Weg met die ongewenste haartjes

Ontharen met laserlicht

Heel wat mannen en vrouwen hebben last van ongewenste haartjes. Er zijn dan ook oplossingen om die ongewenste haartjes te verwijderen, maar de klassieke methode is nogal pijnlijk en moet op regelmatige basis herhaald worden, men kan daarbij denken aan elektrolyse en waxen. Er is ook een betere methode die heel pijnarm en voor een duurzaam resultaat zorgt, namelijk laserlicht. Ontharen met laserlicht is éénvoudig, snel, duurzaam en het geeft een goed resultaat. 

Wat is een laser

Een laser is eigenlijk een straal die een intense monochromatische lichtstraal produceert. Er zijn tiental verschillende stralen die zich onderscheiden in golflengte en kleur van lichtstraal. Elke kleur heeft zijn eigenschappen die gebruikt worden in de medische wereld om kleine en grote ongemakken te verhelpen. Reeds meer dan vijfentwintig jaar maakt men in de medische wereld gebruik van laserstralen in verschillende toepassingen.

Welke behandelingen kan men nu doen 

  • Ongewenste haargroei
  • Teleangiectasie
  • Spider naevus
  • Couperose
  • Kersangiomen
  • Rode littekens
  • Sproeten

Wat gebeurt er bij een behandeling

Het lichaamsgedeelte dat moet behandeld worden wordt eerst geschoren, daarna brengt men een coolgel aan op het geschoren oppervlak. Nu kan de laserbehandeling starten, de tijd dat zo'n laserbehandeling duurt hangt af van welke aandoening het is. Het spreekt een beetje voorzichzelf dat een klein oppervlak niet zolang duurt dan een groot oppervlak.. Na de behandeling zelf kan men direct zijn dagelijkse activiteiten hervatten. Mocht het nodig zijn kan je arts een huidcréme voorschrijven die geschikt is voor je huidtype.

Wat zijn de voordelen bij een behandeling

Doordat men gebruik maakt van een donkerrood laserlicht bij ontharing wordt de haarwortel beschadigd. Dit komt door het feit dat op deze manier het laserlicht geeabsorbeerd wordt door de haarkleurstof melanine en ook de celstructuren van het haar vernietigen, op de behandelde plaatsen kan dan geen haar meer groeien. Voor de huid hoeft men geen schrik te hebben dat deze beschadigd wordt tijdens een behandeling, de huid is ongevoelig voor laserlicht. De laserstraal zelf heeft ongeveer een doorsnede van 1 cm en vernietigd meerdere haren, daardoor kan men ook een groter oppervlak behandelen. Met laserlicht heb je een goed resultaat, het is pijnarm,ongevaarlijk en is een beter alternatief dan alle andere methodes.

Hoe vaak moet je het laten doen

Het is wel zo dat laserlicht alleen maar haar kan vernietigen die in een groeifase zit, dit komt omdat het haar een ontwikkelingscyclus doorloopt en als het haar in de rustfase zit laserlicht geen invloed heeft. Dus juist daarom zal er meermaals een behandeling nodig zijn om alle ongewenste haartjes te vernietigen. Men mag er vanuit gaan dat er zo'n 3 tot 6 behandelingen nodig zijn om tot een duurzaam resultaat te komen. Tussen elke laserlicht behandeling is er een rustpauze nodig van zo'n 8 weken, tijdens deze rustpauze kan het haar die in de rustfase zit overgaan naar de groeifase.

Tot slot: Het vooroordeel

Er is het vooroordeel dat geëpileerde haartjes sneller terug zouden groeien en ook nog eens donkerder en dikker zouden zijn. Maar dit vooroordeel is weerlegd door een klinische studie die kan aantonen dat bij laserepilatie haren niet terugkomen en mocht het in een uitzonderlijk geval toch gebeuren, dan zullen de haartjes veel dunner zijn en zullen ze zeker niet sneller groeien.