Tips bij het zelf ontkleuren van je haar

Haar zelf ontkleuren

Wanneer je je haar in een lichtere kleur dan je eigen natuurlijke haarkleur wilt verven, zul je je haar eerst moeten ontkleuren. Wanneer je je haar ontkleurt, zal je haar hoogstwaarschijnlijk geel of oranje worden, maar de meeste vrouwen ontkleuren hun haar en verven het haar direct daarna. Wanneer je bijvoorbeeld zwart of bruin haar hebt en je koopt een blonde haarverf, dan zal je haar een groen of oranje tint gaan vertonen en nóóit mooi blond zoals op de verpakking. Door je haar te ontkleuren, worden de eigen kleurpigmenten uit het haar gehaald en kun je er gemakkelijk een lichte kleur overheen verven.

Tips bij het ontkleuren van je haar

  • Zoals de meeste vrouwen weten, is het ontkleuren van je haar ongelooflijk slecht voor het haar. Houd er dus rekening mee dat je haar véél droger zal worden dan voor de ontkleuringsbehandeling. Je haar zal beschadigd en droog zijn na het ontkleuren. Heb je droog haar van jezelf? Denk dan goed na voordat je je haar ontkleurt!
  • Test het ontkleuringsmiddel eerst uit op een klein stukje van het haar, bij voorkeur bij de haarpunten zodat je het gebleekte haar gemakkelijk af kunt knippen als je niet besluit om het hele haar te ontkleuren.
  • Wil je je haar niet perse blond maar iets lichter? Dan kun je eventueel je haar in de zomer op een natuurlijke manier ontkleuren met citroensap. Wat je ook kunt doen, is het ontkleuringsmiddel minder lang dan de voorgeschreven tijd in je haar laten zitten zodat het haar slechts enkele tinten lichter wordt én veel minder zal beschadigen.
  • Het beste is om het haar bij de kapper te laten ontkleuren, maar je kunt bij de meeste drogisterijen ook ontkleuringsmiddel kopen. Het ziet er vaak uit als haarverf en de toepassing is ook hetzelfde. Het is wel belangrijk dat je je haar al eerder hebt geverfd, omdat het niet verstandig is om de eerste keer direct met ontkleuren te experimenteren. Heb je je haar nog nooit eerder geverfd? Vraag dan aan bijvoorbeeld je moeder of een vriendin (die er wat meer ervaring mee heeft) of ze het voor je willen doen.
  • Meestal zit er in de verpakking een goede conditioner bij. Gebruik deze altijd om de ergste schade iets te neutraliseren. Wanneer je je haar na het ontkleuren gaat verven, gebruik dan ook de conditioner uit de verpakking van de haarverf.
  • Gebruik 2 à 3 keer in de week een voedend en verzachtend haarmasker zodat je haar binnen enkele weken minder zacht wordt.
  • Vind je je haar niet licht genoeg na de behandeling? Ontkleur je haar nooit, maar dan ook nooit!, tweemaal achter elkaar. Het beste wat je in dat geval kunt doen, is blonde haarverf kopen en proberen om hiermee het haar een tintje lichter te verven. Overdrijf niet met de lichte kleur omdat het anders verkeerd kan uitpakken. Blijf je haar regelmatig blond verven en wacht minstens een half jaar alvorens je je haar opnieuw ontkleurt!

Conclusie

Denk goed na voordat je je haar ontkleurt omdat je haar flink zal beschadigen. Wil je je haar ontkleuren en ben je daarna van plan om het haar voor langere tijd in een lichte kleur te verven? Dan zal je wel genoodzaakt zijn om het haar te ontkleuren. Wanneer je je haar goed verzorgt, zal je haar na verloop van tijd gezonder worden.