Hoe werkt homeopathie

Inleiding

Homeopathie. Dat is toch iets met kruiden ofzo? Het woord homeopathie is bij velen wel bekend, maar hoe werkt het nou eigenlijk? En de vraag die om een antwoord blijft roepen: Is homeopathie een echte geneeskunst of worden we om de tuin geleid?

De belangrijkste vragen omtrent dit onderwerp zullen in dit artikel behandeld worden.

Wat is homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze. De grondlegger is Samuel Hahnemann (1755-1843). Zijn theorie dat een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken ook in staat is diezelfde verschijnselen te genezen, is het basisprincipe van de homeopathie geworden.

Wetenschappelijk gezien wordt homeopathie niet ondersteund. Dat wil zeggen dat de werking van homeopathie niet wetenschappelijk is bewezen of bewezen kan worden.

Hoe werkt homeopathie

Volgens Hahnemann kan dus een stof die ziekteverschijnselen opwekt ook diezelfde ziekteverschijnselen laten verdwijnen, oftewel genezen. Men noemt dit SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR = het gelijkende wordt genezen door het gelijkende. Bij "een stof" moet je dan denken aan een mineraal, plant of dierlijk product. Het zijn natuurlijke producten.

Voorbeeld

Een voorbeeld is koffie. Bij overmatig gebruik van koffie (of extreme gevoeligheid hiervoor), kan koffie slapeloosheid veroorzaken. Op basis van het gelijkende genezen met het gelijkende kan Coffea (koffie) als homeopathisch geneesmiddel gebruikt worden om bepaalde vormen van slapeloosheid te genezen.

Verdunnen en schudden

In de leer van de homeopathie kunnen sommige van de gebruikte natuurlijke producten in een normale dosering gevaarlijk zijn. Daarom worden de homeopathische geneesmiddelen verdund en geschud voor ze worden gebruikt. Potentiëren noemt men dit. Potentiëren betekent krachtiger maken. Door de natuurlijke middelen te verdunnen en te schudden zouden de schadelijke bijwerkingen en de genezende stimulans toenemen. De verdunningsstappen die het potentiëren kent zijn die van 1 op 10 (D-potenties), 1 op 100 (C- of K-potenties) of 1 op 50.000 (LM- of Q-potenties).

De vormen waarin homeopathische geneesmiddelen voorgeschreven kunnen worden, zijn druppels, korrels en tabletten.

Welke kwalen/klachten zijn goed te behandelen met homeopathie

Hoewel homeopathie net als andere geneeswijzen zich uiteindelijk richt op het verlichten, verminderen of genezen van bepaalde klachten, kwalen of ziektes, kenmerkt deze natuurlijke geneeswijze zich door de totale benadering van "de zieke". Niet alleen worden de klachten op zich behandeld, maar kijkt men naar de mens achter de ziekte op zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel niveau. De behandeling is gericht op het versterken van het zelfgenezend vermogen. Hoe meer de patiënt in balans is, hoe meer een (homeopathische) behandeling kans van slagen heeft.

Kwalen/klachten die met positieve resultaten behandeld kunnen worden met homeopathie zijn:

  • allergieën
  • chronische verkoudheid
  • slaapproblemen
  • huidproblemen
  • moeheid
  • menstruatieklachten
  • stemmingswisselingen
  • hyperactiviteit
  • overgangsklachten

Conclusie: is homeopathie een echte geneeskunst?

Van homeopathische geneesmiddelen is nog steeds niet bekend hoe ze precies werken. Er is tot op heden twist over het wetenschappelijk bewijs van deze manier van genezen.

Het genezende effect van homeopathische middelen lijkt wel degelijk aanwezig bij mens (van klein tot groot) en dier (bv. katten, honden, paarden), mits natuurlijk het juiste middel wordt gekozen en de persoon (of dier) in kwestie daar gevoelig voor is.

Wellicht kan een goede, geregistreerde homeopaat zijn natuurlijke licht eens over uw klachten laten schijnen.