Hoe zet ik de steken op als ik wil beginnen met breien

Inleiding

Breien is weer helemaal hot dit seizoen. De meeste van ons hebben al wel leren breien op de lagere school maar hebben het daarna nooit meer gedaan, zoals ondergetekende. Een aantal diehards begint later nog eens als bepaalde omstandigheden hierom vragen zoals de animo van enthousiaste vriendinnen, het krijgen van kinderen en soms ook uit financieel perspectief. Maar als je eenmaal bent begonnen is het zo leuk om resultaat te zien van je inzet! Na een paar dagen heb je gewoon een mooie sjaal, coll of pannelap. Als je je kunnen nog verder perfectioneert kun je verder gaan met truien, jassen, sokken en mutsen. Maar er is niets zo lastig als het beginnen van een nieuwe pen: het opzetten van steken. Als je dit eenmaal door hebt is er werkelijk geen kunst aan: hieronder een van de manieren om je steken op te zetten.

Het opzetten van steken met 1 pen en je andere hand

Daar het toch heel erg lastig is om dit uit te leggen heb ik geprobeerd het duidelijker te maken met behulp van foto's. We beginnen met het maken van het eerste lusje. Dit ziet er op het eerste gezicht erg ingewikkeld uit, maar als je eenmaal inziet hoe het bedoeld is, is het een gemakkelijk trucje (want iedereen die een lusje moet maken doet het vaak op deze manier)!

Maak een lusje

De nummers bij de tekstregels corresponderen met de foto's. Trek de lusjes niet te hard aan want dan krijg je straks bij het breien je breipen er niet meer tussen. 1. Op deze afbeelding ligt de bol wol links, rest van de draad ligt rechts (houd ongeveer 30 cm aan het einde over) Het eindje ligt onder de draad naar de bol door.
  1. Pak het lusje aan de linkerzijde iets op.
  1. Leg de lus over de draad richting de bol wol heen.
  1. Pak dan het middelste draadje op. Dit is de draad die naar de bol wol loopt.
  1. Je ziet dat er nu het een en ander gaat verschuiven.
  1. In het gat(de lus) die nu ontstaat kun je de breipen steken.

Verder na het eerste lusje

  1. Breng je hand in een soort 'pistoolhouding' (dat wat kinderen doen als je boeven spelen en geen pistool hebben maar dus hun hand gebruiken. Laat de draad aan de linkerzijde buiten je duim langsgaan. Aan de rechterzijde gaat de andere draad buiten je wijsvinger om en dan tussen je wijs- en middelvinger naar beneden.
  1. Vouw je de onderste 3 vingers van je pistoolhand iets dicht. Je ziet dat er een soort ruitvormig figuur ontstaat.
  1. Houd deze ruit goed vast en breng de hand met de breipen naar een positie zodat je beide handen op gelijke hoogte zijn. Het lijkt nu wel of er een soort katapultvorm ontstaat tussen je draden aan de breipen tussen je pistoolvingers door.

10. Steek de breipen onder de meest linkerlus door (linksonder je duim)

11. Steek dan de breipen over draad heen die links om je linkerwijsvinger spant. Steek de pen eromheen. Breng de breipen weer naar je toe via de lus die ontstaat tussen je breipen en je duim

En dan

Zet de hoeveelheid steken op die je nodig hebt voor de breedte van je breisel. Als je klaar bent met het opzetten kun je aan de gang! Het begin is gemaakt.

Je kunt nu bijvoorbeeld beginnen met het breien van een leuke coll. Hoe je dit kunt doen staat op de wiki http://www.leerwiki.nl/Hoe_brei_ik_een_modieuze_coll