Hoe... kom ik van mijn koortslip af

Inleiding

Een veel voorkomende klacht is de koortslip. Dit wordt door de meeste mensen zo genoemd maar in feite is het een herpes infectie rond de mond. Herpes Simplex-1 virus (HSV-1) is zo algemeen verspreid dat de meeste mensen rond hun 20 e al besmet zijn. Dit virus geeft veelal een terugkerende infectie rond de lippen, ook wel koortslip genoemd, maar kan ook het oog infecteren.(Herpes keratitis).

Stappen

Wanneer speelt een koortslip op

Tussen de actieve periodes ligt het virus verscholen in het zenuwweefsel van het gezicht. De koortslip kan bijvoorbeeld opspelen bij:

 • Verminderde weerstand
 • Tekort aan Vitaminen
 • Overdosis zonlicht

Alternatieve geneeswijzen koortslip

Hoewel er geen genezing is voor deze aandoening zijn er wel middelen die de duur bekorten en de pijn verminderen.Er zijn verschillende koortslipcrèmes te koop, maar wat ook een goede remedie is, en bovendien lekker goedkoop, is:

 • tandpasta. Met een beetje tandpasta op de plek of op de blaasjes, voorkom je dat de koortslip doorbreekt.
 • Je kunt ook deppen met een rauwe, geschilde aardappel of smeren met Tea Tree olie (drogist).
 • Nieuw is de lippatch, een doorzichtig stickertje dat een laagje over de plek legt, die de blaas camoufleert en geneest.
dokteronline

Medicijnen voor koortslippen

Er zijn verschillende soorten medicijnen voor de koortslip. Drie zijn hieronder beschreven:

 1. Zovirax crème
 2. Vectavir
 3. Aciclovir
 • Zovirax crème: is bestemd voor de behandeling van Herpes simplex infecties van de huid. Zovirax crème is echter niet bij alle herpes infecties de aangewezen therapie. Zo varieert de ernst van recidiverende infecties, afhankelijk van de immuunstatus van de patiënt, de frequentie en de duur van de episodes, de mate waarin de huid is aangedaan en het al dan niet aanwezig zijn van systemische reacties.
 • Vectavir: Vectavir koortslipcrème wordt gebruikt ter behandeling van de virusinfectie die een 'koortslip' veroorzaakt (herpes labialis). Vectavir koortslipcrème bevat een uniek werkzaam bestanddeel: penciclovir. Penciclovir is actief in cellen die geinfecteerd zijn met het Herpes Simplex virus. Wanneer u met Vectavir koortslipcrème begint zodra u de eerste tinteling voelt , verkleint u de kans op het onstaan van een koortslipblaasje. Een hele behandeling duurt 4 dagen. Gedurende die 4 dagen , brengt u de crème overdag om de 2 uur aan.
 • Aciclovir: In een vroegtijdig stadium op de aangedane plek (op of rond de lippen) aangebracht, remt aciclovir de groei van het herpes simplex virus, de veroorzaker van een koortslip. Het grijpt in op de cel-deling van het virus, waardoor het virus zich niet verder kan vermenigvuldigen. Het gebruik van de crème voorkomt echter niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus wordt niet gedood, alleen de groei wordt afgeremd. Het virus houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt meestal weer te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk.NB De koortslip crème is niet bij iedereen even effectief, en is niet geschikt voor de behandeling van bv herpes genitalis (een virus-infectie van de geslachtsdelen).