Hoe organiseer ik een stitch en bitch avond

Inleiding

Breien is weer helemaal van deze tijd. Je hoeft je er niet meer voor te schamen als je er voor uit komt dat je graag ontspant met een haak- of breinaald en een bol wol. Ook in het modebeeld zie je weer meer breisels terug komen. Niet iedereen kan meer breien. Waar het vroeger een standaard onderdeel was van de opvoeding of lessen op school, is dat nu helaas verdwenen. We hebben mogelijk nog wel eens een eierwarmer gebreid voor Moederdag, maar dat is wel weer eventjes geleden. Gelukkig is het dus nu weer een sociale geaccepteerde en leuke hobby. In Amerika is de hit van Stitch (steek) en bitch (pittige vrouw) avonden overgewaaid: een avond waarin vrouwen bij elkaar komen om lekker te breien, haken, borduren of anderszins! In dit artikel een aantal tips om te komen tot een geslaagde creatieve avond.

Voorbereidingen

Locatie Zorg voor een goede locatie voor je avond. Dit kan een openbare gelegenheid zijn (een kroeg, een café, lobby van een hotel) of bij iemand thuis. Zorg dat je genoeg zitruimte hebt voor al je gasten (staand breien is geen pretje...) Als je het in een openbare ruimte doet moet je deze even goed screenen: kun je er lekker met zijn allen zitten en kun je elkaar wel verstaan...

Creatieve ladies Uiteraard kunnen maken ook welkom zijn! Nodig een leuk clubje mensen uit. Als je het creatieve naar een hoger niveau wil tillen kun je de uitnodigingen in een originele vorm gieten. Zorg wel dat er in ieder geval iemand meer dan gemiddelde kennis heeft. Het is niet motiverend als er iets in je breiwerk misgaat en niemand kan het oplossen. Je zult wel zien dat er altijd wel iemand ergens kennis van draagt in een groepje (en dat er verschil in niveau is) maar een 'expert' is altijd prettig...

Eten en drinken Zorg dat er genoeg te eten en te drinken in huis is. Dit maakt het gewoon aangenamer en gezellig. Dit komt zeer gastvrij over.

Thema of activiteit vooraf vaststellen Je kunt van te voren een thema afspreken zoals bijvoorbeeld Kerst of Pasen, verjaardag of een thema zoals snoep, roze of bloemen. Je kunt ook de activiteit op elkaar afstemmen: iedereen gaat breien of haken of borduren. Zo kun je mogelijk nog meer van elkaar leren. Je bent dan meer allemaal met een zelfde idee bezig en dit kan je creativiteit en kunde bevorderen. Je kunt ook even bij elkaar afkijken als je een bepaalde techniek niet beheerst. Als je een 'expert' erbij kunt krijgen is 1 thema helemaal prettig. Dan hoeft zij bepaalde zaken maar 1 keer uit te leggen en dan heeft iedereen er wat aan. Uiteraard hoef je dit niet van te voren vast te leggen. Een ieder kan dan gewoon doen waar hij of zij goed in is, of zin in heeft. Je kunt elkaar op deze manier ook juist enthousiasmeren om er een extra techniek/ hobby bij te nemen!

Materiaal Als je zelf een dergelijke avond organiseert is het wel attent als je inventariseert of mensen alle benodigdheden zelf in huis hebben. Zo niet kun je ze attenderen op plaatsen waar ze dit kunnen halen, of je haalt het zelf in huis. Je kunt natuurlijk ook gewoon middelen van elkaar lenen of gebruiken. Haal boeken in huis met patronen en mogelijkheden. Begin simpel en werk op je eigen niveau.

Gewoon doen

Als je eenmaal een avond gedaan hebt, merk je hoe leuk het kan zijn en wat er mogelijk de volgende keer beter of anders kan. Laat je niet ontmoedigen door het mogelijke hogere niveau van een ander, maar laat je hierdoor inspireren. Iedereen kan meedoen aan een stitch en bitch avond. Het is gezellig en je kunt allerhande technieken en tips (en natuurlijk roddels en desnoods recepten) uitwisselen. Het gaat om het plezier in het handwerken. Je zult zien: al doende leert men en je wordt er steeds beter in!