Hoe kan ik gezond vermageren

Gezond vermageren - hoe doe je dat?

Al decennia lang proberen mensen om af te vallen en hun ideale gewicht te bereiken. In een maatschappij waarin je niet alleen via je directe omgeving, maar ook via de televisie, tijdschriften, posters en het internet wordt geconfronteerd met verleidingen, valt het niet mee om op gewicht te blijven. Daarnaast zijn er ook nog duizenden diëten, middeltjes en afslank kuren te vinden, maar hoe vind je nou de juiste?

Vaststellen van uw doel

Wat veel mensen vergeten wanneer ze starten met vermageren is om een doel te stellen. Ze zeggen wel dat ze willen vermageren, maar geven niet aan wat daarbij precies het doel is. De eerste tip is om een doel te stellen en daarbij realistisch te zijn. Kijk naar uw huidige gewicht en zoek uit wat het ideale gewicht is voor iemand van uw leeftijd en lengte. U kunt daarbij gebruik maken van de Body Mass Index. Deze index is gemakkelijk te vinden op het internet en geeft een goede indicatie van een gewicht dat bij uw lichaam past. De tweede vraag die u zichzelf moet stellen is waarom u wilt vermageren? Schrijf uw verwachtingen op en kijk of ze realistisch zijn. Onthoud vooral: vermageren doet u voor uzelf.

Wees standvastig en vraag hulp

Als u wilt slagen in uw proces van gezond vermageren dan is één ding heel belangrijk: uw doorzettingsvermogen. Een dieet doet u niet afvallen als u daar zelf niet achter staat. Als u ervoor gaat betekent dat dat u moe zult zijn en voortdurend verleidingen zult moeten weerstaan. Ook dient u realistisch te zijn. Laat u niet ontmoedigen als u een weekje niet afvalt of als u zelfs weer iets aankomt. Het hoort er allemaal bij. Wilt u tien kilo of meer afvallen of hebt u al vaker geprobeerd om van die laatste vijf kilo af te komen en lukt het niet? Ga dan naar een diëtist. Zoek daarnaast ook steun van vrienden en familie. Laat mensen weten dat u wilt afvallen, zodat zij u kunnen steunen op moeilijke momenten.

Hoe pakt u dit aan?

U zult ongetwijfeld veel tips krijgen op het moment dat u wilt afvallen, maar het belangrijkste is dat u één route kiest en zich daaraan houdt. Het ene dieet combineren met het andere werkt niet. Eigenlijk komt gezond vermageren neer op één ding. Het veranderen van uw leefstijl. Veel mensen kiezen ervoor om ineens intens te sporten of een streng dieet te volgen. Ze vallen daardoor vaak snel en veel af, maar de nare bijkomstigheid is dat deze manier van afvallen niet vol te houden is en dat men daarna vaak weer het oude gewicht terug krijgt of zelfs zwaarder wordt dan voorheen. Als u gezond wilt vermageren moet u daarvoor de tijd nemen. Stel geen deadline, maar begin langzaamaan met het aanpassen van uw leefstijl. 

Stap 1 - Bewustwording

Bewustwording is de eerste stap naar verbetering. Schrijf daarom op wat u op een dag eet en drinkt. Doe dit twee weken lang en gebruik elke dag een nieuw vel papier (of dagboek). Wees heel eerlijk, want als u tegen uzelf liegt dan houdt u alleen uzelf voor de gek. Schrijf ook op hoeveel u beweegt op een dag en wat die beweging inhoudt (intensief, matig intensief of rustig). Doe dit ook twee weken. Het derde punt is de ontspanning. Veel mensen vergeten te ontspanning. Toch is spanning voor veel mensen de nummer één reden om meer te eten dan nodig is. 

Stap 2 - Starten met verandering

Nu u zich bewust bent van uw patroon, kunt u beginnen met uw transformatie. Het belangrijkste is wederom dat u uzelf de tijd gunt en niet alles tegelijk doet. U moet uw patroon zo veranderen dat u het ook op de lange termijn kunt volhouden. Gezond en verantwoord afvallen doet u in stapjes. Deze stapjes zijn voor iedereen verschillend. Als eerste begint u met het elimineren van extreme vetten en suikers. Eet u vaak friet, hamburgers, gefrituurd voedsel of snoep of drinkt u veel alcoholische dranken of frisdranken, probeer dit dan in de eerste zes weken te verminderen. Wat veel mensen niet weten is dat frisdranken en alcoholische dranken een enorme bron van koolhydraten en suikers zijn en dat veel mensen hierdoor vele kilo's aankomen. Probeer daarom deze dranken te laten staan en drink water en thee. Vindt u dit moeilijk, beperk het dan tot 1 of 2 glazen per dag. Beperk uw snoepgoed en vet eten tot 1 of 2 keer in de week. Het gaat erom dat u leert om een gezond patroon te ontwikkelen. Probeer daarnaast ook elke dag ten minste een uur te bewegen en een uur te ontspannen. Wees u bewust van uw spanning, zodat u de controle houdt over uw lichaam.

Stap 3 - Leef bewust

Gezond afvallen betekent gezond leven. Zorg ervoor dat uw dieet genoeg groenten, fruit en volkorenbrood bevat. Deze vitaminen en vezels zorgen voor een goede stofwisseling. Op de website van het voedingscentrum kunt u met de schijf van vijf bepalen wat voor u een gezonde toevoeging zou zijn op uw dieet. Beloon uzelf door iets in uw dieet op te nemen wat u lekker vindt. Neem hier een vaste dag voor, zodat u iets hebt om naar uit te kijken op momenten dat u verleidingen moet weerstaan. 

Conclusie

Het belangrijkste van een dieet is dat u de tijd neemt, in uzelf blijft geloven en gevarieerd eet. Eet elke dag voedsel uit alle categorieën en drink niet teveel zoetigheid. Zorg voor genoeg steun van uw omgeving en beloon uzelf met ontspanning en wat lekkers in uw dieet. U zult verstelt staan van uw eigen transformatie.