Deze vitaminen zorgen voor een zorgeloze winter

Inleiding

Haast dagelijks worden we overstelpt met allerlei berichten over de noodzaak van het slikken van voedingssuppelementen en extra vitaminen. Feit is dat vitaminen onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid en lichaamsconditie. Vooral in de winter. Dan wordt je weerstand immers extra op de proef gesteld, hebben we een beperkte keuze aan verse groenten en fruit en missen we teveel zonlicht om deze tekorten uit met onze dagelijkse voeding te kunnen aanvullen. De nood aan vitaminen is niet voor iedereen dezelfde en verschilt van persoon tot persoon. Verschillende factoren als leeftijd, voedings- en leefpatroon zijn daarvoor verantwoordelijk. Maar zijn er dan geen specifieke vitamienen die typische winterkwalen kunnen voorkomen of hun symptomen tot een minimum kunnen beperken. Welke vitaminen moeten we extra slikken om zonder al teveel vervelende ongemakken de winter door te komen?

Voldoende vitaminen uit je voeding

Wanneer je gezond, gevarieerd en evenwichtig eet, is er geen probleem. Dan haalt je lichaam alle nodige vitaminen om goed te functioneren uit je dagelijkse voeding. Pas wanneer je eenzijdig en ongezond eet, wordt je vroeg of laat met ernstige vitaminetekorten geconfronteerd. Velen kampen met overgewicht en zwaarlijvigheid en volgen een dieet om zo dicht mogelijk hun streefgewicht te benaderen. Vele van deze meestal ongezonde crashdiëten veroorzaken vitaminetekorten. Wat kun je doen wanneer je daarmee geconfronteerd wordt, en welke vitaminen brengen je zonder al teveel inzinkingen de winter door?

Verzamelnaam

Vitaminen groeperen in totaal dertien verschillende stoffen. Je lichaam heeft deze broodnodig om in alle omstandigheden goed te kunnen functioneren. We hebben vitamientjes niet alleen nodig om allerlei kwaaltjes het hoofd te bieden. Ook als je gezond bent zijn ze even onmisbaar om... gezond te blijven!

Verminderde weerstand

In de winter gebruik je meer vitaminen dan in het om het even welke andere periode van het jaar. Je lichaam krijgt het dan immers zwaar te verduren en je weerstand is uitgerekend dan op zijn laagst. Reden daarvoor zijn voor de hand liggend. Het gebrek aan zonlicht en een beperkt aanbod van verse groenten en fruit zijn er de voornaamste oorzaken van. Maar toch kun je er ook in deze periode zelf veel aan doen om je vitamineconcentratie op te krikken om winterkwaaltjes als verkoudheden en griep op een afstand te houden.

Energiek en vitaal de winter door

Om de winter energiek en vitaal door te spartelen, heeft het in de eerste plaats nood aan extra vitamine B. Alle vitamines van de B- groep zetten koolhydraten om in glucose, dat je extra energie levert. Vitamine B vind je vooral in alle citrusvruchten maar ook in magere vleessoorten, in kip, kalkoen, konijn, vis, groenten, volkorengranen en fruit.

Extra weerstand in de winter

Voor het versterken van je weerstand heb je in de winter extra nood aan vitamine C of absorbinezuur. Vitamine C is ook een zeer krachtige antioxydant, je sterkste wapen tegen de vrije radicalen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken. De symptomen van griep en verkoudheden worden met ermee verzacht en de genezingstijd ingekort. Je lichaam heeft iedere dag nood aan 70 mg vitamine C. Niet meer, want dat kan het onmogelijk verwerken. Je lichaam haalt uit een gezonde voeding voldoende vitamine C. Extra vitamine C nemen is weggegooid geld, want dat wordt door je lichaam uitgescheiden via je urinewegen. Citrusvruchten, aardappelen, paprika's, wintergroenten als spruitjes en bloedkolen, rode bessen en mango's zijn je belangrijkste leveranciers van deze vitamine.

Vitamine voor kinderen

Vitamine D bezorgt je extra kracht. Deze vitamine is in de eerste plaats bestemd voor kinderen jonger dan vier, voor mensen met een donkere huidskleur tussen veertig en vijftig en voor vrouwen vanaf vijftig en mannen vanaf zeventig jaar. Deze vitamine D vinden we hoofdzakelijk terug in allerlei voedingssupplementen, in alle vette vissoorten, in eieren, boter en in margarines.

Rode bloedcellen en verouderingsproces

Tot slot heb je in de winter een extra dosis vitamine E nodig. Deze zorgt op zijn beurt voor de aanmaak van rode bloedcellen en het versterken van je weerstand. Samen met vitamine C zal het je verouderingsproces vertragen. Vitamine E is terug te vinden in alle plantaardige oliën en in granen, zaden en in noten.