Stijging van de tandartskosten

Nieuwe wet

In Nederland is vanaf januari 2012 een nieuwe wet van toepassing. Tandartsen en tandartspraktijken mogen vanaf deze datum zelf hun prijzen bepalen. Er zijn geen beperkingen meer aan. Halverwege 2011 werd dit groot nieuws, waar veel ophef over is ontstaan onder de Nederlandse bevolking.

Alles wordt duurder

Een veel gehoorde kreet is dat in Nederland alles duurder wordt. De belastingen, de kosten van de zorgverzekering, benzine, boodschappen enzovoort. En vanaf 1 januari 2012 zouden vermoedelijk ook de kosten voor de tandarts flink omhoog schieten. Houden wij als burgers nog wel geld over om te leven? Wat misschien een nog belangrijker vraag is, is of wij nu nog wel geld hebben om naar de tandarts te gaan door de extreem hoge tarieven.

De tandarts is duurder

De eerste onderzoeken en metingen hebben uitgewezen dat bijna 99% van de tandartsen meer geld is gaan vragen voor behandelingen. In veel van deze gevallen gaat het maar om twee tot drie procent, waardoor de prijsverhogingen haast niet merkbaar zijn geworden. Maar toch hebben een groot aantal tandartsen echte eurotekens in hun ogen gekregen. Zij schroefden de prijzen van hun behandelingen flink omhoog, soms een stijging van wel 200%! Zo kostte dezelfde behandeling op 31 december 2011 nog 10 euro, vanaf 1 januari 2012 20 euro.

Minder dekking van de verzekering

Als alle kosten die wij kwijt zijn aan de tandarts nu nog vergoed zouden worden door de zorgverzekering, was dit nog niet eens zo'n heel groot probleem geweest. Maar de zorgverzekeringen zijn ook flink aan het bezuinigen en ons een loer aan het draaien. We betalen per maand tot wel 50 euro meer premie, terwijl er steeds minder in het basispakket en de aanvullende verzekeringen zit.

Dit houdt dus in dat wij, als Nederlandse burgers, maandelijks véél meer geld betalen. We betalen bij de zorgverzekering meer geld, terwijl we minder ontvangen, vooral op het gebied van tandartsen. Daar komt ook nog bij, wat wij een groot gedeelte van deze tandartskosten dus uit eigen zak moeten gaan betalen.

Slecht gebit

Zeker mensen die zeer veel moeite hebben om maandelijks rond te komen, zullen de tandarts gaan mijden. De kosten van de behandeling kunnen deze mensen immers niet betalen, dus gaan ze er ook niet heen. Zeker niet voor de halfjaarlijkse controle of een gaatje in een tand of kies, waar men geen last van heeft. Dit zal er in een aantal jaren zeker toe leiden dat er veel Nederlanders met een slecht gebit rondlopen, wat zeer ten nadele is van de gezondheid van het individu en, indirect, van de volksgezondheid.

Blunder

Ik snap dat de Nederlandse staat wilt bezuinigen en dat zorgverzekeringen daar ook -deels- de dupe van zijn. Maar om de tandarts voor een groot deel uit de zorgverzekering te halen, is een heel slechte beslissing. In mijn ogen kan dit zelfs een grote blunder zijn. De Nederlandse staat bezuinigt op de verkeerde punten, terwijl er genoeg andere mogelijkheden zijn om geld te besparen en zelfs geld over te houden. Wanneer gaat onze minister dat nu eindelijk eens inzien en wordt dit wetsvoorstel, dat tandartsen duurder worden, teruggedraaid? Ik hoop zo snel mogelijk!