Hoe doeltreffend is Co enzym Q10

Inleiding

Vandaag worden steeds meer en meer middeltjes aangeprezen die ons verouderingsproces moeten stoppen én zelfs voorkomen. Ze moeten ons tegelijkertijd doen geloven dat eeuwige jeugd bestaat. Eén van deze wondermiddeltjes, is ongetwijfeld het Co-enzym Q10. Dit wordt tegen alles en nog veel meer aangeprezen, maar vooral om ouderdomsrimpels en kraaienpootjes te voorkomen. Maar wat is nu precies dit Co-enzym Q10, en is het inderdaad zo doeltreffend als men ons wil doen geloven?

Vetoplosbare vitamine

Het Co-enzym Q10 is een vetoplosbare stof, vergelijkbaar met vitamines. Q10 komt in alle menselijke én dierlijke cellen voor. Het werd in 1957 ontdekt in Japan, en waaide razendsnel over naar het Europese vasteland, waar het nu al een tijdje aan een stevige opmars is begonnen. Er komt inderdaad géén nieuw tussendoortje, drankje, energiereep of schoonheidsmiddel op de markt, of het "barst" van het Co-enzym Q10. De belangrijkste functie van dit Co-enzym is die van cofactor voor verschillende en belangrijke omzettingsfactoren in onze energieproductie in de cel zelf. Q10 is ook belangrijk als antioxydant, en is structureel verwant met vitamines K en E.

Lichaamseigen

Q10 wordt ook door ons lichaam zélf aangemaakt. Die lichaamseigen productie hangt van verschillende factoren af. Om dit Co-enzym zélf aan te maken, heeft ons lichaam het aminozuur tyrosine nodig. De productie van lichaamseigen Q10 is een ingewikkeld proces, en hoofdzakelijk afhankelijk van de voldoende aanwezigheid van vitamines B2, B3, B5 en B6 en B12, vitamine C en van foliumzuur. Cellen die veel energie nodig hebben zoals ons hart, lever en onze spiercellen bevatten, in normale omstandigheden, relatief hoge concentratie's Q10. Zo wordt bij hart-en vaatziekten en hoge bloeddruk, opvallend hoge concentratie's Q10 in de lichaamsweefsels aangetroffen.

Q10 in onze voeding

Het Co-enzym Q10 komt in vrijwel alle voedingsstoffen voor. Via onze voeding, nemen we dagelijks zo'n vijf milligram van deze stof op. Belangrijke leveranciers van Q10 zijn orgaanvlees als lever, vette vissoorten als sardines, ansjovis, makreel en zalm en in gevogelte. Wetenschappers gaan ervan uit dat ons lichaam, in normale omstandigheden, zélf voldoende Q10 aanmaakt. Vast staat dat voedingssupplementen met dit Co-enzym, tien tot dertig keer de dagelijkse dosis van vijf milligram kunnen leveren.

Bevordert energie

Q10 wordt nu al een tijdje aangeprezen om ons energiepeil drastisch de hoogte in te jagen, én om onze weerstand te verhogen. Het wordt door de producenten ook naar voor geschoven als hét wapen tegen wintermoeheid en het klassieke winterdipje. Is dat in werkelijkheid ook zo? Wetenschappers spreken dit zéker niet tegen. Ze zijn ervan overtuigd dat Q10 een hoofdrol speelt in ons stofwisselingsproces, dat ons lichaam van de nodige energie voorziet. Net als vitaminen en mineralen, heeft dus ook Q10 een positief effect op ons energiepeil. Het versterkt tevens ons immuumsysteem. Het gaat hier uiteindelijk om een samenspel tussen de verschillende vitamines, mineralen én Q10 zelf. Een belangrijk tekort aan vitaminen en mineralen, heeft dus een ernstige invloed op de werking van het Co-enzym Q10.

Ouder worden

Ons lichaam voorziet, in normale omstandigheden, dus zélf in zijn dagelijkse behoefte aan Q10. Met het ouder worden, neemt deze eigen productie sterk af. En uitgerekend dan, neemt onze behoefte aan Q10 toe. In de allereerste plaats om de dagelijkse stress de baas te kunnen. Hoe meer stress, hoe meer vrije-radicalen door Q10 moeten vernietigd worden, en hoe minder Q10 er dus over blijft om onze energieproductie op peil te houden. Tegen de dagelijkse stress is Q10 dus wel degelijk een geschikt product.

Hart-en vaatziekten voorkomen

Heel wat wetenschappers zijn er ook meer en meer van overtuigd dat Q10 helpt tegen allerlei hart-en vaatziekten. Bij hartpatiënten werd immers opvallend minder Q10 in hun bloed teruggevonden.

Tegen rimpels en kraaienpootjes

Beschermt Q10 onze cellen tegen veroudering, door de schadelijke vrije radicalen uit te schakelen? Deze laatsten komen vrij bij lichamelijke inspanningen of als gevolg van bijvoorbeeld roken, stress, UV-stralen en milieuverontreiniging. Q10 is een antioxydant, en vernietigd niet alleen deze vrije radicalen. Het zorgt tevens voor de opbouw van vitamine E. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat dit Co-enzym veroudering en dus rimpels en kraaienpootjes kan voorkomen of (gedeeltelijk)wegwerken. Q10 is immers één van de belangrijkste bouwstenen van onze cellen, en kan deze dan ook langer doen leven.

Eeuwige jeugd kost geld

Wie via extra dosissen Q10 zijn verouderingsproces wil afremmen, moet daar uiteraard voor betalen. Eén verpakking van dit Co-enzym draagt een prijskaartje van gemiddeld veertig euro. Bedenk daarbij dat we ook uit een gezonde, evenwichtige en dus gevarieerde voeding, belangrijke concentratie's Q10 kunnen opnemen. Met het ouder worden, maakt ons lichaam steeds minder Q10 aan, zodat dan een extra Q10-boost zéker geen slecht idee is...

Alle recente informatie over gezondheid lees je ook op http://LeefGezonder.blogspot.com