Hoe rustgevend is een aquarium

Een vis als huisdier

De meeste gezinnen in Nederland hebben een huisdier. Een hond, een kat, een hamster, een konijn of een cavia. Er zijn tal van mogelijkheden. Deze dieren kun je aaien en knuffelen, ze zijn tastbaar en de meeste van onze huisdieren maken ook nog gezellige geluiden...

Waarom zijn er dan mensen die ervoor kiezen om een aquarium aan te schaffen om naar visjes in een glazen huis te kijken?

Waarom een aquarium?

Interesse

Interesse in het houden van vissen in een aquarium kan om uiteenlopende redenen. Zo kan het zijn dat iemand bijvoorbeeld allergisch is voor de doorsnee huisdier of er simpelweg niet van houdt. Het vereist niet veel aandacht, geeft geen kwispelende drukte en/of geluid en daarbij kun je de huiskamer van de vissen inrichten op je eigen manier en persoonlijke voorkeur. Als er niet genoeg ruimte is voor een groot aquarium is een eenvoudige opzet ook leuk. 

Een aquarium met tropische vissen is een lust voor het oog, door het circus van kleuren, vormen en diverse planten. Welke soort vissen men kiest en koopt is heel verschillend en kan zelf bepaalt worden.

Er is keuze uit honderd verschillende soorten. Vissen met dubbele staarten,  blauw, groen, geel, plat, dik, met stekels of uitpuilende ogen en dan nog de vraag, kiest men voor zoet- of zout water.

Het is erg fascinerend en divers, daarom is het ook wel logisch dat er mensen zijn die een aquarium een “levend schilderij” noemen en er uren naar kunnen kijken. 

Tot rust komen

Maar hoe rustgevend is het voor mensen om te kijken naar een aquarium? Een Zweeds en Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het gedrag van vissen voor mensen rustgevend werkt. En dat lijkt ook logisch, omdat een groot, goed, opgezet aquarium een verkwikking is voor het oog en hierdoor een oase van ontspanning om de vissen zorgeloos door het water heen te zien zwemmen.

Er zijn mensen die alleen geestelijk kunnen ontladen door langere tijd naar het aquarium te kijken. Door de stille en kalme afleiding van bewegende planten en vissen op deze manier weer ruimte in hun hoofd krijgen. Dit is een vorm van meditatie. Door te kijken en te genieten van het schouwspel in het aquarium ontstaat er een gevoel van ontspanning  en is er weer ruimte om nieuwe inzichten of ideeën te creëren.  

Zorgverlening

Ook voor ouderen met dementie schijnt een aquarium een zeer positief effect te hebben en is het goed voor hun welzijn. Zo werkt het voor dementerende ouderen bloeddruk verlagend en ontspannend, waardoor eventuele agressie ook afneemt. In een aantal bejaardentehuizen worden aquaria dan ook gebruikt om de ouderen op te vrolijken en te ontspannen.

Ook in de wachtkamer en in de zaal van de dagbehandeling van het Emma kinderziekenhuis (AMC) staan aquaria om patientjes af te leiden van hun ziekte en ze hierdoor te ontspannen. Een mooi alternatief, omdat in de meeste zorginstellingen en ziekenhuizen geen honden of katten toegelaten worden vanwege de allergiegevoeligheid. 

Met beleid

Een aquarium vereist natuurlijk onderhoud, tijd en geld. Het schoonmaken of het indelen van het aquarium moet zorgvuldig en met kalmte worden uitgevoerd. Als dit niet met beleid gebeurt kan het voor de vissen té onrustig worden. Men creëert daardoor tijdens het schoonmaken ook rust voor zichzelf. Kortom, je wordt verplicht te onthaasten. Naast het hebben van een hobby, ook nog eens je eigen therapeut (all-in) voor gemiddeld €50,00 per maand!

Conclusie

Waarom kiest iemand ervoor om een aquarium aan te schaffen? Dit kan om uiteenlopende redenen, maar vooral omdat een aquarium met tropische vissen een lust voor het oog is.

Het gedrag van vissen werkt voor mensen rustgevend en is aangetoond door een Zweeds en Amerikaans onderzoek.

Voor ouderen met dementie en jonge patiënten schijnt het schouwspel in een aquarium ook een zeer positief effect te hebben. Een aquarium vereist natuurlijk onderhoud, maar je krijgt er ook absoluut iets voor terug!

(Bron afbeelding: Wikimedia.org - auteur: Nhobgood)