Het intiemste kamertje en haar geheimen

Na het lezen van dit artikel kan het zijn dat je meteen alle schoonheidsproducten in je badkamer op ingrediënten checkt en bijvolg weggooit en terecht. Heel bewust kopen we immers producten om ons lichaam op en top gezond en fris geurend te houden. Waar we ons niet van bewust zijn, is dat die 'verzorgingsproducten' meer schade toebrengen dan dat ze goed zijn voor ons. Onze badkamer is werkelijk een oase van vergif. Zogezegde verzorgingsprodukten maken ons lichaam langzamerhand ongezond en uiteindelijk houden we er 'mooie' ziekten aan over. Omdat er vele ingrediënten (van onze badkamerproducten) ongezond zijn bevonden na wetenschappelijk onderzoek, ga ik me hier beperken tot de voornaamste killers in ons meest intieme kamertje.

Welke ingrediënten zijn schadelijk in onze badkamerproducten?

Alpha Hydroxy Acid of AHA

AHA's vind je terug in vele huidverzorgingsproducten zoals gezichtscrèmes, dagcrèmes... Het is het zogezegde wondermiddel tegen kraaienpoten en rimpels en er wordt beweerd dat het ultra-werkzaam is. Zo lijkt het wel hoor maar het is het niet. Chemisch bekeken is AHA een substantie die in water oplosbaar is en hierdoor gemakkelijk tot in de onderste huidlagen geraakt. (Dit in tegenstelling tot de BHA's die in vet oplosbaar zijn.) De meeste AHA's worden gehaald uit planten en uit de zee. Vaak gebruikte AHA's zijn ascorbinezuur wat je terugvindt in verschillende soorten fruit, melkzuur wat een onderdeel is van melk en citroenzuur wat een van nature aanwezig zuur is in citrusvruchten. Omdat het om natuurlijke zuren gaat, denk je waarschijnlijk: 'Nou, dat kan toch geen kwaad, puur natuur joh.' Nu moet je weten dat het zuur de dode cellen op de buitenste laag van de huid verwijdert waardoor je er inderdaad jonger gaat uitzien. Echter, doordat de bescherming wegvalt, kunnen factoren in de omgeving de huid dieper en sneller aantreffen omdat de buitenste laag weg is. Het uiteindelijke resultaat gaat dus zijn dat je huid uiteindelijk sneller verouderd, zonder dat je erg in hebt. Oh ja want aan de buitenkant zie je er 'stralend' uit.

Sodium Lauryl Sulfate of SLS

Kijk maar eens naar de ingrediënten in je shampoo, body lotion, gezichtsreiniger, baby-reinigingsdoekjes, vloerreiniger, wasmiddel... Er is veel kans dat er SLS in zit.

Wat doet SLS met je lichaam? Het dringt heel diep door in de huid en de ogen en je hersenen, lever en hart houden het vast. Dagen blijft één enkele druppel in je hersenen en in je lichaam. Je huid kan er van ontsteken. Doordat SLS een mutageen is, kan het de genetische informatie in de celstructuur veranderen. Kinderen onder 6 jaar zijn in het bijzonder kwetsbaar voor SLS omdat het de oogontwikkeling in de weg staat. Bij volwassenen kan het cataract veroorzaken omdat het de proteïnen in je oogweefsel verandert. Wonden helen niet fatsoenlijk wanneer ze in aanraking komen met SLS.

Propylene Glycol of PG

Dit ingrediënt vind je terug in deodorant, hand en bodylotion, shampoo, verf, vloerwas... Net als Sodium Lauryl Sulfate beschadigt PG het huidweefsel waardoor je een droge huid of huiduitslag kan krijgen. Behalve je huid tast het ook je nieren en je lever aan. Blootstelling aan PG kan verschillende kwalen veroorzaken zoals misselijkheid, een verzwakking van je zenuwstelsel, hoofdpijn en maag- en darmstoornissen.

Fluoride

Jawel, in bijna elke tandpasta vind je fluoride. Wat de meesten onder ons echter niet weten, is dat hier vele kankers zoals botkanker en mondkanker uit voortkomen. Het kan tumoren doen ontstaan. Artritis en allergie kunnen uitgelokt worden door het gebruik van fluoride.

Talkpoeder

Al ruime tijd is bekend dat talk schadelijk is voor het menselijke weefsel. Dat is niet moeilijk als je weet dat de chemische samenstelling van talk overeen komt met die van asbest wat een bekende is bij de kankerverwekkers. Er lijkt een verband te bestaan tussen vrouwen die talkpoeder vaginaal gebruiken en het risico op eierstokkanker. Hou je baby dus ver weg van die talk want het is puur vergif.

Aluminium

Aluminium is een metaal dat veelvuldig in het milieu voorkomt maar giftig is voor ons lichaam. Behalve in onze badkamer is het aanwezig in drinkblikken, pannen en bereide voeding. Het wordt verwerkt in deodorant in spuitbussen. Tijdens het spuiten, ademen we de dampen in en komt het zo uiteindelijk in onze hersenen. Er is een duidelijk verband aangetoond tussen aluminium en Alzheimer.

Vaseline

Voor je vaseline aanbrengt om eens lekker te vrijen, zou ik toch maar 2 keer nadenken. Het is geweten dat vaseline een vet is op basis van petroleum. Het vormt, net als alle petroleumderivaten, een filmlaag op de huid. Dit komt doordat het water vasthoudt in de huid. Daardoor zou je denken dat het goed is. Je huid voelt immers jong, glad en zacht aan. Niets is minder waar want de film die zich vormt, houdt het vocht langs buiten vast. De film zorgt er voor dat schadelijke stoffen die de huid probeert af te stoten zoals afval-, restproducten en koolstofdioxide, vastgehouden worden. Ook kan zuurstof die de huid nodig heeft, haar niet bereiken waardoor ze niet kan ademen.

Wil je meer info?

Er zijn talrijke sites met degelijke wetenschappelijk gegronde informatie zonder invloed van de pharmaceutische industrie zoals er is: LinktekstExterne link

Voor producten met weinig of geen van bovenvermelde of andere slechte troep kan je eens kijken op o.a. deze sites. LinktekstExterne link LinktekstExterne link LinktekstExterne link