Dit zijn de modetrends voor komende lente en zomer

Inleiding

In de modewereld kijkt men steeds minstens één seizoen vooruit. Op het ogenblik dat koning winter nog in alle hevigheid zijn duivels moet ontbinden,hebben de meest vooraanstaande mode- ontwerpers reeds hun kledingcollecties voor de komende lente en zomer op papier staan. Welke kleuren domineren de komende maanden ons straatbeeld, en welke kledingstijl krijgt de bovenhand? Blijven sexy shapewear, het juweelkraagje, platte schoenen en de kleedjes tot op je kuiten het even goed doen dan vorig jaar, of moeten ze de plaats ruimen voor ander moois?

Mandarijnrood dé kleur van 2012

Hangen er nog enkele kleedjes in mandarijnrood of fel oranje in je kleerkast en wil je daar nu van af? Doe het zeker niet, want met deze kleuren loop je de komende maanden beslist in de kijker. Als het van de mode- ontwerpers afhangt wordt mandarijnrood immers dé kleur van 2012. Deze opvallende kleur staat alvast in schril contrast met de zachte it- kleuren die het vorig jaar zo goed deden. Mode- ontwerpers als Hugo Boss, Alexander McQueen en Oscar de la Renta pakken alvast uit met opvallende creaties in mandarijnrood en fel oranje. Hun collega's zullen ongetwijfeld volgen.

The twenty's en the fifty's herleven

Volg jij de modetrends op de voet, dan zul je de komende maanden ongetwijfeld kennis maken met de modetrends uit de twenty's en de fifty's. De komende maanden treden bijvoorbeeld Daisy Buchman, bekend uit The great Gatsby, en Marilyn Monroe weer opvallend op de voorgrond. De overbekende Ralph Laureen, die eerder de kostuums van ene Robert Redford in The great Gatsby ontwierp, keek voor zijn collectie blijkbaar uit naar de nieuwe verfilming van deze literaire klassieker met in de hoofdrollen Leonardo Di Caprio en Carrey Mulligan. En ook de komende collecties van befaamde mode- ontwerpers als Alberta Ferreti en Frida Giannini dragen de stempel van de jaren twintig en vijftig. Miucia Prada zocht op haar beurt dan weer inspiratie bij Marilyn Monroe in The Seven year itch. Marc Jacobs koos bij Louis Vuitton voluit voor prachtige jurkjes uit de romantische jaren vijftig, en dit in warme pastelkleurtjes.

Olympische spelen in Londen

De komende Olympische Spelen worden georganiseerd in Londen, en dat is een gebeuren waardoor de ontwerpers zich wat graag laten inspireren. De bekende ontwerpster Stella McCartney ontwierp de voorbije maanden het uniform van de Britse Olympische delegatie. Ze verwerkte klassieke stoffen voor sportkledij waaronder gaatjesstof in haar komende lente- en zomercollectie. Zij is uiteraard lang niet de enige die zich door de komende Olympische Spelen lieten beïnvloeden. Zo liet Alexander Wang zich voor zijn gloednieuwe collectie inspireren door schermen en motorcross. Het gaat hier wel om geklede ontwerpen met een sportieve knipoog, zoals blazers in een typisch sportstofje of opvallende baseballjasjes in oogstrelende materialen.

Fel gekleurde bloemenprints, ook op schoenen

Jaarlijks kondigen fleurige bloemenprints de komst van lente en zomer aan, en dat is uiteraard ook nu weer het geval. Dit keer zijn ze opvallend groot en fel gekleurd, en sieren ze zowel topjes als kleedjes en jurken, broeken en zelfs schoenen. Wie niet zo op bloemen gesteld is, kan kiezen voor fruit- en/of groenteprints. Dolce & Gabbana's jurken komen zo uit de moestuin met prints van uien, aubergines en tomaten.