorieën zorgt voor overgewicht, maar een teveel aan ‘verkeerde’ koolhydraten en ‘foute’ (verzadigde) vetten ook.

Wat werkt:

  • Eet producten zoals, veel (verse) groenten, rauwkost, meergranen brood, volkoren pasta’s, zilvervliesrijst en/of Quinoa.
  • Neem elke dag een grapefruit, dit breekt vet af. Ook yoghurt (calcium!) en kaneel hebben deze eigenschap.
  • Probeer sesam- of lijnzaad, noten, vette vis, zonnebloem- of olijfolie (onverzadigde vetten) in uw gerechten op te nemen.
  • Probeer naast de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) ook twee kleine gezonde maaltijden te nemen, bijvoorbeeld fruit of rauwkost. Vijf keer per dag eten, houdt de stofwisseling op gang. 

Wat werkt niet:

Bewegen 

Als het fysiek mogelijk is, zal het verliezen van overgewicht nog doeltreffender zijn als u naast gezond en bewust eten (meer) lichaamsbeweging combineert.

Wat werkt: Een vorm van bewegen kan wandelen of fietsen zijn. Dit is effectief als u tenminste 30 tot 45 minuten per dag fietst of loopt. 

U kunt er ook voor kiezen om naast de cardio te starten met krachttraining (ook vrouwen!). Zo valt u niet alleen af, maar krijgt u tegelijkertijd ook een strak lichaam, omdat u spieren zich ontwikkelen. Een combinatie van beide (krachttraining en cardio) is aan te raden. U verhoogt niet alleen de stofwisseling, maar u blijft ook gemotiveerd. Dit laatste is zeer belangrijk om het afvallen vol te houden.

Wat werkt niet: Meer dan één keer in de twee weken op de weegschaal gaan staan. Als u cardio combineert met krachttraining is het aan te raden de weegschaal helemaal niet meer te gebruiken. Door krachttraining wordt vet omgezet in spierweefsel. Spieren wegen meer dan vet, dus is het goed mogelijk dat u qua gewicht op de weegschaal iets zwaarder bent geworden. Dit kan zeer demotiverend werken, terwijl er na enkele weken wel degelijk vooruitgang is geboekt zoals u in de spiegel zult zien! 

Samenvattig

Bij overgewicht is het verstandig om het teveel  aan overgewicht (niet te snel) kwijt te raken.

De BMI index is geen betrouwbare bron voor overgewicht van een persoon, maar wordt wel als leidraad in de gezondheidszorg gehanteerd. Er zijn verschillende groepen mensen met overgewicht. De eerste groep wordt zwaarlijvig van teveel eten en/of drinken en de andere twee groepen door een ziekte of vanwege erfelijkheid. Voor met name de eerste groep zijn deze tips waardevol om af te vallen. Teveel calorieën zorgen voor overgewicht, maar een teveel aan ‘verkeerde’ koolhydraten en ongezonde (verzadigde) vetten ook. Het verliezen van overgewicht is nog doeltreffender als u naast gezond en bewust eten (meer) beweegt.

De clou om een slanker, fitter en gezonder lichaam te krijgen, is gezond te eten, het hebben van de juiste instelling, elke dag te bewegen, motivatie, geduld, maar vooral doorzettingsvermogen! 

(Bron afbeeldingen: Wikimedia.Org, Evan-Amos, Yosarian, Anton Croos).