Hoe kies je de goede haarkleur

Een kleurtje in je haar

Veel vrouwen houden ervan om hun uiterlijk regelmatig te veranderen. Zo blijven ze bij de tijd en zien ze er altijd fris en stralend uit. Een ander kleurtje in je haar is een gemakkelijke en snelle manier om er weer eens wat anders uit te zien. Maar hoe kies je de kleur voor je haar die het beste bij je past?

Je haar verven

De kleur haar die het beste bij je past, is afhankelijk van de kleur van je huid. Ook je eigen haarkleur speelt een rol bij het kiezen van de juiste kleur. De volgende stappen kunnen je helpen bij het kiezen van je juiste kleur voor jouw haar:

  1. Bepaal de ondertoon van je huid. Dit kun je het beste doen door te kijken welke sieraden jou mooi staan. Komt goud bij jou het beste tot zijn recht? Dan ben je een warm type. Als zilver je beter staat dan goud ben je een koel type.
  2. Kies het type haarverf. Je hebt tijdelijke kleuringen en permanente kleuringen. Als je voor het eerst zelf je haar gaat verven, kun je het beste een tijdelijke kleuring nemen. Als er iets misgaat, zit je er hooguit een aantal weken mee. Twijfel je heel erg of het wel gaat lukken? Laat je haar dan bij de kapper verven.
  3. Kies je kleur. Houd hierbij rekening met de ondertoon van je huid. Koele types kunnen het beste voor koele kleuren kiezen. Denk bijvoorbeeld aan platinablond of zwart. Warme types kunnen bijvoorbeeld een rode of een goudblonde kleur kiezen. Blijf wel zoveel mogelijk in de buurt van je natuurlijke haarkleur. Als je bijvoorbeeld van zwart naar blond gaat, raakt je haar op den duur ernstig beschadigd.
  4. Volg de handleiding. Lees de beschrijving op de doos goed. Volg de richtlijnen op de handleiding goed op. Als je haarverf te lang of te kort laat zitten, kun je een heel ander kleur krijgen dan je verwacht had.

Wat als het fout gaat?

Soms kan een kleur heel anders uitpakken dan je verwacht had. Vervelend, want je haar trekt nogal de aandacht dus een vreemd kleurtje zal niet onopgemerkt blijven. Gelukkig kun je wel wat doen om een mislukte haarkleuring enigszins te fatsoeneren:

  • Was je haar goede met antiroos shampoo. Antiroos shampoo bevat stoffen die de kleur van je haar kunnen vervagen. Verwacht geen wonderen maar een simpele afzwakking van het effect.
  • Gooi er niet meteen een ander kleurtje overheen. Soms kunnen verschillende kleuren samen een raar effect hebben. Zeker als je net je haar hebt gekleurd, kan een tweede kleuring soms vreemd uitpakken. Wil je echt niet zo rond blijven lopen? Ga naar de kapper voor advies. Zij kunnen je helpen met het kiezen van een kleur die je mislukte kleuring zo goed mogelijk kan verbergen.

Oefening baart kunst

Je haar verven is niet altijd gemakkelijk. Na verloop van tijd bouw je echter kennis op over welke kleuren jou mooi staan en hoe je jouw haar het beste kunt verven. Geef dus niet op als het een keertje mislukt. In ieder geval weet je dan dat die kleur jou niet staat en kies je in de toekomst voor een andere kleur.