De geschiedenis van het Rolex horloge

Inleiding

Rolex is waarschijnlijk het meest bekende horlogemerk ter wereld. Alhoewel er vele andere zeer exclusieve merken horloges zijn, zal Rolex toch het meest en eerst genoemd worden. Dat komt vooral door de historie van het merk. Rolex vervult een pioniersfunctie in de geschiedenis van het polshorloge. Ook is Rolex een statussymbool. Door de hoge prijs van de horloges zijn deze zeker niet voor iedereen weggelegd. In dit artikel wordt kort de belangrijkste ontwikkelingen in de historie van het horlogemerk beschreven.

De oprichter van Rolex

Bij Rolex wordt ook meteen gedacht aan Zwitserland. Dit land staat bekend om de horloges en wordt direct geassocieerd met goede kwaliteit. De oprichter van Rolex is echter een Duitser, te weten Hans Wilsdorf. Hij richtte het bedrijf op in 1905, met de visie dat er toekomst zat in polshorloges. Tot dat moment werden er voornamelijk nog zakhorloges gebruikt. Die waren te groot voor de pols en werden gedragen in de zak van een jasje of broek, vaak bevestigd via een ijzeren ketting. De polshorloges waren in die periode nog niet nauwkeurig genoeg. Om de nauwkeurigheid van de kleinere polshorloges te verbeteren ontwikkelde hij innovatieve kleine onderdelen. Deze werden gefabriceerd door een Zwitsers horlogebedrijf.

De naam Rolex

De naam Rolex werd in 1908 door Hans Wilsdorf geregistreerd als officieel merk. Op dit moment is nog steeds onduidelijk wat Wilsdorf precies bedoelde met de naam Rolex. Hoewel Wilsdorf zelf altijd heeft volgehouden dat "rolex" een betekenisloze naam is, gaan er vele geruchten dat hij de naam zou hebben afgeleid van de Franse woorden horlogerie exquise

De doorbraak

In 1910 lukte het om door gebruik van de innovatieve onderdelen de nauwkeurigheid van het polshorloge aanzienlijk te verbeteren. Rolex ontving als eerste polshorloge het zogenaamde 'Swiss Certificate of Precision', uitgegeven door het officiële ' Watch Rating Center' in Wenen. Vier jaar later ontving Rolex een zogenaamd 'A Precision Certificate', uitgegeven door het Engelse Kew Observatory. Tot op dat moment was deze vorm van precisie alleen nog maar toegekend aan marine chronometers. Vanaf dat moment stond de naam Rolex synoniem voor precisie. Ook is Rolex het favoriete merk voor de makers van replica horloges.

Nog meer revolutionaire ontwikkelingen: het waterdichte, automatische -zelf opwindende- uurwerk

Ook deze ontwikkeling is door rolex ontstaan. In 1926 kwam het bedrijf met de zogenaamde Oyster horlogekast. Het werd de Oyster genoemd omdat hij de vorm en eigenschappen van een gesloten oester had. Veel modellen van Rolex hebben nu nog steeds deze horlogekast. Het was het eerste volledig waterdichte polshorloge ter wereld. En reclame maken kon men destijds ook al. Om ruchtbaarheid te geven aan deze ontwikkeling liet Rolex als publiciteitsstunt een zwemmer over het kanaal van Engeland naar Frankrijk zwemmen (1927), met om zijn pols een, uiteraard 100% waterdicht, Rolex-horloge. In 1931 vond Rolex het zelf opwindende, automatische uurwerk uit en legde er een patent op vast. Door middel van een 'perpetual rotor' werd de basis gelegd voor het automatische uurwerk.

Concurrentie en andere ontwikkelingen

Natuurlijk zijn er ook andere horlogemakers die nieuwe ontwikkelingen hebben gerealiseerd. En er zijn ook andere exclusieve merken die naam en faam hebben gemaakt. Zo heeft Omega veel bereikt in de ruimtevaart en hebben merken als IWC en Breitling ook zeer exclusieve,nauwkeurige en succesvolle horloges op de markt gebracht. Daarnaast is er Seiko, die het zeer nauwkeurige kwartzhorloge (Quartz) heeft uitgevonden. Deze techniek wijkt erg af van die van het mechanische uurwerk en maakt het mogelijk om tegen veel lagere kosten een zeer nauwkeurig horloge te maken. Lees voor meer hierover het volgende artikel .