Hoe kan je striae voorkomen en verwijderen

Striae voorkomen en verwijderen

35715.jpegStriae is in feite gescheurd weefsel van de lederhuid. Deze huidlaag zit tussen de opperhuid en het onderhuids bindweefsel in. Striae kan ontstaan tijdens gewichtstoename door diëten en door de zwangerschap. Striae kan ook ontstaan door een snelle spiergroei. Daarnaast ontstaan striae ook vaak in de puberteit wanneer je lichaam snel groeit. Helaas heeft bijna iedere vrouw wel last van striae. Lees daarom hoe je striae kunt voorkomen of verminderen/verwijderen.

Over striae

Wanneer de huid gebrek aan ondersteuning heeft, rekt de huid en zal deze scheuren. Hierdoor ontstaan striae. Striae kan overal op het lichaam verschijnen, maar meestal verschijnt striae op plaatsen waar meer vet wordt opgeslagen. De meest voorkomende plaatsen waar men striae heeft, zijn: borsten, billen, heupen, dijen en bovenarmen. Striae hebben geen risico voor de gezondheid, maar ze zien er wel ontsierend uit. Striae voelen zacht aan en verschijnen vaak in een rode of paarse kleur. Met de tijd beginnen ze te vervagen en krijgen ze een parelmoerachtige kleur.

Hoe behandel je striae?

  • Licht- en lasertherapieën. Er zijn verschillende licht- en lasertherapieën beschikbaar om de groei van collageen of elastine in je huid te stimuleren. Uw arts kan je helpen bepalen welke techniek geschikt is voor je.
  • Microdermabrasie. Dit soort behandeling houdt in dat een handapparaat dat kristallen op de huid blaast. Deze kristallen verwijderen voorzichtig een fijne laag huid, die de groei bevorderen van nieuwe, meer elastische huid.
  • Bespreek met je arts om de meest geschikte behandeling of combinatie van behandelingen voor je te kiezen. Factoren om te overwegen zijn onder meer:

Hoe kan je striae voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker voor striae! Striae verwijderen is duur, tijdrovend en soms nog pijnlijk ook! Probeer striae daarom volgens onderstaande tips zo veel mogelijk te voorkomen.

  • We beginnen met de belangrijkste tip: zorg ervoor dat er geen radicale verandering in korte tijd in het gewicht plaatsvindt! Een drastische gewichtstoename of -verlies veroorzaakt in veel gevallen striae. Volg daarom geen crash dieet, omdat het gewicht er binnen een mum van tijd, samen met een hoop striae, toch weer aan zit!
  • Drink iedere dag tussen de 2-3 liter water, omdat je hierdoor je huid gehydrateerd en elastisch houdt. Zuiver water is de sleutel tot een gezonde huid.
  • Vitamine E is zeer geschikt om striae te voorkomen. Capsules hebben een beter effect dan crèmes, gels en lotions.
  • Masseer je huid als je zwanger bent of op dieet bent. Hierdoor zal er in ieder geval minder striae ontstaan, en met een beetje geluk zal er zich geen striae vormen.
  • Een gezonde voeding kan daarnaast ook weerstand bieden tegen striae. Wat je eet, bepaalt voor een groot deel de elasticiteit van je huid. Met name tijdens de zwangerschap is de consumptie van stoffen die de zuurstoftoevoer kunnen verstoren afgeraden. Daarom dien je met name koffie en thee te vermijden tijdens de zwangerschap.
  • Als je zwanger bent, gebruik dan dagelijks anti- striae crèmes op basis van Aloë Vera of cacao boter. Deze zijn niet schadelijk voor de baby en zorgen ervoor dat je huid de natuurlijke elasticiteit behoudt.

Tot slot: Tips

Terwijl striae rood of paars kunnen kleuren als ze eerst ontwikkelen, zullen ze na verloop van tijd bijna vleeskleurig vervagen. Het toepassen van een zelfgelooide gel of lotion kan helpen om de uitstraling van de streepjesmerken te verminderen. Waarschuwingen! Tieners moeten tanning vermijden, waardoor striae verkleurbaar kan worden tegenover huid die geen striae heeft. Als een tiener aan de zon is blootgesteld, gebruik dan zonnescherm van een zon beschermingsfactor van 15 of hoger.