Met deze voeding kun je haarproblemen en kaalheid voorkomen

Inleiding

We besteden meer en meer aandacht aan ons uiterlijk, niet alleen vrouwen maar nu ook meer en meer mannen. Gezond, glanzend en zijdezacht haar neemt in dit schoonheidsideaal een belangrijke plaats in. Het is dan wel erg vervelend wanneer je steeds meer haren in je borstel aantreft en je haardos alsmaar dunner wordt. We verliezen allemaal (wilde) haren, tot hondervijftrig per dag. Zijn het er méér, dan zit je met een probleem. Dan is kaalheid niet zo veraf. Kaalhoofdigheid wordt meestal gelinkt aan ouderdom worden en in vele gevallen is dat ook zo. Toch is kaalheid zeker niet leeftijdsgebonden. Kaalhoofdigen worden steeds jonger en deze aandoening is voor een deel erfelijk bepaald. Wat kunnen we zélf doen om kaalhoofdigheid te voorkomen of in het slechtste geval af te remmen?

Verouderingsproces

Haaruitval en kaalheid zijn lang niet uitsluitend het gevolg van ons natuurlijk verouderingsproces. Het aantal kaalhoofdige twintigers en dertigers wordt steeds groter. Wetenschappers stelden recent vast dat haaruitval zich reeds op erg jonge leeftijd kan voordoen. Kaalheid en haaruitval kent vele oorzaken; erfelijkheid is er één van. Wat wel vast staat is dat haaruitval en kaalheid een mannenzaak is. In vergelijking met mannen worden slechts weinig vrouwen met dit fenomeen geconfronteerd.

Ongezonde voeding

Erfelijke aanleg is één, maar je voeding speelt minstens een even grote rol. Een minderwaardige, eenzijdige en dus ongezonde voeding bevat té weinig vitaminen en mineralen en is in vele gevallen dé oorzaak van haarproblemen, haaruitval en kaalhoofdigheid. Erfelijkheid en ongezonde voeding zijn echter niet de enige oorzaken van kaalheid. Dat kan even goed het gevolg zijn van ernstige ziekten, van zware medische behandelingen of van langdurig medicijngebruik. In sommige gevallen is een slechte verzorging met onaangepaste producten eveneens oorzaak van haarverlies. De voornaamste oorzaak van vrouwelijke kaalheid bij vrouwen is een verstoorde hormonenhuishouding, vooral dan tijdens de zwangerschap of de menopauze.

Ziekten en geneesmiddelen

Ernstige ziekten zoals kanker en het (langdurig) gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen eveneens aan de basis liggen van haarproblemen. Chemo tast niet alleen kankercellen, maar ook snelgroeiende cellen aan, zoals je haarwortels. Vele kanker patiënten worden na enkele weken chemotherapie ook nog eens met haaruitval geconfronteerd. Chemo tast ook de kleur en de textuur van je haar aan. Aandoeningen als angst, stress en depressie kunnen eveneens haaruitval en kaalheid veroorzaken.

Andere geneesmiddelen die verantwoordelijk zijn voor haaruitval en kaalheid zijn geneesmidelen tegen epilepsie en migraine, antidepressiva, medicatie tegen psoriasis en acné, bètablokkers die worden gebruikt bij hoge bloeddruk, bloedverdunners, pijnstillers als Ibuprofen en de anticonceptiepil.

Gedeeltelijke kaalheid

Niet alleen kaalheid, ook gedeeltelijke kaalheid komt steeds meer voor. Beiden hebben uiteenlopende oorzaken. Gedeeltelijke haaruitval op één welbepaalde plaats is meestal het gevolg van een of andere huidziekte, maar het kan even goed erfelijk bepaald zijn. Dit laatste is vooral het geval bij klassieke voorhoofdskaalheid en/of in geval van een kale kruin. Overgewicht, het volgen van een of ander dieet en het regelmatig leveren van zware fysieke inspanningen zijn andere oorzaken van gedeeltelijke kaalheid.

Gezonde voeding

Gezonde voeding kan haaruitval en kaalheid voorkomen, in het slechtste geval sterk afremmen. Een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging, kan ook hier veel oplossen.

Tips van de diëtiste:

Ben je het slachtoffer van haaruitval, dan kan volgend dieet een oplossing bieden:

  • Noten: bevatten hoge concentraties omega 3 vetzuren en vitamines van de B familie,  noodzakelijk voor een gezonde en volle haardos.
  • Vis: vette vis als paling, zalm, makreel, sardines en haring is eveneens een belangrijke bron van omega 3 vetzuren.
  • Haver: is aangewezen bij kaalheid als gevolg van psychische problemen, angst, stress en depressie.

Kruiden voor een betere doorbloeding hoofdhuid

Het gebruik van bepaalde kruiden kunnen eveneens helpen bij het voorkomen of bestrijden van haaruitval. Meest doeltreffend zijn duizendblad, gingko biloba, herderstasje en zouthout wortel. Al deze kruiden zorgen voor een betere doorbloeding van je hoofdhuid. Kamp je met haaruitval en heb je een hoge bloeddruk dan gebruik je best geen zouthout, dat je bloeddruk kan verhogen. Ook brandnetelthee is doeltreffend bij het bestrijden van haaruitval

Conclusie

Haaruitval en kaalheid moeten steeds ernstig genomen worden. Experimenteel nooit zelf, maar zoek deskundige hulp. Wondermiddelen bestaan niet, maar een aangepaste voeding en een gezonde levensstijl met voldoende beweging kan helpen. Neem nooit middelen die met grootschalige campagnes in de media worden aangeprezen. Vraag steeds het oordeel van je huisarts. Die zal je ongetwijfeld met raad en daad bijstaan en medisch verantwoorde middelen voorschrijven. Zoek nooit je heil in peperdure middelen, die doen in vele gevallen zelfs meer kwaad dan goed.