Gezonde lucht in je huis

Verse lucht in huis

Voor je algemene gezondheid en zeker voor je longen is het heel belangrijk dat je huis voorzien wordt van verse Ventilatiesysteem.jpglucht. Ben je blootgesteld aan hoge concentraties vervuilde lucht, dan is het vanzelfsprekend dat dit heel ongezond is. Alhoewel, niet iedereen krijgt gezondheidsklachten bij luchtvervuiling, mensen reageren nu éénmaal heel verschillend op vervuilde lucht. De meest kwetsbaren zijn ouderen, kinderen en zieken.

1. Ventileren

Ventileren is voortdurend de vervuilde lucht verversen met verse lucht. Je laat bij wijze van spreken de vervuilde lucht buiten stromen en laat minder vervuilde lucht weer binnen. Het ventileren gebeurt met ventilatieroosters, airco of ramen en deuren open te zetten. Wanneer je regelmatig je huis ventileert, verbeter je de kwaliteit van je leefomgeving, krijg je zuivere zuurstof en bescherm je jezelf tegen vervuilde lucht. Dus dit komt je gezondheid ten goede.

2. Verluchten

Bij verluchten denken we vooral aan het openzetten van ramen en deuren die in directe verbinding staan met de buitenlucht. Op deze manier voorzie je een korte,  krachtige en frisse verversing van lucht. Natte cellen zoals een douche bijvoorbeeld of keuken en zelfs slaapkamer kan je best extra verluchten. Of een optie kan zijn om een aparte ventilatie te installeren.

3. Minder verbranden in huis

Verbrand je veel hout in huis met de open haard of houtkachel bijvoorbeeld, of met een petroleumkachel, dan zal er uiteraard meer verontreinigde lucht in je huis circuleren dan wanneer je electrisch zou verwarmen. De binnenlucht zal ook meer koolstofdioxide bevatten wat zeker de gezondheid niet ten goede komt. Een electrisch kookvuur is weer beter in het zorgen van propere lucht dan pakweg een gasfornuis. Met een goedwerkende dampkap kom je al een heel eind als het om het verversen van de lucht gaat. Ook hier de regel in acht nemen van voldoende ventilatie.

4. Geen tabaksrook in huis

Met zijn duizenden chemische en kankerverwekkende stoffen, kan je het beter vermijden om in huis te roken. Wordt er toch binnen gerookt, dan zorg je meteen voor een luchtvervuiling van jewelste, tabaksrook is eigenlijk de grootste luchtvervuiler in huis. Er is geen enkele afzuiging of ventilatie systeem dat tabaksrook volledig doet verdwijnen in huis, en zeker als het om gesloten ruimtes gaat. Het komt erop neer dat tabaksrook niet geheel onschadelijk gemaakt kan worden met te ventileren. Het roken onder de dampkap helpt ook niet voldoende, het enige wat bescherming biedt is niet roken in huis. 

5. Je garage afsluiten

Heb je een ingebouwde garage in je huis, zorg er dan voor dat de lucht uit de garage niet kan binnenkomen in je huis. Wanneer je de wagen start in de garage komen er natuurlijk ook rookgassen vrij, het zijn net die rookgassen die men uit het huis moet houden. Zelfs als de wagen stilstaat kunnen er bepaalde gassen vrijkomen. Dus een goed afgesloten deur tussen woning en garage is een must. Ook gebruikt men de garage soms om overschotten van verf en dergelijke te zetten, maak dat deze verfpotten goed dicht zijn. Maar het best vanal kan je ervoor zorgen dat er in de garage een onafhankelijk ventilatie systeem werkt. Beter nog is dat de garage niet aangesloten is aan het huis, en laat je wagen zeker niet warm draaien in de garage.

6. Het vermijden van vocht en schimmels

Het is net in vochtige ruimtes dat er zich schimmels kunnen ontwikkelen, denk daarbij aan een kelder of douche of badkamer. Deze schimmels zijn verantwoordelijk voor de grootste binnenmilieuvervuiling en zorgen ook voor een heel onaangename muffe geur, zijn ook verantwoordelijk voor ziekten en luchtwegenproblemen. Ook hier is een goede ventilatie de aangewezen oplossing. Het schimmelprobleem komt meestal door een structureel probleem aan de woning. De voornaamste oorzaken kunnen zijn: vochtproblemen, opstijgend grondvocht, koude bruggen of water insijpeling. Raadpleeg altijd een vakman bij schimmels.

Besluit

  • Je huis goed ventileren is de boodschap
  • Extra aandacht besteden aan natte cellen
  • Probeer je garage gescheiden te houden van je huis
  • Vermijden van schimmels
  • Doordacht zijn welke verwarming je gaat gebruiken

Allemaal zaken die een gezondere leefomgeving creëren