Hakken: de voor- en nadelen

Vrouwen en schoenen

Vrouwen en schoenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet gek want je schoenen kunnen een outfit helemaal afmaken. Het soort schoenen dat je draagt zegt ook veel over de gelegenheid. Schoenen met hoge hakken hebben vaak een sexy, vrouwelijke uitstraling. Je draagt ze naar feestjes, bij het uitgaan of naar kantoor. Hoge hakken zijn niet meer van het huidige straatbeeld weg te denken. Vrijwel elke modebewuste vrouw heeft minimaal een paar pumps in haar kast staan. Helaas zijn er regelmatig berichten over nadelige gevolgen voor de gezondheid. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het regelmatig dragen van hoge hakken meerdere slechte effecten heeft op de gezondheid. Er zijn gelukkig ook onderzoeken die het tegenovergestelde beweren: het dragen van hoge hakken heeft positieve effecten op de gezondheid. Met hoge hakken worden doorgaans hakken bedoeld die hoger zijn dan 5 centimeter. Hier staan voor jou de voor- en nadelen van het dragen van hoge hakken op een rijtje.

Nadelen van hoge hakken

Als je hoge hakken draagt wordt je gewicht grotendeels door de voorvoet gedragen. Bij schoenen zonder hak, vangt je hiel de meeste druk op. Door de zware belasting van de voorvoet kun je last krijgen van diverse kleine aandoeningen. Je hebt bijvoorbeeld een grotere kans op likdoorns, teenkramp en een doorgezakte voorvoet. Bij het dragen van hoge hakken ligt er ook meer druk op de knie. Hierdoor slijt het kraakbeen in de knie sneller. Artrose in de knie komt dan ook vaker voor bij vrouwen die heel vaak hoge hakken dragen.

De kans op het omslaan van de voeten is veel groter bij het dragen van hoge hakken. Je staat wat minder stabiel. Bovendien zijn de gevolgen ernstiger omdat de voet verder van de grond verwijderd is en dus verder kan doorslaan. Schoenen met een stevige schacht, zoals laarzen of hoge enkellaarsjes, kunnen dit probleem wel grotendeels voorkomen. De schacht houdt je voet recht en geeft ook veel meer stabiliteit.

Als er heel veel op hoge hakken wordt gelopen, zal op een gegeven moment de kuitspier verkorten. In deze gevallen kan het juist pijnlijk zijn om op platte schoenen te lopen omdat de kuitspier dan uit moet rekken.

Rondlopen op hoge hakken kan voor lage rugpijn zorgen. Doordat de houding verandert, is er bij sommige vrouwen kans dat ze met een te holle rug rondlopen. Op den duur zal dit zorgen voor pijn in de onderrug.

Voordelen van hoge hakken

Het dragen van hoge hakken zorgt voor een mooie houding. Je wordt al langer door de hakken maar je gaat ook mooi rechtop staan. Bovendien ga je er ook sexy door lopen doordat je meer met je heupen beweegt. Het is niet voor niets dat hoge hakken zo'n vrouwelijk imago hebben. Het dragen van hakken kan dan ook erg goed voor je zelfvertrouwen zijn. Vooral als je wat kleiner bent, is het fijn om door middel van mooie schoenen op dezelfde hoogte te komen als andere mensen. Bovendien staat het erg vrouwelijk. Een positief effect op je gemoedstoestand moet nooit onderschat worden.

Rondlopen op hoge hakken blijkt een goede oefening voor je bekkenbodemspieren te zijn. Je bekkenbodemspieren bieden ondersteuning voor de organen onder in je buik. Bij het ouder worden of na een zwangerschap kunnen deze spieren verslappen. Dit kan onder andere blaasproblemen tot gevolg hebben. Door hoge hakken te dragen, train je deze spieren en blijven ze langer in conditie.

Een onderzoek heeft aangetoond dat je kuit en bovenbeenspieren strakker getraind worden door op hoge hakken te lopen. Dit wordt echter wel eens tegengesproken door andere wetenschappers. Het is dus nog niet helemaal duidelijk of dit zo werkt.

Tot slot

Laat je door de nadelige effecten niet van het dragen van hakken afbrengen. Zolang je je hoge hakken af en toe afwisselt met slippertjes, ballerina's of sneakers is er niets aan de hand. Zoals met de meeste dingen in het leven gaat het hier ook om het vinden van een goede balans.