Het gebruik van etherische olie thuis

Etherische olie

35747.jpegDe etherische oliën die ons door de natuur worden aangeboden zijn een weldaad voor mens, dier en plant. Etherische oliën kunnen éénvoudig en effectief thuis worden gebruikt zoals in bad, op de huid en als verdamper voor de verspreiding van aangename geuren of als parfum. 

Ze zijn zelfs te gebruiken als smaakstof en komen de gezondheid ten goede.

Gebruik van etherische oliën 

Bij verdamping of verstuiving

Aroma lampjes die gemaakt zijn uit glas of aardewerk, zijn het best te gebruiken bij verdamping. Ze bestaan uit een waterbakje en een warmtebron (meestal een warmte lichtje) of een elektrische geur verspreider welke veilig zijn in gebruik (zoals in de kinderkamer). Als alternatief kan men een paar druppels op een tissue doen, deze kan men dan op een verwarmingsradiator leggen. Dit is ook een manier van verdampen en zo verkrijgt men een aangename geur. Verdampte olie zoals citronella of citroengras is ook een uitstekende manier om insecten op afstand te houden.

In het bad

Etherische olie in het badwater is heel aangenaam. Het wordt ervaren als een aangename en sensuele ervaring. Gebruik de olie nooit puur in het badwater want  het kan zelfs een kuststofbad aantasten bij onverdund gebruik. 

Olie blijft op het water drijven en het rechtstreekse contact met de huid kan irritaties uitlokken. Het is het best te mengen met een neutrale shampoo of badschuim. Gebruik geen pepermunt, kaneel of olie uit de schil van citrusvruchten in het badwater. Daarom moet je ook altijd de bijsluiter van de gekozen olie raadplegen.

Massage

Massage met etherische olie is een weldaad voor het lichaam. Men kan zijn eigen  massageolie of huidolie samenstellen door etherische olie te mengen met een vette plantolie. De etherische olie mag niet onverdund op de huid gebruikt worden, want dit kan huidirritaties veroorzaken. Gemengd met een neutrale olie, bv: amandel olie, jojoba of hazelnoot kan het wel worden gebruikt voor de massage.

Doseringen algemeen

Het gehalte etherische olie in een mengsel moet gewoonlijk tussen de 1 en 3% zijn. De verhouding  van etherische olie in een mengsel kan ook essentieel zijn bij de werking van het middel als geheel. Bij de aangewezen doseringen veroorzaken de etherische oliën geen bijwerkingen. Dit kan je terug vinden op de bijsluiter van de gekozen olie.

  • verdamping: enkele druppels in een aromalampje.
  • huid: verdunnen met alcohol,vette plantenolie, neutrale shampoo of badschuim.

Smaakstof

 Essentiële oliën zijn aroma's die zeer goed als smaakmaker in de keuken te gebruiken zijn.

  • boter
  • gebak en desserts allerlei
  • honing
  • azijn
  • vette plantenolie

Warme en koude kompressen

Dit is een zeer effectieve manier om etherische olie te gebruiken om pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen. Een warm kompres kan worden gemaakt door een kom te vullen met erg heet water en dan 3 tot 4 druppels etherische olie toe te voegen. Doop een opgevouwen katoenen doek in de kom wring het overtollig vocht eruit en leg de doek op het aangetaste gebied. Warme kompressen zijn heel nuttig bij rugpijn, oorpijn en tandpijn.

Koude kompressen worden op een soortgelijke manier gemaakt, maar dan met koud water. Dit soort kompres is nuttig voor hoofdpijn, verstuikingen en verdraaiingen.

Conclusie

Etherische olie kan gebruikt worden voor een aangename geur en als verzorging. Ook komt het onze gezondheid ten goede. Men moet wel opletten dat men nooit onverdunde etherische olie gebruikt. Men moet het steeds verdunnen. Aangeraden wordt om steeds de bijsluiter te lezen van de aangeschafte etherische olie.

Lees ook: