Welke acupunctuur meridianen zorgen voor je gezondheid

Inleiding

Als je weet waar je meridianen lopen in je lichaam dan kun met acupuntuur ervoor zorgen dat je klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Verder is het van belang dat je de levensenergie in je lichaam op orde houdt. Als deze levensenergie wordt verstoord dan kunnen er complicaties optreden zoals onstekingen, vernauwing bloedvaten, hoofdpijn, chronische pijn. Denk hierbij aan een weegschaal. Deze weegschaal moet altijd in balans zijn om goed te kunnen wegen. Ditzelfde is ook het geval in ons lichaam. Door acupunctuur toe te passen op de juiste meridiaanpunten gaat je energie weer stromen.  De balans ook wel ying yang genoemd in de oosterse alternatieve geneeswijze is van wezenlijk belang. De levensenergie gezond houden is super belangrijk voor de gezondheid zodat u zonder klachten kunt leven. Alleen zijn er weinig mensen echt op de hoogte van wat het lichaam nu eigenlijk allemaal kan en doet. Wat zijn meridianen en wat voor functie hebben deze in het lichaam. Deze meridianen worden met name veel gebruikt bij acupunctuur.

Wat zijn meridianen

De levensenergie in ons lichaam loopt langs 12 organen: hart, dunne darm, blaas, nier, hart, galblaas, lever, long, dikke darm, maag en milt. Deze levensenergie stroomt in energiebanen die als “meridianen” worden aangeduidt. Deze 12 hoofdmeridianen hebben verschillende aftakkingen in het lichaam. Deze meridianen worden vaak gebruikt bij acupunctuur. Met name de hoofd meridianen hebben gemiddeld zo’n 9 tot 45 punten waarop genezing kan worden toegepast. Verbazend is om te zien hoever een vertakking van een meridiaan doorloopt in het lichaam. Als je dus links pijnt hebt kan dit ook komen door een pijnpunt rechts in het lichaam.

Wat zijn de 12 hoofdmeridianen

Vanuit deze hoofdmeridianen hebben je meridiaan punten die door het hele lichaam lopen. De maag-meridiaan op bijgaand plaatje bestaat uit 45 meridiaan punten. Al deze punten kunnen ieder persoonlijk van invloed zijn op een klacht vanuit het lichaam. Opmerkelijk is dat deze maag-meridiaan ook van invloed kan zijn bij een herstel van een hersenontsteking of bij een beroerte. Dat zou je in eerste instantie niet verwachten omdat je er vanuit gaat dat dit alleen de maag betreft. Acupunctuur kijkt veel breder naar de organen in het lichaam met daarbij de functies. En zoals we je nu hebben laten zien met de maag-meridiaan is dat exact hetzelfde met de overige hoofdmeridianen.

 1. Hart-meridiaan (Ha)
 2. Dunne Darm-meridiaan (Du)
 3. Blaas-meridiaan (Bl)
 4. Nier-meridiaan (Ni)
 5. Hart-constrictor-meridiaan (Hc)
 6. Galblaas-meridiaan (Gb)
 7. Lever-meridiaan (Le)
 8. Long-meridiaan (Lo)
 9. Dikke darm-meridiaan (Di)
 10. Maag-meridiaan (Mg)
 11. Milt-meridiaan (Mi)
 12. Driewarmer-meridiaan

Welke vormen van acupunctuur bestaan er

Omdat er veel meridiaan punten zijn vanuit de 12 hoofdmeridianen in ons lichaam. Wordt er vanuit de acupunctuur heel gericht gewerkt op de deze meridianen punten. Hoe nauwkeuriger een meridiaanpunt kan worden geprikt des de beter die is voor de genezing. En bedenk acupuntuur doet absoluut geen pijn. Het gaat er puur om dat er een schokje gegeven wordt in de meridianen doormiddel van een heel dun naaldje.

 • Neuroacupunctuur
 • Klassieke Chinese Acupunctuur (TCM)
 • Pols- en enkelacupunctuur
 • Ooracupunctuur
 • Electroacupunctuur met stimulatie op de naald
 • Buikhuid acupunctuur
 • Koreaanse handacupunctuur
 • Neus acupunctuur
 • Neuroacupunctuur volgens Yamamoto
 • Chinese schedelacupunctuur
 • Segmentale acupunctuur
 • Farmacologische acupunctuur

Links