Wat is Equitherapie

Inleiding.

Mensen en paarden zijn al vele eeuwen met elkaar verbonden. Het is dan ook niet verrassend dat het paard steeds vaker wordt ingezet als middel tijdens therapie. Het paard is in staat om de mens een spiegel voor te houden in gedrag. Hierop zal ik in de loop van het artikel op in gaan, hopend dat dit artikel meer bekendheid zal geven aan equitherapie (Equine Assisted Therapy, Therapeutisch Paardrijden).

Therapie met paarden dus.

Het paard als co-therapeut.

Paarden spreken ontzettend tot de verbeelding: ze zijn groot, imposant, dwingen respect af. Daarnaast zijn ze warm, vriendelijk en sociaal. Je vindt paarden aantrekkelijk of je bent er bang voor of iets daar tussen in. Het is al heel lang bekend dat het ‘zijn’ met paarden rustgevend is: niet voor niets worden paarden vaak ingezet als therapeut bij dubbel gehandicapten. De geur, de zachtheid en de beweging zijn voor mensen die verbaal moeilijk contact maken vaak een verademing, het paard neemt je precies zoals je bent. Er worden zintuigen aangesproken die in het contact van mens tot mens vaak buiten spel blijven. Daar word je blij van. Paarden kunnen goed aanvoelen wat in ons omgaat en het contact en werken met deze dieren kan ons helpen dichter bij onszelf te komen.

Een paard is niet gevoelig voor taal, hij reageert op de signalen die jij met je lijf uitzendt. Ben jij gespannen dan is het paard alert want misschien dreigt er gevaar. Ben jij goed geaard en rustig dan is zal het paard zijn hoofd laten hangen en zich ontspannen: alles is veilig. Het paard fungeert als spiegel, hij laat zich niet foppen. Daar waar wij geleerd hebben onze angsten en onzekerheden te verstoppen onder onze ‘verbale diarree’ zal het paard je herkennen zoals je werkelijk bent. Dat kan soms confronterend zijn maar meestal ook bevrijdend: bij een paard hoef je je niet groter of kleiner te maken dan je bent!

Paarden ook een sterk opvoedend effect op kinderen en de jeugd hebben. Deze fantastische mogelijkheden in de relatie tussen Mens en Paard kunnen ook gebruikt worden om de mens uit een aantal problemen te helpen of hem in zijn ontwikkeling te bevorderen.


Hoe werkt equitherapie?

Bij het therapeutische paardrijden, Equitherapie, gaat het erom het paardrijden, het contact en bewegen met het paard doelmatig te gebruiken, om zo therapeutische effecten te bereiken. Dit op lichamelijk maar ook op psychisch vlak.

Equitherapie houdt in, dat het paard met zijn specifieke sociale leer- en bewegingsmogelijkheden meewerkt als “co-therapeut” om mensen (kinderen en volwassenen) met psychische en/of lichamelijke problemen systematisch te helpen of ze in hun ontwikkeling te bevorderen.


Voor wie is equitherapie?

Equitherapie is een psychotherapievorm voor zowel kinderen als volwassenen waarbij het paard wordt ingezet en is geschikt voor diegene die meer willen weten over hoe hij of zij als persoon in elkaar zit.

Vooral ook kinderen, jongeren en volwassenen met bijvoorbeeld problematieken in het autistisch spectrum, bij ADHD, sociaal emotionele- en/of leerproblemen kunnen veel baat hebben bij Equitherapie.

Daarnaast is het ook erg geschikt gebleken wanneer iemand bv:

  • Weinig contact heeft met zijn/haar eigen lichaam en emotie;
  • Last heeft van angst- en/of spanningsklachten kent, bv. hyperventilatie
  • Moeite heeft met het aangeven van grenzen
  • Last van somberheid of depressies heeft
  • Regelmatig piekert/ overmatig nadenkt
  • Moeite heeft met het accepteren van zijn/haar lichaam
  • Last heeft van burnout klachten
  • Begeleiding wil bij loopbaanoriëntatie
  • Houdingsklachten kent
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten heeft, bijvoorbeeld chronische pijnen en vermoeidheid.

Slotwoord

Ten slotte wil ik de opmerking plaatsen dat een aantal zorgverzekeraars een vergoedinggeven voor equitherapie.De therapeut moet dan wel aangesloten zijn bij het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychotherapeuten en Agogen (NVPA). Tvenes is het voor de activerende of ondersteunende begeleiding met behulp van het paard de mogelijkheid tot het aanvragen van een PGB (Persoons Gebonden Budget).