Welke invloed heeft vitamine D op onze gezondheid en hoe kunnen we een tekort aanvullen

Inleiding

Vitamine D is een vitamine die ons lichaam onmogelijk zelf aanmaakt. Om ons gehalte aan vitamine D op peil te houden is het aangewezen op datgene wat we dagelijks eten. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Onder invloed van zonlicht wordt deze vitamine onderhuids aangemaakt. Daarnaast hebben sommige voedingsmiddelen beperkte hoeveelheden van deze populaire vitamine aan boord. 

Een half uurtje bewegen in de buitenlucht

Om zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid op peil te houden wordt ons niet voor niets aangeraden om dagelijks minstens een half uurtje in de buitenlucht te vertoeven. Wandelen, fietsen en joggen zijn daarbij sterke aanraders. Omdat we allemaal veel te weinig bewegen kampen velen met een ernstig tekort aan vitamine D. Dat zorgt voor heel wat nadelen voor onz egezondheid. Dagelijks voldoende in de buitenlicht bewegen, ook bij slecht weer, is dan ook noodzakelijk om onze voorraad vitamine D op tijd en stond aan te vullen. 

Zonnevitamine

 Vooral onder invloed van zonlicht maken we onderhuids vitamine D aan.  Z wordt dan ook niet voor niets de zonnevitamine genoemd. Deze vitamine komt ook in beperkte mate voor in voeding van dierlijke oorsprong voor.  

Voeding waarin vitamine D aanwezig is:

 • Vette vis: zoals wilde zalm, paling, tonijn, heil- en tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en in ansjovis
 • In margarine, halvarine en in bak- en braadproducten: wordt door sommige producenten vitamine D toegevoegd

Symptomen van een tekort aan vitamine D

Als je teveel binnen zit en dus te weinig wordt blootgesteld aan de zon, als je allergisch bet voor melk voor melk en vegetariërs lopen een groter risico op een tekort aan vitamine D.

De belangrijkste symptomen van een tekort aan deze vitamine zijn:

 • Spierzwakte, krampen en trillingen van  je spieren
 • Angstaanvallen
 • Vermoeheid en lusteloosheid
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Bloedend tandvlees
 • Broze botten
 • Een constant tekort aan energie
 • Hyperventileren
 • Hart- en vaatziekten

De risicogroepen

Gelukkig krijgt niet iedereen last van een tekort aan vitamine D. Een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon is onmisbaar om alle gezonde voedingsstoffen naar binnen te krijgen om goed te kunnen blijven functioner'en.  

Je loopt een groter risico op een tekort aan viotamine D als je:

 • Extreme crash diëten volgt
 • Vetvrij eet
 • Teveel alcoholische dranken drinkt
 • Ongezond en eenzijdig eet
 • Zwangere vrouwen
 • Mensen met een donkere huidskleur
 • Oudere mensen omdat ze minder buiten komen
 • Veganisten en vegetariërs

Vitamine D zorgt voor sterke botten

In combinatie met calcium zorgt vitamine D voor sterke botten en verkleint zo je risico op osteoporose. Zo kun je botverlies beperken, je botdichtheid verhogen en de kans op botbreuken aanzienlijk verkleinenverkleinen.

Vitamine D voorkomt spierzwakte

Vitamine D heeft een belangrijke invloed op onze spieren. Een tekort aan deze vitamine veroorzaakt vooral spierverzwakking en spierkrampen.

Voldoende vitamine D verbetert je evenwichtsgevoel waardoor je minder kans op valpartijen loopt.  Vitamine D zorgt dus voor minder ongelukken en beperkt het aantal botbreuken. 

Vitamine D versterkt ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand

Vitamine D zorgt inderdaad voor een sterk immuunsysteem en een hogere natuurlijke weertstand. Dat maakt ons weerbaarder tegen allerlei aandoeningen zoals verkoudheden, griep en instekingen van onze luchtwegen zoals bronchitis.

Voldoende vitamine D kan diabetes type 1 voorkomen

Diabetes type 1 komt veruit het meest voor in Scandinavische landen en het minst in zuiderse landen. Daaruit blijkt dat bij minder zonlicht ook minder vitamine D wordt aangemaakt en hoe groter ons risico op diabetes type 1. Diabetes type 1 ontstaat door een fout in ons afweersysteem. Men spreekt dus van een  auto- immuunreactie waardoor bepaalde lichaamscellen worden vernietigd en er ook geen insuline meer wordt aangemaakt. Wetenschappers ontdekten ook verbanden tussen een verlaagde concentratie aan vitamine D en het ontstaan van diabetes type 2. Dat wordt dan weer in verband gebracht met een hoger glucosegehalte in het b loed bij een tekort aan vitamine D.

Vitamine D versterkt onze hersenfunctie

Een gebrek aan vitamine D heeft ook een negatieve invloed op onze cognitieve gezondheid. vDoor een te laag vitamine D gehalte wordt er ook te weinig serotonine aangemaakt. Een serotoninetekort is een belangrijke oorzaak van depressie.

Vitamine D heeft een belangrijke invloed op kanker

Vitamine D heeft een belangrijke invloed op het ontstaan van veel voorkomende en agressieve soorten kankers. Kanker ontstaat dikwijls met een eerder banale ontsteking. Een belangrijk voordeel van vitamine D is zijn sterk ontstekingsremmende werking. Het Wereld Kanker Fonds deed al heel wat onderzoek naar de invloed van vitamine D op het ontstaan van kanker. Daaruit bleek dat vitamine D darmkanker kan voorkomen. Niet alleen darmkanker maar even goed borst- en prostaatkanker.

Conclusie

Als gevolg van een ongezonde en eenzijdige voeding en te weinig lichaamsbeweging in de buitenlucht kampen steeds meer landgenoten met een ernstig tekort aan vitamine D. Dat zorgt voor vele gezondheidsproblemen. Daar kunnen we gelukkig zelf heel wat aan doen. In de eerste plaats door gezond te eten met veel verse groenten en fruit, vette vis en onbewerkte noten, zaden en pitten.