Resistentie voor antibiotica

Resistentie voor antibiotica

De laatste tijd wordt er veel in het nieuws gesproken over resistentie voor antibiotica. Dit is een gevaarlijke gezondheidskwestie. Wat is resistentie en wat kun je eraan doen?

Wat is resistentie voor antibiotica?

Antibiotica wordt gebruikt om bacteriën in het lichaam te doden, denk hierbij aan bijvoorbeeld een longontsteking of een blaasontsteking. Resistentie voor antibiotica betekent dat de bacterie bestand is tegen het antibioticum dat gebruikt wordt. Veel bacteriën zullen wel gedood worden door de antibiotica maar de bacteriën die overblijven, gaan zich vermenigvuldigen . Na een tijdje zal de bacterie dan tegen het antibioticum bestand zijn. De bacterie wordt dan dus niet geheel door het antibioticum gedood. Dit kan gebeuren doordat de antibioticakuur te kort is voorgeschreven of doordat steeds dezelfde antibiotica wordt gebruikt voor een steeds terugkomende bacterie. De afgelopen 50 jaar hebben artsen te makkelijk antibiotica voorgeschreven. Vooral in het begin toen antibiotica net was uitgevonden, leek het een wondermiddel. In die tijd was dat ook zo, maar we dachten niet vooruit. Nu kampen we met de problemen van resistentie.

Hoe gevaarlijk is resistentie voor antibiotica?

Resistentie voor antibiotica is zeer gevaarlijk. Als iemand een bepaalde levensbedreigende bacterie heeft en deze patiënt heeft al een keer de antibiotica voorgeschreven gekregen die hij nu weer nodig heeft, dan is de kans zeer groot dat de bacterie resistent is geworden. Een groot misverstand bij resistentie is dat mensen denken dat de patiënt zelf resistent wordt voor antibiotica. Dit is niet het geval. De bacterie wordt resistent, niet de patiënt zelf. Als de patiënt bijvoorbeeld een andere bacterie krijgt, kan de patiënt gewoon nog antibiotica gebruiken. Er moet in dit geval wel een antibioticum gekozen worden, zodat de bacterie wel wordt gedood. Er zijn dus verschillende antibiotica te verkrijgen voor één bacterie. Als de bacterie resistent is voor een bepaald antibioticum, hoeft dat niet te betekenen dat het andere antibioticum niet zal helpen.

De ziekenhuisbacterie MRSA

Een ziekenhuisbacterie zijn meerdere bacteriën die resistent zijn voor meerder antibiotica. De bekendste is de MRSAbacterie. In ziekenhuizen hebben patiënten vaak een lage weerstand en is de kans op infecties en bacteriën veel groter. Als er bij een patiënt MRSA wordt vastgesteld, wordt de patiënt in quarantaine gezet, zodat de andere patiënten niet besmet kunnen worden. De MRSAbacterie is zeer resistent tegen meerdere antibiotica. Het enige middel dat nog lijkt te helpen is vancomycine.

Hoe kan resistentie voor antibiotica worden voorkomen?

Het is heel belangrijk dat de patiënt nooit eerder stopt met de kuur dan is voorgeschreven. Dit om te voorkomen dat de bacterie resistent wordt. Er wordt soms ook een te korte kuur antibiotica voorgeschreven. Dit gebeurt meestal bij ziekten die nog niet zo bekend zijn of waar er geen duidelijke behandelplannen voor zijn, zoals bij de ziekte van Lyme. Er moet ook zuinig worden omgegaan met antibiotica. Dit gebeurt gelukkig al in Nederland. Artsen schrijven niet snel antibiotica voor.

Conclusie

Resistentie voor antibiotica is een hardnekkig en gevaarlijk probleem in de gezondheidszorg. Het zorgt voor een hoger aantal sterfgevallen per jaar. Het belangrijkste om te onthouden is dat je altijd een antibioticakuur af moet maken. Zo kun je voorkomen dat de bacterie resistent wordt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden