Je haar wassen zonder water

Heb je vet haar maar echt geen tijd meer om onder de douche te springen? Droogshampoo biedt uitkomst. Binnen een paar minuten is je haar weer vetvrij en heeft het zelfs weer wat meer volume. En dit alles zonder water te gebruiken. Droogshampoo bestaat al járen en is onmisbaar voor meiden met een pony maar velen hebben er nog nooit van gehoord. Vandaar wat meer informatie.

.

Droogshampoo

Droogshampoo, ook wel bekend als dryshampoo of instantshampoo is een poeder dat je gebruikt in plaats van het wassen met shampoo en water. Ideaal voor als je even geen tijd hebt om je haar te wassen of als je haar gewoon snel vet wordt, en je het niet iedere dag wilt wassen. Het is een spuitbus met een soort talkpoeder dat het vet uit je haar absorbeert. Als je het poeder uit je haar kamt, is het weer lekker schoon.

Gebruik

Er zijn verschillende soorten droogshampoo op de markt maar ze werken eigenlijk allemaal hetzelfde.

      • Doe een handdoek om je schouders en borstel je haar goed uit zodat de droogshampoo straks overal goed tussen kan komen.
      • Schudt de bus krachtig, dit voorkomt dat er straks losse wolken wit poeder door de badkamer stuiven.
      • Hou de spuitbus op ongeveer 20 à 30 cm afstand van je haar en spuit het voorzichtig, laagje voor laagje, op de vette gedeelten van je haar. Hou de spuitbus niet ingedrukt maar spuit steeds een heel klein beetje.
      • Laat de droogshampoo even inwerken. 1 à 2 Minuten is voldoende.
      • Masseer je haar nu met de handdoek.
      • Als laatste borstel je je haar goed uit zodat er geen wit poeder meer te zien is. In plaats van je haar te borstelen, kun je de restjes poeder van de droogshampoo er ook uitföhnen.

Bij het sprayen vliegt er nogal eens wat poeder rond en ook komen er dampen vrij die je zo min mogelijk moet proberen in te ademen. Het beste is dus om in de tuin of op het balkon te sprayen maar als je het toch binnen doet, zorg dan in ieder geval dat er een deur of raam wijd open staat.

Resultaat

De verschillende soorten droogshampoo beloven een verschillend resultaat maar allemaal beloven ze je haar vetvrij te maken. Daarnaast wordt meer volume of extra glans beloofd.

Alle droogshampoos geven in ieder geval het resultaat dat je haar er niet vet meer uitziet. In veel gevallen voelt het haar nog wel wat vettig aan maar je ziet het in ieder geval niet meer. Let er wel op dat je de restjes poeder heel goed uitborstelt anders zitten er straks hele witte plekken in je haar en dan kun je nog beter met vet haar rondlopen. Zeker mensen met donker haar moeten oppassen, al blijf je bij hen altijd wel een lichte gloed zien. Er zijn droogshampoos op de markt speciaal voor mensen met donker haar maar die zijn alleen nog maar verkrijgbaar in het buitenland of via internet. Bij licht haar blijft er alleen een lichte gloed achter als je teveel van de droogshampoo gebruikt hebt.

Je haar voelt na gebruik een beetje droog en stug aan. Doordat je droogshampoo meestal op de vette gedeelten bij je haarwortels gebruikt, en het daar dus wat stugger wordt, krijgt het haar inderdaad wat meer volume. Ondanks dat sommige droogshampoos beloven het haar te laten glanzen, wordt het haar er bijna altijd doffer van omdat droogshampoo al het vet uit je haar opneemt. Dit doffe is echter niet lelijk en verdwijnt in de loop van de dag. In de loop van de dag wordt je haar ook wel weer wat vetter en de volgende dag zul je je haar toch echt moeten wassen of nóg een keer met de droogshampoo aan de slag moeten.

Voordelen, nadelen en conclusie

Voordelen

 • snel, altijd en overal
 • geen water nodig
 • sommige soorten ruiken erg lekker
 • makkelijk mee te nemen in je tas

Nadelen

 • werkt maar één dag
 • sommige soorten hebben een erge chemische lucht die lang blijft hangen
 • laat bij donker haar een witte gloed achter
 • het haar voelt erg stug aan en soms toch ook nog wel wat vettig

Conclusie:

Droogshampoo is handig om het wassen van je haar net die ene dag uit te stellen maar is zeker niet bedoeld om het normaal wassen van je haar te vervangen. Probeer je haar twee keer per week te wassen met water en shampoo en als dit niet genoeg is, gebruik je de overige dagen droogshampoo.


Soorten en verkoopadressen

Droogshampoo kun je gewoon bij de drogist vinden. Meestal staat het ergens onderin bij de shampoo.

Schwarzkopf Fresh 150 ml

verkrijgbaar bij de drogist of de supermarkt

adviesprijs € 2,99


Batiste Blush, Original of Tropical 150 ml

(ruiken erg lekker!)

Original is verkrijgbaar bij Kruidvat, Blush en Tropical via boots.com

adviesprijs € 2,99


Lee Stafford Poker Straight Dry Shampoo 150 ml

(ruikt erg lekker!)

alleen verkrijgbaar bij Etos

adviesprijs € 7,99


Kruitvat Droogshampoo

(tegenwoordig in een vernieuwde, wat donkerder paarse bus)

alleen verkrijgbaar bij Kruidvat

adviesprijs € 1,99


Etos Droogshampoo

(staat niet op de foto, het is een grijs met lila bus)

alleen verkrijgbaar bij Etos

adviesprijs € 1,99


Batiste Brunette Dry Shampoo

laat geen witte waas achter op donker haar!

(staat niet op de foto, het is een bruin met witte bus)

verkrijgbaar via boots.com

adviesprijs € 3,53.


.

Teunise
08/12/10