Wat is prednison

Inleiding

Prednison is een geneesmiddel en wordt ook wel corticosteroïden genoemd. Het is een bijnierschorshormoon. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Lees meer over het gebruik van prednison in dit artikel.

Wanneer wordt Prednison gebruikt

Prednison wordt gebruikt bij vele aandoeningen. Deze aandoeningen worden vaak veroorzaakt door ontstekingen. Te denken valt bijvoorbeeld aan:

  • Prednison werkt ook tegen bepaalde soorten van kanker en werkt ook tegen bijwerkingen die kunnen ontstaan bij chemotherapie.
  • Het geneesmiddel wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na bijvoorbeeld een orgaantransplantatie. Kortom, het is een heel belangrijk geneesmiddel.

Prednison kan in verschillende hoeveelheden worden toegediend. Het middel kan gebruikt worden gedurende langere tijd. Het kan ook in een grotere hoeveelheid in een korte periode worden toegepast. Bij dit laatste spreekt men van een stootkuur. Zo’n stootkuur wordt meestal toegepast bij een aandoening waarbij ineens een ontsteking opvlamt. Tijdens zo’n stootkuur heb je meestal geen last van bijwerkingen. De prednison onderdrukt dan de ziekteverschijnselen zodat het lichaam in staat is te herstellen. Er worden ook langdurige behandelingen met Prednison voorgeschreven bijvoorbeeld bij behandeling van tumoren.

Bijwerkingen

Een nadeel van Prednison is dat je last kan hebben van verschillende bijwerkingen. Dit is afhankelijk van je eigen gevoeligheid voor de bijwerkingen, het heeft te maken met de hoeveelheid Prednison die je nodig hebt en met de lengte van tijd dat je Prednison gebruikt. Kortom, het kan bij iedereen anders zijn. Een aantal bijwerkingen van dit geneesmiddel zijn maagklachten, darmklachten, stemmingsveranderingen, slaapproblemen, een voller gezicht.

Stoppen met Prednison

Indien dit geneesmiddel kort wordt gebruikt is het mogelijk te stoppen zonder dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Wordt dit geneesmiddel echter gedurende een langere periode gebruikt dan is het raadzaam om Prednison volgens een afbouwschema te minderen. Dit komt omdat Prednison een bijnierschorshormoon is. Dit bijnierschorshormoon wordt ook in nature in je eigen lichaam aangemaakt. Op het moment dat je Prednison gaat gebruiken neemt de Prednison dat als het ware over. Als je dus in ineens stopt met Prednison is het lichaam niet in staat om dat hormoon gelijk weer aan te maken. Het belangrijkste is dus om Prednison langzaam af te bouwen zodat je lichaam beetje bij beetje zelf weer dat hormoon aan kan en zal maken.