Ooglidcorrectie: de moeite waard

Ooglidcorrectie

Correcties van de oogleden zijn geheel alledaagse cosmetische aanpassingen geworden. En hoe eenvoudiger de ingreep, hoe meer er gebruik van wordt gemaakt. Zeker als je ogen dreigen dicht te zakken en je problemen krijgt met zien, is een ooglidcorrectie een mooie oplossing en het overwegen waard…

Te dikke oogleden en wallen

♦ De oorzaak: losse huid van het bovenste ooglid. Hierdoor zitten de ogen als het ware dicht en in het slechtste geval ga je ook minder zien.

♦ Ook vermoeidheid (het openspannen van de ogen om toch maar te kunnen zien) en hoofdpijn (overbelaste omgevingsspieren; overdreven voorhoofd fronsen) kunnen de gevolgen hiervan zijn.

Leeftijd: niets aan te doen. Met het ouder worden vermindert de elasticiteit van het bindweefsel, het vet in de oogleden gaat uitpuilen, de huid verslapt en… de boel gaat hangen! (Waar hebben we dat nog gehoord?). Oogwallen bestaan dus voor het grootste deel uit vet en niet, nog zo'n heersend misverstand, uit vocht.

♦ Naast de verminderde elasticiteit zijn erfelijkheid en roken ook nog boosdoeners in het verhaal van rimpels en wallen rond de ogen.

Doel van de corrigerende operatie?

Bovenste ooglid

Het goede nieuws is dat bij een ooglidcorrectie zowel de rimpels als de wallen onder handen worden genomen en dit met een zichtbaar beter resultaat!

Tijdens deze ingreep wordt een reepje huid van de bovenste oogleden en wordt ook een deel van de kringspier samen met het teveel aan (uitpuilend) vet verwijderd. In elk geval: maak je geen zorgen om littekens, mits goed uitgevoerd komt dit in de natuurlijke ooglidplooi te liggen en is het zo goed als onzichtbaar!

In twee delen:

  • Je gaat eerst op consult. Hierbij wordt de ware toedracht van de wallen vastgesteld: is het bovenste ooglid de boosdoener of een laaghangende wenkbrauw? Is dat laatste het geval dan wordt niet het ooglid gecorrigeerd maar denkt men eerder aan een wenkbrauwlift .
  • Ook de medische voorgeschiedenis wordt besproken: eventuele oogafwijkingen, schildklier, sluitspier van de ogen of traanproductie komen hierbij aan de orde.
  • Tenslotte wordt er een afspraak gemaakt voor de uiteindelijke ingreep. Er zijn dan 2 mogelijkheden:
    1. Correctie van het bovenste ooglid.

Hierbij wordt voornamelijk het huid- en vetoverschot van de bovenste oogleden verwijderd. Ook het vetweefsel aan de binnenste ooghoek naast de neus wordt mee verwijderd.

2. Correctie onderste ooglid.

Hierbij wordt een incisie net onder de wimpers gemaakt en huidoverschot weggenomen. Via deze insnede kan ook makkelijk de kringspier rond het oog opgespannen worden. Het littekentje is al vlug nauwelijks of niet meer zichtbaar. Het vetweefsel kan ook via een klein sneetje worden verwijderd. De genezing is hierbij snel maar het effect is dan pas na 6 weken zichtbaar.

Nazorg?

Je kunt na de ingreep naar huis. Voor eventuele zwellingen en bloeduitstortingen zijn geregelde, koude kompressen een oplossing.

Soms wordt ook het dragen van een zonnebril gedurende enkele dagen aanbevolen.

Prijs?

Omdat deze aanzienlijk variëren van instituut tot instituut en nogal vrijelijk op de respectieve websites worden vermeld, kun je best je best die websites raadplegen! Ook weet je na het eerste consult waar je aan toe bent (of zou moeten zijn).