Medische zorg voor Nederlandse EU-pensionado's

Inleiding

Eén van de meest gestelde vragen door aspirant-pensionado’s is: hoe zit het met de zorg in het buitenland. Als u overweegt met pensioen naar een ander EU-land te emigreren, dan is dit een belangrijk onderwerp.

Hieronder een uiteenzetting van de situatie in Nederland, en indien er sprake is van emigratie naar een ander EU-land.

Nederland

De zorg is in Nederland gebaseerd op een drietal pijlers:

  1. Het eerste compartiment bevat de langdurige zorg (care) en onverzekerbare medische risico’s. De verstrekking en financiering van deze zorg worden grotendeels geregeld door de overheid via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ);
  1. Het tweede compartiment bevat kortdurende geneeskundige zorg die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Vergoeding hiervan loopt via de Zorgverzekeringswet (Zvw);
  1. Het derde compartiment bevat de vrijwillige aanvullende verzekering.

Emigratie naar een ander EU-land

Als pensionado in een ander EU-land heeft u recht op AWBZ-zorg (pijler 1) en ook op de Zvw (pijler 2). Omtrent de derde pijler kunt u zelf bepalen of u zich aanvullend wilt verzekeren.

In zoverre lijkt er dus geen verschil tussen Nederland en de overige EU-landen.

Op het gebied van de financiële bijdrage was er tot de invoering van Zorgverzekeringswet wèl een verschil. Vóór 2006 werd er geen bijdrage ingehouden voor de tweede pijler. Door de invoering van de Zvw is dit echter veranderd.

Vanaf 1 januari 2006 zijn pensionado’s verplicht een financiële bijdrage te leveren. Evenals hun niet geëmigreerde landgenoten.

Procedure

De pensionado’s waren het hier echter niet mee eens, en starten daarom een procedure op. De uitspraak van deze kwestie vond plaats op 13 december 2011. Het resultaat is dat de pensionado’s een financiële bijdrage dienen te leveren, omdat anders zij bevoordeeld zouden worden ten opzichte van diegenen die in Nederland zijn blijven wonen. Hieronder de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep ( in deze kwesties het hoogste rechtscollege).

Uitspraak

Pensionado's krijgen in hoger beroep geen gelijk inzake bijdrage zorg.

De Centrale Raad van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat gepensioneerde burgers met een Nederlands wettelijk pensioen die in een ander EU-land wonen voor ontvangen zorg in die lidstaat een bijdrage moeten betalen. De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Het gaat in deze uitspraak om burgers met een Nederlands wettelijk pensioen die in een andere EU-lidstaat wonen. Burgers die in Nederland wonen, vallen onder de wettelijk verplichte zorgverzekering.

Burgers die in een ander EU-land wonen maar wel een Nederlands wettelijk pensioen ontvangen, hebben op grond van Europese regels recht op zorg in het EU-land waarin zij wonen.

Omdat Nederland voor die zorg moet betalen aan het woonland, mag Nederland een bijdrage inhouden op het pensioen. Door invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 zijn meer burgers onder de verplichte zorgverzekering gaan vallen en daardoor ook onder de Europese regels. Zij moesten een bijdrage gaan betalen.

Vragen aan EU-Hof

De gepensioneerden zijn van mening dat de bijdrage in strijd is met de Europese regelgeving.

De Centrale Raad van Beroep stelde daarover vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde in zijn arrest van 14 oktober 2010 (Van Delft C-345/09) dat de Zorgverzekeringswet niet in strijd is met de Europese regels.

In zijn uitspraak van 15 juli 2011 (BR1934) oordeelde de Centrale Raad van Beroep op dit punt overeenkomstig het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Wel stelde het Hof van Justitie van de Europese Unie in het arrest Van Delft dat er ook bij de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 geen verschil in behandeling mag zijn geweest tussen burgers die in Nederland wonen en burgers die in een ander EU-land wonen.

De Centrale Raad van Beroep moest dat aan de hand van het arrest Van Delft zelf beoordelen.

Uitspraak

De Centrale Raad van Beroep komt in deze uitspraak tot het oordeel dat bij de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 geen sprake is geweest van ongunstiger behandeling van burgers die met een Nederlands wettelijk pensioen in een ander EU-land wonen ten opzichte van burgers die in Nederland wonen.

Bijlagen

LJN: BU7125, Centrale Raad van Beroep , 08/1714 ZFW + 08/1717 ZFW

Aanbieding

 Nu naar Lanzarote !!!

Tips

Op zoek naar een belastingparadijs ?

Bron

Rechtspraak.nl

Reacties (1)

Reageer
Robert Kolff reageerde 9 jaar geleden
09 Feb 14:10
Als pensionado woonachtig in Zweden ben ik als ieder ander Zweeds burger verzekerd voor langdurige zorg. Vergelijkbaar met de AWBZ. De Zweedse overheid staat voor de kosten. Ik betaal dus welbeschouwd twee maal voor dezelfde verzekering. Eenmaal via de Zweedse belastingen en eenmaal via inhouding op mijn AOW in Nederland . Dit lijkt me niet rechtvaardig !