Hoe schoonheid wordt bepaald

Schoonheid

Alhoewel sommige mensen anders beweren, is schoonheid wel degelijk belangrijk. Je uiterlijk bepaalt namelijk de eerste indruk die mensen van je hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat knappe mensen vaak betere banen en een hoger salaris hebben. Bovendien is het ongelooflijke aanbod van allerhande artikelen om het uiterlijk te verfraaien een duidelijk teken dat het uiterlijk in onze maatschappij een grote rol speelt. Iedereen wil graag zo mooi mogelijk zijn. Dit is niet alleen een hedendaags fenomeen, het is waarschijnlijk altijd al zo geweest. Denk bijvoorbeeld aan sprookjes. Dat zijn eeuwenoude overleveringen waarin de hoofdrollen meestal zijn weggelegd voor mannen en vrouwen wier schoonheid breed uitgemeten wordt. Maar hoe beoordelen we of iemand knap is?

Uiterlijke schoonheid vs. Aantrekkelijkheid

Hoewel de grens tussen schoonheid en aantrekkelijkheid erg vaag is, zijn dit wel echt twee verschillende dingen. Schoonheid slaat op de karakteristieken en eigenschappen van het gezicht en het lichaam. Om te bepalen of we iemand aantrekkelijk vinden, kijken we vaak naar de uitstraling, houding en gezichtmimiek. Iemand die een stralende persoonlijkheid heeft, kan door iedereen als erg aantrekkelijk worden ervaren terwijl echte schoonheid ontbreekt. Andersom kan dat natuurlijk ook. Een prachtige vrouw die nooit lacht en altijd afkeurend kijkt, wordt al snel als onaantrekkelijk ervaren. Schoonheid gaat in dit geval dus puur om lichamelijke kenmerken.

Hoe beoordelen we of iemand knap is?

Schoonheid is heel moeilijk te definiëren omdat we vaak verschillende dingen mooi vinden. Schoonheid is een kwestie van persoonlijke smaak. Toch zijn er een aantal dingen die door de meeste mensen als mooi worden beschouwd. Een gezond uiterlijk wordt door vrijwel iedereen mooi gevonden. Glanzend haar en een gladde huid zijn hier voorbeelden van. Ook gelijkmatige trekken vertegenwoordigt een gezond gestel. Op deze manier beoordelen we onbewust of een mogelijke partner een geschikte keus is. De eigenschap om mensen zo te beoordelen stamt nog uit de tijd dat de meest geschikte partner voor de voortplanting moest worden gekozen. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat schoonheid over het algemeen vrij universeel is. Zo worden vrouwen met een kleine kin, hoge jukbeenderen, volle lippen en grote ogen als mooi beschouwd. Bij mannen zijn het voornamelijk krachtige gelaatstrekken die positief beoordeeld worden. Ook deze beoordeling heeft te maken met de keuze voor de meest geschikte partner. Een sterke, krachtige man zou bijvoorbeeld het nageslacht goed kunnen beschermen. Vandaar dat mannen met krachtige gelaatstrekken al snel knap worden gevonden.

Schoonheid door de jaren heen

Inmiddels is het niet meer nodig dat mannen het nageslacht fysiek beschermen. Je zou dus denken dat onze manier van beoordelen met de tijd mee verandert. Het concept schoonheid is wel onderhevig aan de tijd maar dit gaat heel langzaam. Voor een voorbeeld over de verandering van het concept schoonheid, kan naar de zeven schoonheden worden gekeken. De zeven schoonheden zijn kleine kenmerken in het gezicht die als erg mooi worden beschouwd. Door de jaren heen zijn deze schoonheden veranderd. Vroeger behoorden bijvoorbeeld een onderkin en een krijtwit gezicht tot de zeven schoonheden. Deze eigenschappen worden in de huidige tijd niet echt meer gewaardeerd. De huidige zeven schoonheden zijn dan ook helemaal naar onze tegenwoordige smaak aangepast. De volgende eigenschappen worden tegenwoordig als zeer mooi ervaren:

  1. Marilyn Monroe
    De eerste van de zeven schoonheden is licht haar en donkere ogen of juist donker haar en lichte ogen. Deze combinaties komen van nature weinig voor en worden daarom als extra bijzonder gezien. Een voorbeeld is de actrice Megan Fox. Zij heeft donker haar en opvallend blauwe ogen. Het is dan ook niet voor niets dat zij tot mooiste vrouw van de wereld is gekozen.
  2. Lange, krullende wimpers zijn ook een van de zeven schoonheden. Vandaar het ongelooflijke aanbod aan mascara die beloven je wimpers lang, vol en krullend te maken. Penelope Cruz is een vrouw met mooie lange wimpers. Zij speelt niet voor niets een rol in reclames voor mascara.
  3. Een moedervlekje links of rechts boven de lip schijnt ook erg aantrekkelijk te zijn. Misschien wel de meest bekende persoon die dit had was Marilyn Monroe. Een legende op het gebied van uiterlijke schoonheid.
  4. Een spleetje tussen de tanden is nummer vier van de zeven schoonheden. Ken je het model Lara Stone? Zij is onder andere bekend geworden om het unieke en karakteristieke spleetje tussen haar tanden.
  5. Lang niet iedereen is bij met sproeten. Sproeten zijn echter wel een van de zeven schoonheden. Mischa Barton is een voorbeeld van een schoonheid met sproetjes.
  6. Kuiltjes in de wangen is een wat bekendere schoonheid. Denk bijvoorbeeld aan Cheryl Cole. Er zijn vrouwen die plastisch chirurgie ondergaan om kuiltjes in de wangen te krijgen.
  7. Als je amandelvormige ogen hebt, ben je ook in het gelukkig bezit van een van de zeven schoonheden. Angelina Jolie is een voorbeeld van een vrouw met prachtige amandelvormige ogen.

Schoonheid is niet alles

Schoonheid speelt een grote rol in ons leven. Het is echter niet het belangrijkste punt van een inschatting. Vriendschappen en relaties worden vaak op basis van wederzijdse aantrekkingskracht opgebouwd. Aantrekkelijkheid heb je grotendeels zelf in de hand. Mensen die vaak lachen worden als veel aantrekkelijker beschouwd dan mensen die nors kijken. Er wordt wel eens gezegd: “Ware schoonheid komt van binnen”. Als je tevreden bent met jezelf, straal je dat ook uit. Zelfvertrouwen is dan ook een van de aantrekkelijkste eigenschappen. Focus dus niet al teveel op uiterlijke schoonheid en wees gelukkig.