Hoe gezond is een infraroodcabine

Inleiding

Tijdens deze kortste én donkerste periode van het jaar, denken we ongetwijfeld met heel wat weemoed terug aan de warme zomermaanden. Inderdaad, wat is er zaliger dan de warme én deugddoende zonnestralen op onze huid te voelen? De zon geeft ons energie én nieuwe levenskracht. Kunnen we nu al deze eigenschappen van de zon enigszins binnenskamers halen met de installatie van een infraroodcabine? Kan de infraroodstraling ons hetzelfde effect bezorgen dan de zonnestralen? Kan deze infraroodcabine dan de zon vervangen? Hoe werkt zo een infraroodcabine en wat zijn de gevolgen van het gebruik ervan op onze gezondheid?

Onzichtbare infraroodstralen

De belangrijkste verantwoordelijke voor de gunstige invloed van de zon op onze gezondheid, zijn ongetwijfeld de voor ons onzichtbare infraroodstralen. Zonnestralen hebben de positieve eigenschap dat ze ons lichaam direct verwarmen, zonder dat daarvoor de omgevingstemperatuur de hoogte moet ingaan. Denken we maar eens aan het deugddoende zonnetje op een kraakheldere, winterse vriesdag...

Wondermiddel van de toekomst

Is zo'n infraroodcabine dan hét wondermiddel van de toekomst? Zijn deze "kunstmatige" infraroodstralen dan dé uitkomst voor de vele landgenoten die vandaag lijden aan allerlei reumatische aandoeningen en andere spier-en gewrichtsaandoeningen? Of is het niet meer dan een gadget,door enkele handige commerciële jongens op de markt gebracht,zonder de minste positieve invloed op onze geestelijke of lichamelijke gezondheid? Eén ding is zéker: deze infraroodcabine heeft de jongste jaren ongetwijfeld de weg naar de consument gevonden en is vandaag aan een stormachtige opmars bezig.

Géén traditionele sauna

Anders dan dit bij de traditionele, Finse sauna, is de werking van deze infraroodcabine gebaseerd op de (onzichtbare) infrarode stralingswarme.Deze stralingswarmte wordt opgewekt met behulp van verschillende types van warmtestralen. Deze infraroodcabine mag dus zeker niet gelijkgesteld worden met een traditionele sauna. Deze vergelijking gaat zéker niet op. Zo een infraroodcabine is een warmtestralingscabine. Inderdaad, amper twintig procent van de stralingswarmte wordt écht voor de opwarming van de omgevingslucht gebruikt. De overige tachtig procent zou, volgens de producenten althans, rechtstreeks in lichaamswarmte worden omgezet. Ondanks de belangrijke verschillen, ziet zo een infraroodcabine er precies hetzelfde uit als de klassieke sauna. De infraroodcabine kan men zelfs in open lucht gebruiken. De warmte van de omgevingslucht heeft daar uiteindelijk niets mee te maken. De warmtecoëfficiënt is, nog steeds volgens dezelfde producenten, in belangrijke mate afhankelijk van de gebruikte materialen bij de bouw van de cabine. Deze kan zowel uit verschillende houtsoorten als uit kunststof vervaardigd worden.

Hoe werkt zo een infraroodcabine?

De infraroodcabine is gebaseerd op het infrarode gedeelte van het kleurenspectrum. Dit bestaat uit onzichtbaar licht. Zowel mens als dier ervaren dit als een weldoende warmtestraling. Dit infrarode licht bestaat uit drie verschillende golven, ieder met een eigen golflengte. De infraroodcabines maken gebruik van stralen uit zowel het korte-, midden-en het langegolfbereik. Allen hebben ze een verschillende uitwerking op onze huid.

Dringt diep in onze huidlagen

De stralen van zo een cabine zorgen voor een rood licht, dit dankzij de installatie van speciale filters. De kortgolvige infraroodcabine brengt deze warmte over door straling. Deze dringen tot diep in onze huid door. Deze infrarode stralen zouden het meeste positieve effect hebben op onze huid. Cabines met een B-straling dringen onmiddellijk in onze bovenste huidlagen.Echter niet diep genoeg, om de resultaten van de A-stralen zelfs maar te evenaren. De C-stralen worden uitsluitend gebruikt voor onze verwarming en dringen niet in ons lichaam binnen. Een infraroodcabine met deze C-stralen werkt met andere woorden hetzelfde als een klassieke sauna. Bij een infraroodcabine is de ingeademde lucht heel wat aangenamer dan bij de sauna. Men kan er de temperatuur immers zélf regelen door er meer of minder lucht binnen te laten.Bij onze sauna is dit onmogelijk.

Positieve effecten op onze gezondheid

De producenten van deze infraroodcabines schrijven allerlei positieve effecten op onze gezondheid toe aan het gebruik van hun cabine. Zo werd vastgesteld dat het gebruik van deze cabine ons immuumsysteem stimuleert door de stijging van de lichaamstemperatuur. Omdat de infraroodstralen tot diep in onze huid doordringen, hebben ze ook een meer gunstig effect op onze gezondheid dan de klassieke sauna. Mensen die regelmatig gebruik maken van de infraroodcabine, hebben ook minder last van verkoudheden. Een gunstig effect is er eveneens bij hartziekten en te hoge bloeddruk en op onze longfunctie. De infraroodcabine is dan ook aan te raden bij bronchitis. De infraroodwarmte werkt pijnverlichtend bij artritis, fybromyalgie, bij acute gewrichts-en spierpijn, en bij de ziekte van Bechterew. Dit pijnstillend effect zou echter slechts van tijdelijke aard zijn. Op de spierstijfheid, die bij vele reumatische aandoeningen wordt vastgesteld, hebben deze infrarode stralen niet de minste invloed.

Conclusie

Verwacht van deze infraroodcabine zeker geen wonderen. Meestal werd de positieve invloed ervan op heel wat aandoeningen, nooit wetenschappelijk bewezen.Dat is zeker het geval met cellulitis, als middel om te vermageren, bij huidaandoeningen zoals psoriasis, excema en acne, bij slapeloosheid,ontgifting van ons lichaam, bij het vlugger genezen van allerlei (brand)wonden en littekens,bij kanker,whiplash,zwangerschapsstriemen, prostaatvergroting, bij het verbeteren van ons korte termijngeheugen, bij klachten als gevolg van de menaupauze, bij levercirrose, hepatitis, gastritis en bij de ziekte van Crohn.