Halskettingen online kopen: tips!

Halskettingen online kopen

Naar verwachting gaan we steeds meer online kopen. Voor halskettingen kan dat wel eens een probleem zijn wat betreft de lengte. Een te kort dan wel te lang collier ziet er ook niet uit en zonde van het geld. Toevallig kwam deze juwelenwebshop langs met heel handige uitleg over de lengte en soorten kettingen. Zo leer je nog eens wat! Tip: de bijbehorende webshop ziet er piekfijn en overzichtelijk uit!

 

Ketting? Collier? Parelsnoer?

Het maakt niet uit hoe je deze opsmuk noemt; ze zijn er in alle maten en soorten. Collier is overgewaaid uit de Franse taal en parelsnoer spreekt voor zich. Alle juwelen die bedoeld zijn om de halspartij te verfraaien, behoren tot de familie van 'kettingen'. Voornaam onderdeel van kettingen zijn de schakels. Wil je hier iets meer over weten? De rolo-, de slang- en de venetiaanse schakel zijn de meest voorkomende, ook bij armbanden.

De lengte van een ketting?

Uiteraard is dit belangrijk. Wat je misschien niet wist, is dat er 5 standaard lengten zijn, elk met hun eigen naam, afhankelijk welk resultaat je beoogt en welke (boven)kleding je draagt:

Kettinglengte

1. Chokers: gaan tot 40 cm en is eigenlijk de meest klassieke kettinglengte die alle modetrends heeft overleefd. Bij deze lengte mag de ketting juist voor en maximaal op het sleutelbeen vallen. Aanbevolen bij strapless jurken, avondjurken en bruidskleed. Sjiek en klasse!

2. Prinses ketting (in België de 'reine' ketting): gaat van 40 tot 45 cm. Deze lengte blijkt het meest populair te zijn alhoewel maar 5 cm verschil. In de praktijk betekent deze lengte 'net over het sleutelbeen'. Een en ander is uiteraard ook afhankelijk van je halspartij die je meekreeg van 'moeder natuur'.

3. Matinée ketting: van 46 tot 60 cm oftewel tot net boven de buste (aanzet van de borsten). Welke hals je ook hebt met deze ketting kun je nooit iets fout doen. Ideaal dus voor elk gebruik en zeker voor als je 'zakelijk' de deur uit moet.

4. Opera ketting: 61 tot 85 cm. Door de lengte kun je er van alles mee: een knoop inleggen of enkele toertjes rond je nek maken. Ook ideaal op kleding met een ronde hals of coltrui. Je ziet deze operaketting meestal op foto's uit de 'charleston'-tijd.

5. Rope ketting: nog langer: +85 cm. Onnodig te zeggen dat hoe langer je ketting, hoe meer opvallend! Rope verwijst niet zo maar naar touw...

Conclusie

Het blijft moeilijk om 'virtueel' te kiezen. Je kunt het niet onmiddellijk checken met je kleding en dat is toch een praktisch probleem. In de èchte winkel heb je toch een beter zicht op het geheel. Hetzelfde geldt voor ringen... nog een groter probleem wat de maat betreft.